3 saker att tänka på inför din Kuba-kryssning

Havanna, Foto: RCCL.

Hett just nu och något av en snackis i resesammanhang är att åka på en Kuba-kryssning. Allt fler rederier börjar nu kryssa dit och många av oss kryssningsfrälsta börjar bli sugna på att pröva på destinationen.

Rederier som kryssar till Kuba

Med anledning av en artikel jag just nu jobbar med började jag surfa runt och kika närmare på de olika rederiernas Kuba-kryssningar, vad som finns att välja på och vad som skiljer dem åt. Vilket är en hel del.

Norwegian Cruise Line till exempel har satt sitt fartyg Norwegian Sky (byggt 1999, renoverat 2013) på en 4-dygns rutt till Kuba från Miami. Här får du 1,5 dag i Havanna då fartyget kommer in kl 8 på morgonen och åker först nästa dag vid kl 14. Kryssningen går också till rederiets egen ö; Great Stirrup Cay, ett härligt sol- och badstopp.
Fördel 1; att hitta bra pris på flyg till Miami är inte omöjligt.
Fördel 2; fartyget har fri bar! Så den där romdrinken du kanske vill sippa på kostar inget extra.
Pris: från cirka 7955 kronor.

Norwegian Sky, foto: NCL.

Royal Caribbean International kryssar till Kuba med fartyget Empress of the Seas (byggt 1990, renoverat 2016). Kryssningen är på 5 nätter men stoppet i Havanna är bara över dagen (kl 7- 17). Rutten inkluderar även stopp på Costa Maya, Mexiko. Här rekommenderar jag att man bokar en utflykt (man kan exempelvis besöka en Mayaruin) eftersom hamnen känns artificiell och ganska ointressant.
Fördel 1, Fartyget är nyrenoverat.
Fördel 2, Kryssningen avgår från Miami (dit det förmodligen är lättare att hitta bra flygpriser som redan nämnts).
Pris: från cirka 9724 kronor.

Havanna, foto: MSC Cruises.

MSC Cruises var det rederi som jag tror var först, eller i alla fall en av de första, ut på destinationen Kuba. Här kan man välja mellan att kryssa med både MSC Opera (byggt 2004, renoverat 2014/2015) och MSC Armonia (byggt 2001, renoverat 2014/2015). Kryssningarna både går och slutar i Havanna och kryssningen börjar dessutom med att fartyget ligger i hamn tre dagar (fram till kl 17 dag 3).

Kryssningen inkluderar även fler stopp som  varierar beroende på avgång. Exempel på dessa destinationer  är Jamaica, Cayman Islands och Mexiko eller Honduras och Belize.
Fördel 1; Med tre dagar i Havanna är detta tveklöst bästa alternativet för att uppleva Kuba.
Fördel 2; bra pris för en veckokryssning, bäst pris per dygn av de tre.
Pris: från cirka 4689 kronor.

Så vad ska man då välja?

Min reflektion blir följande; om man nu vill kombinera kryssning och Kuba just för att man är nyfiken på att se och uppleva Kuba, verkar det rätt dumt att välja en variant som bara stannar där ett par timmar.

Däremot kan den ekonomiska faktorn vara avgörande; jag har inte gjort research på flygpriser (som precis som kryssningspriser varierar). Är det svindyrt att flyga till Havanna då man vill boka in sig med MSC Cruises kanske något av de andra alternativen trots allt vinner, vad vet jag. Dock ska man ha med i beräkningen att tid också är pengar och att lägga uppemot 7-10 dgr (totalt med flyg, övernattning etc) för EN dag i Havanna…nja…

Valet är upp till var och en. Planering är a och o. Och tiden är bästa affärspartnern! Med lite is i magen och planering ska det nog gå att baka ihop en resa för rimlig slant, men tänk på följande faktorer när du bestämmer dig:

  1. Avreseort kontra pris att flyga dit?
  2. Hur lång tid att se och uppleva Kuba har du verkligen på plats?
  3. Vad kostar kryssningen per dygn och vad ingår (Norwegian Sky har fri bar, kanske andra rederier också har kampanjer under året då dryck eller andra förmåner ingår, håll ögonen öppna)?

Lycka till med din bokning till Kuba, en destination som i alla fall står högt upp på min önskelista 2017!

ps. Andra rederier som kryssar till Kuba än ovan nämnda är till exempel Celestyal Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Oceania Cruises, Thomson Cruises, Fred Olsen Cruise Line och nya Fathom.  

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier