Atlantpärlor i Portugal, Spanien och Frankrike

Porto

Tillbaka hemma igen efter ännu en fantastisk resa! Några ord om rutten denna gång med rederiet Regent Seven Seas Cruises (RSSC, och som vi nu har mycket bättre kunskap om).

Praça do Comércio, Lissabon
Praça do Comércio, Lissabon

Förutom att få en inblick i hur detta lyxrederi fungerar var det rutten som lockade oss med på denna kryssning. Annorlunda och fin, mycket kultur och platser man verkligen inte kommer till annars; atlantpärlor som Lissabon, Porto, La Coruña, Bilbao och Bordeaux där vi gick av men kryssningen fortsatte ända till Southampton.

Kryssningen började alltså i Lissabon som jag redan skrivit lite kort om här på SeaFun, mer för att ge en känsla. Vi gillade verkligen stan!

Från Lissabon fortsatte fartyget Seven Seas Voyager till Porto som också ligger i Portugal. Här blev vi tipsade om av en representant för rederiet att det var lätt att ta sig runt på egen hand så trots att utflykterna ingår på lyxiga Regent så bestämde vi oss för att följa rådet och ta lite sovmorgon ;-). Men bara lite, för vi ville förstås också hinna se och uppleva så mycket som möjligt.

Porto
Rio Douro, Porto

Porto visade sig vara en jättefin och mysig stad det också (hm…känns som att Portugal kan bli en ny favoritdestination…). Med att par bra tips och en karta från utflyktsguiden ombord gick vi så iland. Jag vill passa på att nämna också att varje morgon i varje hamn kom det ombord ett destinationsproffs som fanns tillgänglig ett par timmar på förmiddagen i receptionsområdet så att man kunde gå dit för att få karta och ställa frågor – jättebra service!

Vårt mål var Ribeira Duoro, floden som på båda sidor är kantad av små restauranger och där man på andra sidan från stadskärnan sett också hittar alla portvinsproducenter! På vägen ner mot floden fick vi se en hel del av staden vilket var kul men höjdpunkten var helt klart den guidade rundturen hos Sandemans. Andra namn man hittar här är Taylor’s, Calem, Offley med flera. Det går att kliva in och gå deras rundturer (mot avgift) elelr bara besöka shoppen och handla. Varje hus andas mycket stämning och historia, och klart att det är en häftig känsla att stå i källarna hos de här stora producenterna som man så väl känner till namnet (och smaken!) på 🙂 !

Rúa Porta de Aires, La Coruña
Rúa Porta de Aires, La Coruña

Nästa stop var den spanska kuststaden La Coruña som hör till Galicien. Här var vi med på en rundtur med en duktig guide som berättade om stadens historia, många gamla kyrkor och monument, helgon och stadshjältar…vi både gick runt i de äldre stadsdelarna och åkte runt till olika sevärdheter och utsiktsplatser med buss. En bra mix på koncentrerad tid; cirka tre timmar tog turen.

Härifrån tog vi oss till Bilbao. Självklart tog vi oss till Guggenheim-muséet vars arkitektur är så häftig att det är imponerande att bara spendera tid utanför själva muséet! Vi gick runt, fotade arkitekturen ur olika vinklar, gick under Louise Bourgeois jättespindel och strosade runt i museishopen (älskar museishoppar!). Vi hann också ner till distriktet Las Siete Calles i gamla stan där det är fullt av små lokala butiker och fik, jättemysigt! Ett par butiksbesök blev det också längs stora huvudgatan Gran Via.

Guggenheimmuséet, Bilbao
Guggenheimmuséet, Bilbao

I Bordeaux har man nära till både vindistrikten och de ädla odlingarna i Cognac; ett mecka med andra ord för dryckeskonnässörer med näsa för det franska! Här har vi botaniserat flera gånger förr, och det som var så praktiskt var att fartyget la till vid kajen verkligen mitt i staden! När vi satta ombord och åt lunch kunde vi se de pampiga byggnaderna och hela citykommersen pulsera…det var bara att kliva iland när man helst ville.

Precis som det mesta här i livet hade även denna kryssningrutt sina för- och nackdelar (i alla fall en). Jag tyckte rutten var ovanlig och spännande, destinationerna var ovanliga. Både Portugal, Spanien och Frankrike är dessutom härliga länder att besöka och vi hade tur med vädret – ja dagtid i alla fall!

Grejen var ju nämligen den, och det är inget jag tänkte sticka under stol med, att det gungade en del. Atlanten på försommarkanten var blåsigt, vilket kändes. Väder varierar ju som bekant så man kan inte säga att det alltid är såhär men är man känslig (som jag är…) var det en klar nackdel.

Place de la Bourse, Bordeaux
Place de la Bourse, Bordeaux

Nu hade jag ju räknat med sjögång så jag vara både rustad medicinskt och mentalt förberedd. Fartygen har också piller om man själv glömt. Det var inte så illa att jag med facit i hand hade avstått men sista middagen på den franska finrestaurangen Signatures blev lite väl kort på grund av detta, plus att hytten knakade något enormt på grund av vågorna – ja det var faktiskt svårt att sova för allt gnekande och knarrande! Ett par öronproppar är därför, förutom sjösjukepillren och så kallade seabands, också att rekommendera.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier