Spice H2O är en vuxenavdelning med storbildsskärm, grottpool, barer och jacuzzi. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Alla säger det. Förstagångskryssare letar kryssning med så få dagar till havs som möjligt, vana kryssare ser fram emot de där härliga dagarna då man får chans att slappa på däck i solen – eller testa på allt roligt som finns att göra ombord.

På ett fartyg som Norwegian Escape är det ganska mycket. Här finns bowling och spel/videoarkad, höghöjds-/äventyrsbana ute på däck, flera olika vattenrutschkanor, pooler, lekrum för olika åldrar, barer, restauranger i massvis, butiker, spa, gym plus att det ordnas en hel massa tävlingar och aktiviteter, kurser och underhållning hela dagen.

Jag tänkte berätta hur en dag till havs kan se ut och tar vår Karibien-kryssning med Norwegian Escape som exempel!

Frukost för jetlaggade

Det var en av de första dagarna ombord och efter att vi vaknat upp i vår fina balkonghytt – lite för tidigt, jetleggade som vi var – begav vi oss till den enda frukost som var öppen vid det laget; puben O’Sheehans.

Vår hytt med balkong och bäddbar soffa som hade förvaring under där man kunde slänga ner en hel massa grejer. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi gillar att äta där för det är lite lugnare och inte så stort. De har bordsservering och det brukar gå ganska snabbt innan alla har fått alla sina beställningar med fruit loops (sonens favorit när vi kryssar!), omelett, bacon, toast, kaffe och juice och kanske en avslutande croissant!

Puben O’Sheehans brukar öppna för frukost vid 5-tiden…perfekt för en jetlaggad familj med morgonpigga – och hungriga – barn! 😉 Foto: Heidi Rovén.

Bowling till havs

På denna kryssning hade vi sällskap av vår vän Christoph och hans dotter Sophie, jämnårig med vår äldste son. Det var fantastiskt trevligt att ha lite fler att hänga med och inte minst vår son uppskattade enormt att ha en kompis ombord.

Kloten var jättesmå, men desto enklare att kasta för alla! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Isac, här 6 år, tycker bowling är jättekul! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter att vi kört en runda bowling ihop och hängt lite på spelarkaden var vi alla redo att bege oss ut i solen på däck.

Ett bilspel sitter aldrig fel tycker i alla fall vår son! 😉

Golf och höga höjder på däck

Eftersom utbudet av vattenrutschkanor verkligen är brett på Norwegian Escape tänkte jag återkomma med ett separat inlägg om detta men värt att nämna är i alla fall att det finns både en lekdel med fontäner för de minsta, en djupare pool för lek för de simkunniga liksom en vuxenpool en bit bort. Och som jag redan nämnt en rad olika vattenrutschkanor som vi alla testade på och hade roligt i!

Lille T, här dryga året bara,var lycklig över att få springa runt och plaska han också. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Något som också är riktigt bra när man vill aktivera sig ute men inte nödvändigtvis sola eller bada är att de har en imponerande äventyrsbana (kallad rope course) eller vad vi skulle kalla höghöjdsbana.

Rope corse är en superhäftig höghöjdsbana, den längsta/största till havs faktiskt! Foto: Heidi Rovén.

Den spänner över hela 99 hinder och man är ordentligt fastsatt med sele och ett rep som löper i en fåra ovanför huvudet medan man balanserar fram på olika hinder, slänger sig ut i en zipline, kan gå på plankan cirka 40-50 meter ovanför vattenytan och mycket annat adrenalinframkallande!

Minigolf är en perfekt aktivitet att göra tillsammans med barnen. Foto: Heidi Rovén.

Lite lugnare är minigolfen som initialt på detta fartyg hade Ninja Turtles som tema, men kanske blev samarbetet för dyrt för nu har de tagit bort detta, även om golfen är kvar.

Lunch Caribbean-style!

Till lunch blev vi inbjudna av vår nyfunne vän Jerker Åkerman, maskinchef ombord, till att prova utbudet på Jimmy Buffett’s Margaritaville at Sea (nog okänt för de flesta svenskar men gissningsvis ett välkänt märke för amerikaner).

Eftersom restaurangen ligger ute på däck i anslutning till alla aktiviteter passade detta perfekt, särskilt som vi frusna nordbor inte heller gärna ville lämna den härliga Karibiska värmen eller havsutsikten…!

Vi var stolta över att få äta lunch med en av de högsta officerarna ombord, Jerker Åkerman! Foto: K. Scheiderbauer

Vi högg in på fish tacos, nachos, caesarsallad med grillat scampispett, saftiga burgare och fruktigt fräscha margaritas till – det kändes väldigt Miami och väldigt Karibien alltsammans och vi njöt alla så det stod härliga till!

Fisch tacos med lime och en massa smarriga karibiska smaker…
Vi beställde nachos och in kom ett helt berg!
Så fräsch sallad med grillade scampi.
Det vattnas i munnen bara av att titta på den, eller hur?! SÅ ska en burgare serveras!
En margarita någon? Sluuurp!

Denna restaurang är inte inkluderad i priset. En stor tallrik ostgratinerade nachos med tillbehör kostade ca 50 kronor, burgarna och caesarsallad gick på ca 56 kronor vardera. Numera har Norwegian Cruise Line vad de kallar ”Premium All Inclusive”, det innebär att både dricks och dryck ingår vilket förstås gör det bra mycket enklare – och trevligare – att beställa!

Handduksdjur och tårta

På eftermiddagen testade vi på lite olika aktiviteter inomhus igen, bland annat hade de demonstration av handuksvikning, och att vika sådana där roliga djur av handdukar ville vi alla lära oss! Detta hölls i fartygets Atrium där det också finns bar, café med mera.

Vår hyttvärd var suverän på att överraska oss med olika handduksdjur! Det här är en konst de verkligen kan ombord.

Nu visade det sig att vi inte behövde köpa något eftermiddagsfika (mer än kaffet) för på plats gick söta servitriser i kockhattar runt och bjöd alla på tårtbitar!

En kopp kaffe sitter aldrig fel på eftermiddagen.
Det mesta ombord är gratis, som här, en tårtbit med strössel – till barnens lycka! Foto: Heidi Rovén.

På eftermiddagen slappade vi en stund i de sköna sofforna längs The Waterfront på däck 8 där man kan gå runt hela fartyget och där restaurangerna på insidan även har bord ute.

Det är alltså som ett promenaddäck och lite lugnare om man inte vill hänga uppe på pooldäck där det ofta spelas musik och är fart och fläkt.

Vi hängde alldeles för lite på The Waterfront, det är lugnt och skönt när man behöver en paus.

Jazzband, middag och show

Efter en skön och välbehövlig dusch inför kvällen gjorde vi oss iordning och begav oss sedan till den största matsalen ombord; The Manhattan Room. Den här restaurangen ingår och det finns ett brett urval rätter att välja på som alltså inte kostar något extra.

Ovanför The Manhattan Room ligger fler restauranger som genom glasväggarna kan se ner på underhållningen.

Det är riktigt fint och vi hade en mycket trevlig middag med våra vänner, samtidigt som vi blev underhållna av ett band som spelade på scen. Den som ville kunde också gå upp och ta sig en svängom på dansgolvet!

Middagarna ser vi alltid fram emot ombord, och vår kypare tog väl hand om oss. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Mera scampi, haha, jag kan inte få nog av fräscha skaldjur!
Och Kristofer gillar en bit vällagat kött!

Efter middagen hann vi lagom till kvällens show och med minstingen sovandes med hörselkåpor kunde vi andra se på den glittriga showen en stund.

Showerna hos Norwegian Cruise Line håller hög klass. Här i Cotton Club-stil.

Ja, det där med när man drar sig tillbaka till hytten sker ju ganska tidigt när man har barn med sig, men faktiskt var det ingen som protesterade…

Efter en lång och innehållsrik dag var det skönt att krypa ner mellan lakanen i den sköna sängen och samla ny kraft och energi inför nästa innehållsrika dag!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier