PoolJumpers_ncl
Foto: NCL

Barn och kryssning – går det att kombinera? Absolut. Men det finns några saker som det kan vara bra att känna till för att få en så bra resa som möjligt.

Barn som kryssar måste hos de flesta rederier vara minst 6 månader gamla, 12 månader hos vissa, för att få följa med. Använder ditt barn fortfarande blöja och måste du se till att fartyget har babypool ombord för blöjförsedda småttingar. De brukar inte få plaska i jacuzzis eller andra pooler med de vuxna. Det finns hos vissa rederier också särskilda paket man kan boka i förväg, till exempel blöjpaket eller resesäng, som väntar i hytten man kommer ombord.

Barn från 2-3 år och uppåt kan ha kul i någon av de olika barnklubbarna som så gott som alla större fartyg erbjuder. Klubbarna är uppdelade efter ålder, en del har lite större åldersspann inom varje grupp, andra har delat in klubbarna så att barnen i varje grupp ligger närmare varandra i ålder. Exempel på aktiviteter som lekledarna (ofta välutbildad personal) anordnar är skattjakter, ansiktsmålning, pizzapartyn, pyssel med mera. Tänk dock på att barnskötarna/ledarna med största sannolikhet bara pratar engelska utöver sitt eget modersmål om de kommer från något annat land än USA/England.

För föräldrar som vill ha möjlighet att njuta i lugn och ro på egen hand – som i gymmet, spat eller på någon av de mer exklusiva restaurangerna ombord – erbjuder vissa fartyg barnpassning. Det kan ske i grupp eller individuellt (då mot extra kostnad). Ofta har ni då tillgång till en personsökare så att personalen kan få tag i er om det skulle behövas.

För tonåringarna finns spelarkad, tonårsdisco och ibland en särskild lounge där det är ”vuxenförbud” (självklart finns dock någon fartygsrepresentant/ledare på plats). Tonårsloungen kan vara försedd med datorer, spel och mysiga fåtöljer och soffor att hänga i. Sportiga ungdomar kommer förmodligen jubla över klätterväggar, vattenrutschkanor, basketplaner och annat kul som finns att sysselsätta sig med ombord – i alla fall på de större fartygen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier