Kryssningsstart Mallorca: strand, flärd och heliga berg

Vi kunde räkna till fyra stora kryssningsfartyg som låg inne i Palma samtidigt.

I slutet av oktober förra året landade jag och min man på Mallorca för att därifrån ta en kryssning med lyxrederiet Oceania Cruises. Trots mina snart 20 år som kryssningsskribent så hade jag aldrig kryssat, eller varit ombord ens, på något av detta rederis fartyg. En sak visste jag dock; att de var kända för sin höga kvalitet på maten!

Heidi och Kristofer, redo på Arlanda för nya äventyr.

Oceania Cruises hävdar att de har the finest cuisine at sea, ett ganska kaxigt påstående då många rederier serverar väldigt bra mat.

Självklart triggas jag av sådant här (och säkert andra också) för direkt blir man ju nyfiken på HUR bra mat de egentligen kan ha?

Sagt och gjort, det fanns bara ett sätt att ta reda på det – att kryssa med dem och testa.

Innan det var dags att checka in på fartyget Oceania Riviera spenderade vi faktiskt en natt på Mallorca. Det är förstås inte alls nödvändigt när man kryssar från Spanien, men det gav en riktigt skön start. Dessutom hade vi stämt möte med svenska Jessika Ekman som bor på ön och driver My Way Mallorca, ett företag man kan anlita om man vill ha en guide för dagen – privat eller i grupp.

Jessika och Heidi.

Vi fick en härlig dag tillsammans då Jessika visade oss omkring och berättade om sitt liv på ön.

Lunch på ett av Mallorcas heliga berg

Egentligen hade vi inga särskilda planer mer än att ha det trevligt. ”Vad vill ni göra?” hade Jessika frågat innan vi kom. Jag trodde inte vi skulle orka särskilt mycket då vi skulle landa med sisådär tre timmars sömn i bagaget. Vi bestämde att vi skulle ta dagen som den kom, känna oss för och i princip bara ta en lunch på ett smultronställe hon kände till uppe i bergen; Santuari de Cura.

El Cid har perfekt läge precis vid stranden.

På vägen dit släppte vi först av vårt bagage på hotellet hon valt åt oss, El Cid, i området Ca’n Pastilla strax utanför Palma. Läget var perfekt, alldeles vid stranden och knappt 10 minuter från flygplatsen.

Stranden i Ca’n Pastilla är jättefin.

Eftersom jag brukar ge hotelltips för den som vill boka en ”pre-cruise-stay” skriver jag ett eget inlägg om El Cid vars namn jag själv genast lovade mig att lägga på minnet. Tänk vilket bra getaway-tips för en weekend när man hittar ett billigt flyg till Mallorca och bara vill tanka lite ljus och sol en helg!

Son Julia – när kungligheterna firar födelsedag

På vägen till Santuari de Cura körde vi förbi en nedtonad men samtidigt pampig, gigantisk gård. ”Där bodde svenska kungafamiljen för några år sedan när de var här för att fira prinsessan Birgittas födelsedag”, säger Jessika plötsligt varpå jag snabbt ber henne köra av och in på det som visade sig vara ett femstjärnigt hotell vid namn Son Julia.

Son Julia.
Tänk om man hade en sådan här villa!

På grund av att de höll på att renovera kunde vi inte få komma in men det gick bra att strosa runt lite i omgivningarna vilket vi gjorde medan vi njöt av de varma temperaturerna. Vädret var jättefint trots att det var sent i oktober.

Son Julia har all atmosfär man kan önska för en stilfull vistelse eller grandios fest!

Innan vi kom upp till vårt lunchmål hann vi göra ytterligare en bensträckare vid en liten kyrka, vackert belägen på en höjd. Jag kan tänka mig att det är fina trakter att vandra i och faktum är att vi ett år gjorde just det här på Mallorca fast på våren, precis då mandelblommen slog ut. Väldigt vackert!

En klar dag kan man se väldigt långt över ön.

Santuari de Cura

Puig de Randa är inte bara Mallorcas högsta punkt (543 meter över havet) utan också ett av öns heliga berg. Härifrån har man fantastisk utsikt över ön och miljön anses perfekt för kontemplativa vistelser. De första dokumenterade bevisen på detta är skrivna av Ramon Llull, som ska ha blivit gudomligt upplyst här år 1274 vilket ledde in honom på ett livslångt missionsarbete och sökande.

Santuari de Cura.
Santuari de Cura.

Ramon Llull var filosof, poet, missonär samt teolog. Han både reste runt i Europa och vistades mycket här för att skriva ner sina tankar som fick många anhängare. Idag rymmer Santuari de Cura 33 hotellrum (dubbelrum finns från 54 euro) och en restaurang med traditionellt mallorkinskt kök, som vi självklart provade när vi var där.

Kristofer och Jessika, redo att hugga in på maten.

En portion av Pa Amb Oli, mallorkinska mackor skulle man kunna säga, var bra mycket större än förväntat! Sköljes gärna ner med en iskall lokal öl.

Pa Amb Oli är en enkel men god lunch. Jag kompletterade med en fräsch sallad.

Utöver vandrare hittade många cyklister hit och även andra bilburna turister som oss. Att bara sitta under de vackra valven och blicka ut över omgivningarna var verkligen rofyllt. Ett besök rekommenderas varmt.

Det var gott om cyklister som tog sig ända hit upp för en bit mat och utsikt.
Utsikten från Puig de Randa – ett av öns heliga berg – är vidsträckt och vacker.

Även Jessika på My Way Mallorca rekommenderas varmt om du söker en guide då du besöker Mallorca! Tack vare sina många år på ön har hon stort kunnande liksom en förmåga att både vara lyhörd och lyssna in önskemål kombinerat med att bjuda på egna idéer. Perfekt!

Tack till Jessika på My Way Mallorca för en härlig dag!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier