5 tips – så hittar du rätt kryssning för just dig!

Uppklädda par på kryssning.

Kryssningsvärlden är en djungel, fast till havs. Det finns en uppsjö olika fartyg och rederier att välja på. Du lär knappast hinna testa alla hur hängiven du än är – MEN, det går att maximera chanserna till att välja det som är mest rätt för just dig.

Att hitta rätt rederi och fartyg för en nybörjarkryssare är sannerligen inte det lättaste. Du kanske tycker att alla rederier och fartyg verkar heta ”cruise-någonting”. Att skilja den ena från den andra eller veta vad som är viktigast när du ska välja tycks som en omöjlig uppgift.

Visst kan du lägga beslutet i händerna på en resesäljare, men tänk på att inte alla är kryssningsproffs. De flesta resebyråer säljer alla slags resor, över hela världen. Risken att du får åka på den enda din resesäljare någonsin varit på (för att det är den hen kan prata sig varm om) är stor.

Det behöver inte vara ett dåligt val, men det kan finnas ett ännu bättre val för just dig. Följ mina 5 tips nedan för att hitta ett fartyg och rederi som passar dig som handsken!

1, Identifiera dina drömmar – och farhågor.

Är du rädd för att trängas med många människor och vill undvika hög ljudvolym? Då ska du välja ett fartyg med stillsammare atmosfär. Ofta är dessa fartyg mindre och rederierna som har dessa lyxigare och därmed dyrare men det finns undantag. Cunard har exempelvis en elegant brittisk stil utan skräniga aktiviteter. Princess Cruises har också stora fartyg men satsar på lugna poolområden för vuxna som The Sanctuary.

Är du däremot oroad över för hög medelålder eller att du ska bli uttråkad, satsa på ett stort fartyg med många aktiviteter ombord. Åk gärna i högsäsong eller under lovtider, då sjunker medelåldern drastiskt. Du kommer också att ha tillgång till mer att göra ombord än du hinner under en vecka.

Drömmer du om paradislika stränder och vajande palmer eller att äntligen beta av Medelhavets historiska pärlor? Eller är det kanske ett lyxigt liv ombord som lockar med uppassning, god mat och underhållning varje kväll. Alla sådana här parametrar är pusselbitar som gör att du lättare kan välja ut vad som passar dig bäst.

2, Vem reser du med?

Har du barn är det oftast bättre att välja ett större fartyg, jag rekommenderar i alla fall att du undviker de små och lyxiga. Ibland sker sållningen automatiskt för en del mindre fartyg vill inte ens ha barn ombord (i alla fall inte yngre). Andra tillåter dem med risken att barnen snabbt blir uttråkade.

Självklart beror detta på i vilken ålder dina barn är och hur deras personlighet är. Vissa barn nöjer sig med att sitta och rita och pyssla i tysthet. Andra vill ha full action med piratklubbar, vattenrustchbanor och bus. Självklart finns undantag även här; Hapag-Lloyd till exempel vars lyxiga fartyg Europa 2 har särskilda avgångar som de kallar familjekryssningar.

Ska du på smekmånad drömmer du säkert om en romantisk inramning på resan med vacker miljö, lugnare stil och exklusiv poolmiljö. De mindre fartygen är kanske det mest naturliga valet men det behöver inte vara fel att välja ett större fartyg heller. Vissa har lyxiga och separerade avdelningar där du både äter, badar och har butlerservice – samtidigt som du kan nyttja fartygets övriga aktiviteter. Norwegian Cruise Lines område The Haven är ett sådant exempel, hos MSC Cruises finns The Yacht Club.

3, Att klä upp sig – eller att slippa.

Vissa ser fram emot att få göra sig fina varje kväll, andra drar sig för att kryssa av samma anledning. Faktum är att idag är det ett fåtal rederier där det ”krävs” att man inte visar sig ombord i något annat än aftonklänning och smoking efter klockan 18.

De flesta har kanske två så kallade ”formella kvällar” på en veckokryssning. Även då kan man smita genom att välja buffén eller beställa roomservice. Att äta i hytten kan dessutom vara ganska mysigt! Gör en picknick i sängen och se en bra film eller duka upp maten på balkongen.

Norwegian Cruise Line har exempelvis inga särskilda klädkrav alls (men du släpps inte in i huvudrestaurangen om du dyker upp i badbyxor). Tvärtom mot vad man kan tro har flera av de lyxiga rederierna också en väldigt avslappnad inställning till klädkoder.

Den som söker att få klä upp sig ska kika på kryssningar med rederier som Silversea och Cunard. De sistnämnda har till och med balkvällar ombord! Då kan man få se en hel del vackra glittriga klänningar och välstrukna smokingskjortor på sina medpassagerare!

4, Jag vill sköta mig själv och vara ifred!

Många tycks tro att man styrs som en skock får på en kryssning, att det är en slags gruppresa där man är tvungen att göra som alla andra vid givna klockslag. Inget kunde vara mer fel. Visst finns det rederier med fast middagssittning och fast bord men de är väldigt få numera. De flesta går mot allt friare former både vad gäller bordsplacering, middagstid och restaurang.

Tvärtom är en kryssning som ett smörgåsbord där du själv väljer vad du lägger på ”semestertallriken”; gå iland eller inte, åka på arrangerad utflykt eller ta dig runt på egen hand, skippa aktiviteterna i programmet och sova i en solstol längst bad på akterdäck, och om du ska äta femrätters i stora huvudmatsalen, gourmetmat i en mindre specialrestaurang, plocka några favoriter själv från buffén eller slå på tv:n och beställa en pizza från roomservice.

Våga välja är mitt bästa råd och låt dig inte dras med i kryssningstempot som ibland kan vara högt, du kommer inte hinna göra allt utan välj EN aktivitet på förmiddagen och EN på eftermiddagen. Psst! Att slappa vid poolen räknas också som en ”aktivitet”! 😉

5, Geografin och årstiden styr tempo och stil.

Att boka en Medelhavskryssning i oktober ger dig inte bara chansen att upptäcka en rad sevärdheter och besöksmål utan högsommarens vanliga trängsel, dessutom slipper du att göra det i 40-gradig värme och förmodligen till ett bättre pris på kryssningen.

Du får räkna med att medelåldern ombord lär vara högre (barnfamiljerna lyser med sin frånvaro eftersom skolorna startat) vilket vissa kommer att se som en fördel, andra som en nackdel. I Karibien råder i viss mån ”high life” året om, men det beror också på tidpunkt och inte minst rederi.

Alaska, Galapagos och andra natursköna områden attraherar främst dem som är intresserade av natur och kultur varför det här mer erbjuds mer föreläsningar och utflykter ombord som ger möjlighet för passagerarna att fördjupa sig i djurliv och kultur. Självklart råder då också en annan stämning ombord än på en genomsnittlig semesterkryssning i Medelhavet eller Karibien.

Jag hoppas dessa 5 tips ska ge dig en djupare inblick i vad som styr hur din kryssning kommer att vara och hjälper dig till en bättre matchning när du ska boka din kryssning. Vill du ha ännu fler tips kan du beställa min handbok i kryssningsresandets konst; Kryssa inte utan mig! Lycka till och vi ses till havs!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier