Fokus på destinationen – så undviker du besvikelser

Isla de Margarita
Foto: Kristofer Scheiderbauer

Om du kryssar för att få se så många olika destinationer som möjligt, sneglar du förmodligen mer på rutten än på fartyget när du väljer kryssning. Kanske har du redan sett ut några önskestopp som du vill ska ingå. Här är några tips för att dagarna i land ska bli så bra som möjligt.

Hamnens läge

Ta reda på var hamnen ligger på ett ungefär i förhållande till destinationen som marknadsförs i programmet. Har man inte koll på kartan kanske man inte tänker på att Florens faktiskt inte är en hamnstad och att Livorno där man egentligen lägger till, ligger drygt 9 mil bort. Eller är beredd på att hela Isla de Margarita inte ser ut som de palmförsedda paradisstränderna i broschyrerna. Kryssningshamnen är en trist containerhamn och det krävs att man bokar in sig på en utflykt eller tar en taxi för att nå något sevärt.

Turistträngsel

I högsäsong lägger ofta flera stora fartyg till i hamnen samtidigt. Och med stora menas de som tar minst cirka 3000 passagerare var. Att besöka exempelvis Dubrovnik tillsammans med horder av andra turistgrupper ger förstås inte alls samma upplevelse som när det är lugnt på gator och torg.
Men det finns knep;
-se till att komma av bland de första på morgonen, skippa fartygets utflyktsbussar och hoppa istället in i en taxi för att få lite försprång.
-kryssa i lågsäsong då destinationerna är lugnare; undvik storhelger och välj till exempel Medelhavet på vintern.

Att åka på utflykt eller inte

Ofta kan rederiets egna utflykter vara ganska dyra (men inte alltid förstås). Ibland kan det dock ändå vara värt att betala för att fösas runt med en grupp medkryssare till destinationens sevärdheter. Är man dåligt påläst och känner sig osäker på vad taxiresor och annat bör kosta kan det till exempel vara skönt att följa med på en ordnad utflykt. Särskilt om man har få timmar i land. Är man resvan och känner sig bekant med staden/landet är det förmodligen roligare att ta sig runt på egen hand.

Hur man spenderar dagar till havs

Låt dig inte avskräckas för att rutten innehåller ett par dagar till havs. Fullspäckat schema varje dag blir ingen semester. Ofta är det faktiskt under dagarna till havs man verkligen kopplar av och njuter. Dessutom kan du behöva en mellandag för att smälta intrycken och läsa på om nästa destination.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier