
Först ut av årets julbordstester är Birka Gotland. Jag klev ombord i tisdags vilket var en dag efter julbordspremiären. Det är alltid lite vanskligt att vara tidigt ute, saker behöver ibland finslipas, men sånär som på något pepparkakshus och dessert som jag senare såg på Birka Gotlands instagramkonto så kändes det som att allt var på plats.

Redan förra året deklarerade jag att Birka Gotland hade det charmigaste julbordet och nu kan jag ju inte säga det än eftersom jag bara hunnit prova dem, men nog var charmen påslagen alltid. Julstjärnorna var framställda, girlangerna hängde fint i taket, flera julgranar såg vi och i lobbyn hade de förvandlat de vanligtvis vita pelarna till polkagrisstänger.

Jag vet inte vad ni andra säger, ni som kryssar kanske ett par gånger i månaden eller i alla fall flera gånger om året, men personalen kändes trevligare. Inte för att de inte varit det förut men det fanns något mjukare och mer serviceinriktat mot tidigare. Kanske hade de knaprat några pepparkakor bakom kulisserna… Nej skämt åsido, jag menar det. Vi blev riktigt trevligt bemötta överallt och SOM det bidrar till en härlig kryssningskänsla!

Två julbord, samma goda mat
Julbordet serveras som tidigare både i Sjösalen och Salongen. Vad jag fått veta kan man inte välja själv utan blir placerad. Tidigare har jag tänkt att Salongen är finare att få, men i år ändrade jag mig. Sjösalen är SÅ mysig med sin pepparkakshusliknande buffèlänga och uppläggningarna ser verkligt läckra ut! Belysningen är också trivsam och känslan är ”ombonad”.




Salongen å andra sidan är pampigare med sin centralt placerade skärgårdsvilla med snickarglädje dit man går för att plocka både sill, varma rätter och desserter, medan resten är upplagt utanför i praktiska rader. Utbudet är detsamma i båda lokalerna, och båda har också den charmiga glassvagnen.




Innan restaurangerna slog upp sina portar till de hungriga gästerna fick jag en rundvisning av kökschefen själv, Kim Birk. Efter 15 år på Cinderella har han mycket erfarenhet att bygga på så det var intressant att höra honom berätta yvigt och brett om julmaten, matfilosofin och annat.

Till exempel fick vi veta skälet till att man inte längre kan se alla rätter på julbordet online är för att det ger dem större frihet att ändra menyn. Om en gotländsk bonde exempelvis hade en stor skörd av något som de kunde köpa så var det ju bättre att de köpte det än att hålla fast vid en annan grönsak bara för att den stod på menyn. Lät klokt i mina öron och som ett smart sätt att arbeta för alla. Win-win för bonde, miljö och Birka Gotland!



Östersjöns största sillutbud
Birka Gotland har galet många sillsorter på sitt julbord! 19 stycken, Kim sa 20 med en strömming de klämt in där också. Jag fundera högt över hur det gick ihop med det här matsvinn-tänket men han försäkrade mig om att sillsorterna bara låg i smala rader och fylldes på flera gånger under kvällen. Jag smakade tre olika sorter och tyckte de var lite skarpa. Fin stuns men ingen som fick mig att falla pladask, men det kan ju hända att någon av de 16 sorter jag inte provade hade fått mig att tänka annorlunda.

Istället högg jag in på laxar, skaldjur, paté, apelsinkokt pumpa med mera….vidare smakade jag av fartygets Janssons frestelse, köttbullarna och julskinkan förstås, friterade jordärtskockor, en torskrätt som var fina fisken, viltgrytan med potatismos…ja det fanns verkligen mycket smarrigt!

För en gångs skull orkade jag även ostar och blev riktigt nöjd. Det fanns flera jättegoda sorter och knaprigt fröknäcke till, och så en skvätt rödvin till det, mmm. Här kan vi ju passa på att nämna att både rött och vitt vin ingår (fri påfyllning) liksom öl och läsk (inklusive julmust). Och – eftersom jag fick frågan för lite sedan om snaps så…ja, det finns att köpa till.



Hur smakade det, var vi nöjda?
Var det gott? Mycket. Julskinkan törs jag nästan utnämna till vinnare redan nu. Efter 10 års testande av dessa flytande julbord vet jag att de kan vara lite kallt dallriga, smuligt torra och…alldeles underbara. Birka Gotlands tillhör det senare. Riktigt, riktigt god! Ja, helt perfekt faktiskt.

Köttbullarna vann dock varken min eller min väninnas gunst, inte heller dill- och Hernömarinerad torsk (även om jag uppskattar idén) eller pumpan. Men vad gjorde det när det fanns så mycket annat…
Den kryddstekta laxen jag grät över förra året för att den inte matchade mitt minne från Cinderella-tiden där jag åt den första gången, gjorde smakmässig comeback (yes!). Den varma torsken med ägg och pepparrot var hur fin som helst, mums! Och revbenen med tellicherripeppar och ingefära liksom den otroligt mustiga viltgrytan, får båda med beröm godkänt.


Brunkålen var smakrik men hade lite obalanserat stark ton av kryddnejlika, däremot de långkokta och friterade jordärtskockorna var gudomliga – och jag som dessutom ääälskar jordärtskocka. Borde ätit mer av dem… och fartygets Jansson var jättegod, helt comme-il-faut, och jag är petig, haha!

Överlag vill jag säga att inget kändes fegt kryddat i år som vi upplevde lite var tendensen förra året, vilket är ett gott betyg. Vill också inflika att Birkas julbord inte bara passar den som vill ha julklassiker med hemlagad känsla och smak utan också den som uppskattar skaldjur, buffén innehåller också räkor, musslor och kräftor på stora isbäddar.

Juliga desserter och en egen glassvagn
Så var det dags för desserterna. Det är aptitligt med små skålar istället för stora fat som alla ska slabba i. Säkert är skälet matsvinn och ekonomi, men det är ändå fräscht.

Här fanns ris à la malta (med och utan tillbehör över) samt chokladmousse (som jag mindes från förra året) och som var lika ljuvlig i år, tät och rik och ja, på finaste Valrhona-choklad, jag frågade).

Ostkaka fanns också och även den var god, men inte orkar jag sådan mäktig efterrätt efter julbord, det blev bara en pyttetugga som provsmak. Chokladfontän fanns också, vilket kändes lyxigt och kul, men den förblev ändå ett frågetecken – för vad skulle den paras ihop med? Ingen aning. Vanligtvis doppar man ju fruktbitar och kanske marshmallows men jag såg inte till något av det. Fontänen stod på samma bord som ostkakan men choklad till ostkaka känns inte som en het kombo så den blev ”oprovad”.

Glassvagnen samlar däremot charmpoäng i drivor. Glassen är specialgjord för Birka Gotland som jag förstod det och förutom citronsorbet, apelsin, vanilj och choklad med stracciatella finns julanpassade smaker som vit choklad med pepparmint, saffran och vit choklad samt pepparkaka med lakritssås (!).



Och som om allt detta inte var nog har alla en söt godispåse vid bordet att ta med (de har väl listat ut att man inte orkar det direkt) – omtänksamt och – igen – charmigt, som att få en liten julklapp!

Julshowen Winter Wonderland
När vi mätta och glada lämnade Salongen var det dags för julshow i Backstage. Vill du sitta längst fram eller se riktigt bra, kom i tid! Det gjorde inte vi, men efter att ha snyggt parerat ett par damer som nästan slet åt sig stolarna vi spanat in, gillade jag läget och lyckades ändå snitsla mig fram till dugliga fotopositioner bland publiken.



Den glittriga showen var som en smällkaramell med precis allt man vill ha och behöver på en julkryssning. Det är i år proffsen som förra året uppträdde på Viking Glory som i år intar scengolvet på Birka Gotland; sångtrion Vocalettes tillsammans med the Rhapsodettes som både sjunger och dansar. Det går inte att göra annat än gilla! Ytterligare en show visas dagen efter.

Vill man inte lägga sig efter allt detta gissar jag att Terrassen är öppen…(jag måste lite skamset säga att vi inte gick dit för att se efter, men när vi nästa förmiddag var där så var det i alla fall stängt för städning). Mitt andra tips är att testa fartygets juldrinkar och de har tre (även om jag bara fick två på bild); Mustiga päron med Xanté, äppelmust och kanelgrädde samt Blossa spritzer på årets Blossa-glögg och cava (det måste jag testa även hemma). De serverar också en som heter Kryddiga äpplen som görs på Fireball-whisky istället.
Frukost och brunch
Dag två kan man äta tidig frukost, tror den började 7.30. Vi gick förstås upp en timme för tidigt haha, men missade i alla fall inte frukosten som ett helt annat sällskap gjorde som kom när vi gick – då frukosten stängde kl. 9.00. Jag förstår dem, man tror ju att en sjöfrukost i alla fall håller på till kl. 10…men å andra sidan ska man kolla upp om man inte vet, inta ta för givet. Vi gjorde just det, ändå tyckte jag lite synd om dem som kom för sent…dock var det inte schysst av dem att skälla på personalen, det var inte deras fel.



Och när man inser att det också finns en brunch som börjar kl 10 så blir den tidiga frukosten mer förståelig. Vill man ta sovmorgon är det alltså den man ska boka istället. Jag tycker det är suveränt att det finns två sittningar att välja på. Och vill man inte ha någon av dem efter all julmat dagen före tar man en macka och en kopp kaffe i lobbyn när man känner för det.

De sista timmarna ägnades åt fotosessions på däck men också en stund i Panorama baren dit jag nästan aldrig annars går. Vi hamnade här när Terrassen – förvånande nog – var stängd. Jag kan tycka att hela fartyget ska vara öppet och tillgängligt när man är ombord så kort tid. Varför kunde de inte städat tidigare så det inte interfererar med när gästerna är vakna. Det är ju så härlig miljö. Kanske vill man bara sitta och prata, läsa, spela kort eller bara titta ut.

I alla fall så hamnade vi som sagt istället i Panoramabaren och det var ju inte fel det heller. Vilken utsikt man har! Inte heller här var dock baren öppen (den öppnade när vi gick). Det hade ju annars varit ett mysigt ställe att ta sin morgonkaffe på. Kanske är det personalbrist som gör att man inte kan öppna de barer fartyget har, eller att det är för få som hittar dit för att det ska vara värt för dem att hålla öppet?
Julklappsshopping & prisfakta
Det sista vi gjorde var att länsa taxfree-shoppen på bästa fynden! Och det fanns en hel del. Superpris på Moët, min väninnas favoritparfym för halva priset, ovanliga godissorter barnen kommer jubla över… Det är kul att gå mellan produktraderna och leta klappar både till familjen och sig själv.


Vi hittade som sagt en hel del och en lätt överdriven variant kan ses på Seafuns Instagram (stort tack till personalen som var med på noterna och stod ut med mitt ”bus”)!

Alldeles för kort var detta roliga dygn och så perfekt när man går av med en längtan att snart komma tillbaka! Årets upplevelse var jämnare och bättre tyckte jag än förra året så en kryssning rekommenderas om det framförallt är maten och julshowen du tycker står i centrum, och bra taxfree-priser. Birka Gotland bjuder på mycket mys.

En julbordskryssning kostar från 820 kronor, om du inte väntar till 16 december för då får man 100 kronor rabatt på julbordet fram till 23 december. De har också ett sista-minuten-pris: 665 kronor för julbord och del i insideshytt (plus 50% på anslutningsbussen).
Om du varit ombord, dela vad du tyckte om julbordet i en kommentar nedan, här på sajten (inte på Facebook)! Prenumerera också gärna på vår YouTube-kanal SeaFunTV (och sätt på aviseringar) så du inte missar när vi lägger upp en video om Östersjöns julbord!

Vi kommer att åka 6/12 för första gången
Åh vad roligt! Och menar du första gången ni äter julbord i år/julbordet på Birka Gotland eller första gången ni åker Birka Gotland?
ps. 10 poäng till dig för att hittills vara den enda som förstått var man lämnar sin kommentar.