Dag 2 till havs – vi upplever utomhusdäcken på Costa Toscana

Dag två på vår påskkryssning med Costa Toscana spenderades till havs på väg mot Sardinien. Färgerna var precis de vi beställt; klarblå himmel mot skeppsvitt skrov med en dutt däcksbeige. 😉 Då njuter man!

Eftersom vädret var strålande spenderade vi mycket tid ute på däck. Redan på däck 8 hittar man Infinity walk med härliga promenadstråk och en gång som faktiskt lämnar fartygskroppen med någon meter eller två. Annars händer det mesta på däck 16-19 och det var också där vi spenderade mest tid denna soliga förmiddag.

Här och där finns olika hängstolar, hängmattor, solstolar och så vidare, vilket betyder att man inte behöver lägga / sätta sig mitt i bland alla andra om man inte vill utan det går att dra sig lite undan och hitta en lugnare vrå.  

Däck 16 – La Spiaggia Beach Club

Här finns ett stort inomhuspoolområde, La Spiaggia Beach Club, som alltid var fullt och lika uppskattat oavsett väder. Vattnet var varmt och behagligt och förutom den större poolen i mitten finns mindre pooler med soffor på vardera sida.

Hade man fått en sådan här härlig del för sig själv hade det förstås varit underbart men ingen var blyg att klämma sig ner så länge det fanns lite tom vattenyta kvar vilket gjorde det väldigt fullt, så vi avstod. Samma i stora poolen. Det positiva var att barnen älskade det, vår 7-åring slängde sig handlöst från kanten gång på gång medan jag stod och bevakade med andan i halsen, övertygad om att olyckan var nära.

Inget hände som tur var men det var verkligen mer barn än vatten i den där poolen, eller som min man sa; ”80% barn, 15% vatten och 5% okänt”. 😉 Det kändes som sprattlande kräftor i en kokande kittel! Det fanns flytvästar att låna så plus för det, däremot har de inte badvakter så här krävs verkligen att man är aktiv och uppmärksam själv som förälder – vilket man såklart är men ändå, det går inte att titta bort i en sekund.

Jag ska nämna att vår kryssning var helt fullbokad så om du åker under en lugnare period kan det se helt annorlunda ut förstås. Och området är fint. Här finns också en Nutella-bar där man kan beställa till exempel nutella-pannkakor (kostar från 4,70 euro, en kaka med nutella kostar 1,60 euro) plus ett hambugerställe kallat The Salty Beach Street Food (tyvärr tog jag inte priserna men jag tror en burgare ligger på runt 5 euro).

Längst bak i aktern på däck 16 finns också Piazza del Campo där de har olika aktiviteter som dans, träning med mera. Alldeles bredvid ligger ett utomhuslekområde för yngre barn. Det finns också två inomhusbarer; en vid inomhuspoolen plus en Aperol-bar bakom en glasvägg med effektfullt vattenfall över.

Däck 17 – Il Forte Beach

Inomhusdelen på däck 17 kallas ”solarium” som ju inte har något att göra med det vi på svenska kallar solarium. På kryssningsfartyg avses inglasade pool- och relaxområden, vilket Costa Toscana också har på ovanvåningen till poolområdet La Spiaggia Beach Club.

Fortsätter man kommer man ut till utomhuspoolerna, ett område kallat Il Forte Beach. Här har man två identiska pooler på vardera sida av fartyget så att man ofta kan välja mellan sol och skugga. Mellan dem finns stolar med sköna dynor och bord med parasoll, här slog vi oss faktiskt ner flera gånger och hade lite som ”bas” när någon av oss ville ta det lugnt med något gott att dricka medan övriga badade.

Splash Aqua Park ligger också här; ett område med vattenrutschkanor där våra killar på 7 och 12 år hade väldigt kul! Dels finns två kortare och slutna, bredare vattenrutschkanor, dels finns två parallella som är långa och startar högt men som inte går särskilt fort för det (farten verkade bero lite på badkläderna). Häftigast är den som går tvärt ner och ut i en stor skål där man snurrar runt innan man slussas ut i en ränna på slutet. Den åkte vår 12-åring medan 7-åringen var för ung (han hade inte ens fått om han velat).

Halva däck 16 och 17 mot fören har också hytter så vill man (som oss) bo nära pooler och utomhusområdena är det här man ska ha sin hytt. Men medan man då har nära till sport, spa och bad har man också långt till restaurangerna så det finns för- och nackdelar med allt. 🙂

Däck 18 – Volare skywalk och Versilia Beach

Ett riktigt trevligt däck med flera spännande områden. Här finns exempelvis en sportplan, där de inte bara har bollaktiviteter utan även ledda pass i vad som såg ut som olika styrkeövningar. Om ni undrar över den till synes flytande, eller kanske vi ska säga flygande, gången ovanför bollplanen så är det Volare Skywalk. Och volare betyder ju just flyga på italienska. Härifrån har man en häftig utsikt över fartyget, havet eller destinationen man besöker för närvarande.

Versilia beach är ytterligare en pool som vi (efter att ha hela familjen badat där ett ganska långt tag) insåg var enbart för vuxna! Som tur var störde vi ingen och när vi såg skylten gick vi därifrån. Här finns i alla fall cabanas på varje sida vilket gör det till ett attraktivt område för den som bara vill slappa med en bok kanske eller slumra lite i halvskugga eller liknande.

Intill Versilia beach finns också en bar med några skuggade sittplatser. Överhuvudtaget tycker jag att det finns gott om härliga utomhusområden att vara på eller om man är för rastlös att ligga i en solstol, att bara gå omkring på.

Den som söker det verkliga lugnet ska gå till aktern på däck 7. Här ligger Infinity terrace och Infinity bar. När solen ligger på och det är lä är det helt underbart här! Snygg miljö, soffor och stolar liksom två infinity-jacuzzis alldeles vid kanten.

Exempel på hur Costa skiljer sig

Mat när man är vid poolen. Att få tag i lite mat/ett snack när man är ute på däck och exempelvis badar är svårt. Visserligen finns redan nämnda Salty Beach Street Food och Nutella-baren, plus de två delvis utomhusställena Kiki Poke (däck 17) och Green Healthy Food (däck 18), men ingen av de två sistnämnda var öppna vare sig på denna (fullbokade) kryssning eller den jag var på för ett år sedan. Plus att alla dessa kostar extra. Övriga restauranger som ingår och kan ha öppet ligger på däck 5, 6, 7 och 8. Långt alltså.

Jag tänkte på det att man på Costa Toscana inte kan göra som på Royal-fartygen, dra en sarrong runt bikinin och tassa in till Windjammer för att fylla en skål med pommes frites eller kakor när suget slår till, och ta med sig tillbaka ut till poolen igen.

Varje dag kl. 16.30-17.30 serveras ”coffee, tea and cakes” inne på La Maremma Restaurant.

Därför kände jag en viss stress när vår lunchbeställning tog en evighet inne på (annars trevliga) restaurangen L’Oliveto på däck 5. Solen sken och där satt vi inomhus och väntade. Och väntade. Även sällskapet vid bordet intill beklagade sig.

Att få tag i dryck. Jag är van vid att man på vissa rederier blir tillfrågad var och varannan minut om man vill beställa något. Här var det svårt att ens hitta någon att beställa från. Faktum är att jag tror jag aldrig såg någon som gick runt och tog beställningar. En gång passerade en servitörsklädd man ute på däck med en bricka under armen men när jag frågade om han tog beställningar var svaret nej.

Och där har ni svaret, ni som frågat mig vari skillnaden ligger mellan Costa och andra. Det är sådana ”små” saker som är skillnaden. Servicen är inte dålig, men den är inte heller lika tillgänglig. Medan man – låt säga hos Celebrity – kan ligga kvar på solstolen för att någon kommer och frågar dig om du vill ha något att dricka, tar din beställning och sedan kommer tillbaka till dig med din öl/drink/läsk, får du på Costa själv resa dig och ställa dig i en bar för att köa.  

Kvällens middag

Vi var oförskämt sena till vår sittning på La Maremma men ingen varken avvisade oss eller gav oss sura miner för det, så servicen måste man ändå säga är välvillig. Vi hade – i vårt tycke – bästa bordet, alldeles vid fönstrena i aktern med fantastisk utsikt.

Förrätten kanske inte imponerade direkt; tomat på fat, men pastan vi åt till ”primo” var god och så också mina jätteräkor på kryddig risbädd. Till dessert valde jag en cheesecake som var korrekt men inte nådde samma höjder som denna dessert ibland gör hos andra rederier.

Så det är väl nästa punkt för er som vill veta skillnaderna; att säga att maten är dålig är att gå väl långt men den är inte lika bra. Men man kan inte få oxfilé om man betalar för fläsk, det är väl ganska självklart…? För att använda en matrelaterad metafor… 🙂

Missade du första inlägget? Läs om vår första dag på Costa Toscana här!
Följ/prenumerera på Seafuns övriga sociala medier här: Instagram, Facebook och YouTube.

6 kommentarer på “Dag 2 till havs – vi upplever utomhusdäcken på Costa Toscana

 1. Hej, har du åkt med Costa Firenze? Vi ska åka med den i vinter till Canarieöarna. Tråkigt att höra att de inte har dryckesservering ute på soldäck på Toscana, antar att det är samma på Firenze.

  1. Hej, nej inte än men kanske snart. Och de har dryckesservering ute på däck, det finns en bar vid Versilia beach och även intill Il Forte beach och Infinity terrace. Det var mest att jag inte upplevde att det gick runt servitörer och tog beställningar. När jag åkte nu var det max med gäster ombord också, första gången jag åkte detta fartyg var det mycket mindre folk och därmed en helt annan sak (inga köer t ex), men det vill jag säga gäller de flesta fartyg. Är de fullbelagda så klart att det blir ”flaskhalsar” någonstans någon gång under kryssningen. Er kryssning till Kanarieöarna blir säkert annorlunda, vi åkte ju på ett skollov. 🙂 Mvh Heidi

   1. Hej!

    Tack för svaret. Jag var nog lite otydlig. Finns ju alltid barer ute på däck. Det jag tänkte på om det inte kommer vara personal som tar upp beställningar vid solstolarna. Men som sagt, det kan kan klara sig utan. Blir spännande att kryssa från Barcelona till Canarieöarna. I sommar först en tur med ett av NCL:s mindre fartyg från Aten.
    /Jaana

    1. Finns risk att det inte kommer finnas personal som går och tar upp beställningar. Kanske är det olika på olika fartyg, vad vet jag,
     men under min kryssning på Costa Toscana fanns det i alla fall inte.
     Hoppas ni får fina kryssningar i alla fall – både i vinter till Kanarieöarna och nu i sommar! 🙂
     Hälsningar Heidi

 2. Hej! Vi ska kryssa med Costa Toscana från Dubai. Vi undrar om det är mycket liv på deck 16 på kvällarna? Har bokat hytt en bil in 16056.

  1. Hej Ellie,
   Vi bodde också just där. 🙂 Och nej, inte vad vi upplevde. Visserligen har italienarna sena vanor men dels är det säkert alla möjliga nationaliteter på en kryssning från Dubai, dels är ju det enda ni har på det däcket inomhuspoolen. Den är i annan ände och bör därför inte störa (om nu någon skulle bada sent). Det som oftast stör är ju ljud underifrån och ovanifrån men på däck 15 och 17 i den delen av faryget är det bara hytter. Hoppas ni får en fin kryssning! Mvh Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier