Eckerölinjen förbereder för nytt fartyg

Hotell Havsbaden ligger precis ovanför Eckerölinjens hamnområde. Foto: Heidi Rovén.

När jag för några månader sedan besökte Hotell Havsbaden i Grisslehamn la jag märke till att traktorer och grävskopor arbetade i hamnen och längs med kajen. Jag satt och åt en utsökt middag i Restaurang Gastro när jag blickade ut över Eckerölinjens terminal. Vad höll de på att förbereda för? Varför byggde de om? Jag blev nyfiken så jag frågade personalen om de visste något.

Eckerölinjens kaj och terminalområde i Grisslehamn (jan 2019), då under ombyggnad. Foto: Heidi Rovén.

Personalen visste inte mycket heller men svarade att ”det sas” att ett nytt fartyg var på väg. Jag blev förvånad, det borde väl jag känna till i så fall – hur hade jag missat detta? Jag fick iväg ett mail med frågor mitt i middagen och jag letade i inkorgen efter ett möjligt pressmeddelande. Inget fanns.

Planer på nytt, större fartyg

Så småningom fick jag veta av min kontakt på Eckerölinjen att det stämde att de bygger om för att ha möjlighet att kunna ta emot ett större fartyg än M/S Eckerö i framtiden. Tidpunkt för när detta skulle kunna bli verklighet var dock inte fastställt.

Eckerölinjens VD Tomas Karlsson.

Spännande, spännande…vi har ju rest en del med den här lilla linjen till Åland vilket förra sommaren blev till och med blev till ett tvåsidigt reportage i Aftonbladet!

Efter att ha grottat lite mer i frågan fick jag i alla fall fram att rederiets VD Tomas Karlsson meddelat att det är mycket troligt att nästa fartyg som Rederi Ab Eckerö köper är ett fartyg som är större än nuvarande M/S Eckerö, anpassat för trafiken mellan Eckerö och Grisslehamn.

Det kan både handla om ett nytt fartyg, eller ett bättre begagnat, tydligen är det ännu för tidigt att säga vilket.

När den dagen kommer att detta är bestämt vill rederiet i alla fall vara förberett så att deras hamnar är anpassade för det nya fartyget.

Förstärka, fördjupa

Totalt investeras 95 miljoner kronor i förbättringsarbetet av hamnarna i Berghamn, Eckerö samt i Grisslehamn. Hamnen i Eckerö fördjupas från 6,5 meters till ett djup på 8,5 meter. Förstärkningar och anpassningar av kajen i Grisslehamn görs också, och det var delar av det arbetet jag såg.

Nu väntar vi med helspänn på besked om ett nytt fartyg och vilket det blir; nytt eller begagnat!

M/S Eckerö, pressbild.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier