All försäljning inte taxfree

IMG_20150709_192007_1
Lettisk choklad finns ombord hos Tallink Silja när man åker till eller från Riga. Foto: Heidi Rovén.

Det är lätt att glömma bort att all försäljning till havs inte är taxfree. För att kunna sälja varor skattefritt måste fartyget angöra en hamn utanför EU:s skatteområde. Just därför är det många av våra Östersjöfartyg som lägger till i Mariehamn på Åland.

När vi åkte hem från Riga i Lettland i somras gick Isabelle, fartyget som Tallink Silja övertagit från Viking Line, direkt till Stockholm. Alltså – ingen taxfree.

IMG_20150709_191932_1

Intressant nog skiljde sig dock priserna ytterst lite. Som ett exempel kostar en ”platta” (24 stycken) av starkölen A. Le Coq på linjen Stockholm-Tallinn 98 kronor, mellan Stockholm-Riga kostar samma mängd 101 kronor. Ska man därför dra slutsatsen att avansen är rätt bra på taxfreevarorna om det går bra att hålla nästan lika låga priser även när det inte är taxfree?

Allt är dock inte billigt, godis till exempel. Ofta ser vi att priserna ligger högre än iland men folk tänker kanske inte på det eftersom förpackningarna är så stora.

Men det klart, någonstans ska de ju tjäna pengar. Försäljningen ombord är största inkomstkällan vilket är lätt att förstå när man ser hur lite en biljett (ofta) kostar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier