5 bästa familjetipsen för resan Varberg-Grenå

Familjeselfie framför Varbergs vackra kallbadhus!

I förra inlägget berättade jag om när vi tog Stena Nautica över till Danmark. För er som undrar vad man som familj kan göra i Varberg innan man reser över, eller när man nått Djursland, regionen kring Grenå där man kommer iland, kommer här våra fem bästa tips!

1. Varberg

Att bara strosa i hamnområdet är mysigt! På stranden framför Varbergs kallbadhus finns en liten lekplats och krokodiler i trä för barnen. Här ligger också Varbergs fästning med aktiviteter samt en fin strandpromenad som leder bort till Varbergs Kusthotell.

Gamla entrén till Varbergs Kusthotell, idag ingång till bistron och restaurangen. Foto: Heidi Rovén.

Här övernattar man gärna och har det fantastiskt bra! Här finns Sveriges enda thalassospa och barn är tillåtna fram till kl 15 i deras badavdelning. Sugen på en behandling? Testa tångbadet!

Varbergs Kusthotell ligger vackert, precis vid havet. Foto: Heidi Rovén.
Havsvattenpoolen på Varbergs Kusthotell ger en härligt lätt känsla tack vare den höga saltvattenhalten. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Varbergs stadshotell har riktigt flott och bekvämt boende för den som önskar det, här finns också ett av landets bästa spa, Asia Spa, där barn är tillåtna fram till klockan 13.

Varbergs stadshotell har entré mot stora torget i stan. Foto: Heidi Rovén.
Inredningen är snygg och inbjudande. Foto: Heidi Rovén.
Vitalitypool, Asia Spa. Foto: Heidi Rovén.

Mer strandnära boende hittar man på Apelvikens camping, ett av landets femstjärniga campingar. Välj mellan tält-/husvagnsplats eller egen lägenhet i två våningar med fullt utrustat kök och terrass. På området finns butik, restauranger, lekplatser, strand, poolområde, minigolf med mera.

Poolen på Apelvikens camping. Foto: Heidi Rovén.

2. Kattegatcentret i Grenå

Kattegatcentret i Grenå är ett akvarium och havscenter som öppnade 1993. År 2016 blev det utsedda till Nordens bästa Akvarium och efter ett besök förstår vi varför. Här finns massor att se, lära och upptäcka. Inte minst är det lekfullt och interaktivt.

Kattegatcentret i Grenå, foto: Heidi Rovén.

Centret ligger precis i Grenå hamn vid havet, och det finns avskärmade delar av havet där sälar simmar omkring eller där man kan springa runt i en uppblåsbar luftbubbla. På en sida kan man också klättra på figurer av olika havsvarelser eller leka med vatten i rännor och se vad som händer (under tiden kan mamma och pappa få en välbehövlig fikapaus!).

Flera av fiskarna får man känna på och klappa. Här lyfts en krabba upp för barnen att känna på.

Inne i de olika akvarierna kan man både klappa krabbor och rockor, gå i en mäktig hajtunnel eller spana in de vackra maneterna. Se till att ha tid på er, det finns massor att upptäcka!

3. Glasmuseet Ebeltoft

Vackert för vuxna, inspirerande för barn. Här finns utställningar med både vackra, fascinerande och tankeväckande föremål i glas. De har även ett fantastiskt målat rum med speglar där man kan in och nästan glömma bort vad som är upp och ner, in och ut…

Glasmuséet i Ebeltoft har också en trädgård på baksidan. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

För de yngre finns en rolig ”upptäckarpromenad” där man med en väska i hand (fylld med föremål) letar upp olika lådor som man öppnar och ska uppleva eller upptäcka något med hjälp av redskapen i väskan.

Glasföremålen är fantastiska! Foto: Heidi Rovén.

Vid vårt besök passade vi även på att vara med om att stöpa glas (kostar extra) vilket var jättekul. Man väljer en form, gör med hjälp av den en grop i lös sand där man sedan får hjälp med att hälla ner flytande glasmassa. Nästa dag får man hämta upp sitt glasföremål och ta med det hem. Ett fint minne som man dessutom fått vara med och skapa själv!

4. Fregatten Jylland

Som ett landmärke alldeles vid havet ligger världens längsta bevarade träskepp, fregatten Jylland. Fartyget kom till Ebeltoft 1960 och ligger nu tryggt och torrt på land.

Jylland är världens längsta träskepp. Foto: Heidi Rovén.

Under dess över 150 år långa levnadshistoria har fartyget varit både krigsskepp och kungaskepp. Idag skulle man kunna kalla det för ett museum där man får gå ombord och upptäcka varje skrymsle och vrå liksom följa med en guide som berättar om man så önskar.

Man kan titta runt på egen hand eller med guide. Foto: Heidi Rovén.

Eftersom vi kom med våra barn valde vi istället att gå deras skattjakt. Den tog längre tid än vi hade räknat med så vi hann inte riktigt klart, här kommer man i alla fall runt hela området, ända ut till en udde med fyr på. Efteråt lämnar man in en kod till en snäll pirat som då öppnar sin skattkista där man får sin belöning! 🙂

Restaurang ”Karens Kokken” ligger vägg i vägg med fregatten Jylland. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I anslutning till Fregatten ligger Karens kokken, en restaurang där vi passade på att äta lunch vid ett mysigt bord utomhus mot vattnet. Vi blev inte direkt proppmätta, men det var smakligt och trevligt.

5. Djurs Sommerland

Sist men verkligen inte minst får man absolut inte missa att besöka Djurs Sommerland som är Nordens största sommarland. Den här parken blev en verklig favorit hos hela familjen! På det gigantiska området finns hela åtta temaparker inom parken så att säga, vart och ett med olika åkattraktioner och aktiviteter. Det finns även ett vattenland med forsar, rutschkanor och olika äventyrliga vattensaker att upptäcka.

Piratvärlden är bara en av totalt åtta temaparker inne på Djurs Sommerland! Foto: Heidi Rovén.

Vi ger ett extra plus för de stora fina grönområdena som ger trivsam atmosfär till parken. Förutom hisnande berg- och dalbanor, familjevänliga forsar i fin natur och snälla bondgårdskaruseller för de allra minsta barnen, finns också trampoliner, klätterberg och såpbubblefåror där man kan leka och göra av med spring och hopp i benen! 🙂

Trampa själv – eller ta en gungande färd i vikingagungan! Foto: Heidi Rovén.

När väl inträdet är betalt är det endast ett fåtal saker inne i parken som kostar extra, exempelvis guldvaskningen. Men alla åkattraktioner av alla de slag som snurrar, hisnar, åker och far fram ingår hur många gånger man vill (totalt har sommarlandet ca 60 aktiviteter). Vi hade otroligt kul hela familjen!

Extra tips på bra boende

Söker ni boende för er vistelse kan vi dessutom varmt rekommendera Hotel Ebeltoft Strand. Det här hotellet ligger alldeles vid havet och har en lång badbrygga. Man väljer att bo i hotellrum eller en av deras nyrenoverade lägenheter, de nedre med markterrass och utgång direkt ut på fina gräsmattor där barnen lekte och sprang omkring. Från hotellet är det också gångavstånd till glasmuseet, fregatten och en mataffär så det är väldigt smidigt på många sätt.

Fräscha Hotel Ebeltoft Strand är ett mycket bra boende; välj mellan hotellrum eller lägenhet. Foto: Heidi Rovén.
Från gräsmattan framför vår lägenhetsterrass kunde vi se fregatten Jylland. Foto: Heidi Rovén.

Hoppas ni testar en resa hit och får det lika trevligt som vi hade!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier