Exklusiv matkryssning med Oceania Riviera

Min exklusiva matkryssning med Oceania Riviera startade på Mallorca. Det var inte första gången jag befann mig på Mallorcas kryssningsterminal, inte ens i år. Alltså visste jag att det först fanns en ganska lång gång att gå och sedan en pir ut till fartyget. På vägen ut passerade vi flera andra fartyg och som den shipspotter man är så blev det alltså många fotostopp. 😉

Kan ni se vilka rederier och fartyg som låg inne denna dag? 🙂

Incheckningen bestod först i att vi blev stoppade av en lokal turistrepresentant som ville att vi skulle svara på frågor, därefter fick vi presentera våra dokument (även om covid, fortfarande i november 2022) ståendes på kajen. Kanske var det en specialprocedur eftersom vi gjorde en ”specialare” och gick på mitt i en kryssning.

Väl ombord kunde vi äntligen installera oss i vår fina hytt, en concierge verandah stateroom. Jag ska visa er vår hytt här nedan men ha i åtanke att fartyget inklusive hytterna redan renoverats. Som jag uppfattade det, åkte badkar till exempel ut för att skapa mer rymd i badrummet.

Champagne och hummer – vilken start!

En flaska champagne av märket Heidsieck Monopole mötte oss i hytten vid ankomst liksom en strålande utsikt från vår lilla men trivsamma balkong. Det fanns även vatten i hytten, samt termosflaskor att behålla (och fylla på ombord), samt badrockar, Bulgari-produkter och väldoftande badsalt i badrummet, paraply samt tunna kashmirfiltar att lägga över knäna om det skulle kännas kyligt när man sitter på balkongen.

Lunch på poolgrillen Waves

Vanan trogen sådär första timmarna efter ankomst ombord, styrde vi sedan stegen mot lunch och med det fina vädret vi hade valde vi att äta ute på däck, i poolgrillen Waves. På menyn stod smörgåsar och hamburgare vilket kanske låter enkelt, men i Oceanias tappning (som strävar efter att ha bästa maten till havs i alla lägen) var de fyllda med bra mycket lyxigare ingredienser än ost och skinka.

Bland de fyra olika smörgåsval som fanns fastnade jag direkt för en Surf & Turf, det vill säga en roastad ciabatta fylld med grillade hummermedaljonger och filet mignon.

Det blev rätt mäktigt med pommes frites och allt bröd till, men det gjorde man ju lätt som man ville: hur mycket av det man ville äta upp.

På hamburgarsidan fanns både en vegansk, burgare med tonfisk, mahi mahi eller lax samt klassiska varianter. Eller den mest lyxiga: med wagyu-burgare med tryffelsås!

Rundvisning av Oceania Riviera

Efter denna delikata start gick vi på rundvisning och bekantade oss med fartyget Oceania Riviera, systerfartyg till Oceania Marina. Utöver dessa två finns fyra mindre fartyg i flottan och i vår (april 2023) kommer ett helt nybyggt tillskott; Oceania Vista.

Faktum är att redan strax efter vår kryssning gick Oceania Riviera in i torrdocka för att renoveras så jag vill trycka på att det mesta förmodligen inte ser ut såhär längre men det kanske ändå kan vara kul att se tänker jag…så here we go!

Varje fartyg av rang måste ha en tjusig trappa, eller hur?

Första middagen – The Grand Dining Room

Eftersom Oceania Cruises har rykte om sig att ha mat av absoluta toppklass, deras slogan är till och med the finest cuisine at sea, så är förstås måltiderna en Oceania-kryssnings höjdpunkt. Ännu mer än hos andra rederier till och med. Alla specialrestauranger ingår dessutom så att betala tillägg beroende på var man vill äta är inget man behöver tänka på. Alkoholhaltiga drycker betalar man dock extra för.

The Grand Dining Room, Oceania Riviera.

För att alla ska få chans att äta på alla restauranger så är det i första hand en gång per restaurang man får boka (beroende på kryssningens längd förstås) och därefter i mån av plats. Första kvällen åt vi middag i The Grand Dining Room för att därefter prova några av de andra restaurangerna.

Att para vin med maten är något av ett intresse.

Menyn i The Grand Dining Room var uppdelad på flera temamenyer samt en à la carte-del. Det fanns en särskild food & wine pairing-meny, en global cuisine-meny och en Aquamar Vitality Cuisine-meny.

På à la carte-sidan valde man mellan sex förrätter, sju soppor och sallader, sex varmrätter plus olika ”side dishes” samt att det fanns fyra signaturrätter komponerade av stjärnkocken Jacques Pépin.

Jacques Pépin – kock med stjärnstatus

Det är på sin plats att nämna några ord om Jacques Pépin direkt för även om hans namn förmodligen inte klingar bekant i de flesta svenskars öron så är han en megakändis i den kulinariska sydeuropeiska världen.

Jacques Pépin till höger (pressbild).

Oceania Cruises samarbetar med Jacques Pépin som är en fransk stjärnkock, tv-kändis, författare, konstnär med mera. Han har arbetat som personlig kock till den tidigare franske presidenten Charles de Gaulle till och med! Ja då ni förstår nog nivån…

Såhär ser restaurang Jacques ut.

Dels har Oceania ett franskt restaurangkoncept uppkallat efter Jacques Pépin; restaurang Jacques kort och gott. Men så kan man alltså äta några av hans signaturrätter också i huvudmatsalen vilket jag tyckte var väldigt trevligt.

Min meny, här är vad jag åt

Nu valde jag faktiskt ingen av hans rätter (vi hade bokat in restaurang Jacques en annan kväll) utan gick helt på det som tilltalade mig för kvällen:

  • Teriyakiglaserad foie gras med lychee, kalamataoliver och passionsfruktsås,
  • hummersoppa med armagnac-grädde,
  • tournedos rossini med ännu mer gåslever, tryffelsås och lorette-potatis,
  • crème brûlée och kaffedrinken ”Café Oceania”.

Vilken middag, wow, så så gott! Min förrätt med den varma gåslevern och den lite söta såsen var perfekta ihop, likaså hummersoppan var väldigt god och läckert fyllig i smaken, min tournedos med tryffelsås tog mig ännu några steg närmare mathimlen och dessertvalet med den smarriga kaffedrinken blev pricken över i:et!

Jag var jättenöjd med min första middag på denna matkryssning, men kvällen slutade inte där utan fortsatte med show och drinkar i martinibaren efteråt. Not to be missed säger jag bara – bartendern på Oceania Rivieras bar Martinis kan sina saker!

Jag tror jag måste ägna martinibaren ett helt eget inlägg haha, så bra var det  – och det kommer från någon som är extremt svårflirtad på drinkar.

Mer om denna exklusiva matkryssning med Oceania Riviera kommer!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier