Exklusiv rundtur på lyxfartyget Europa 2

Europa 2 i förgrunden, i bakgrunden ett Viking Ocean Cruises-fartyg. Foto: Heidi Rovén.

I slutet av förra sommaren blev jag inbjuden att komma ombord och titta på det fartyg som av kryssningsbranschens bibel, Berlitz Cruise Guide, anses vara världens bästa fartyg; Europa 2. Självklart tackade jag ja!

Fartygets gäster blir avsläppta mitt på Skeppsbron och kan strosa rakt upp i Gamla Stan. Foto: Heidi Rovén.

Stockholm visades sig från sin bästa sida den här augustidagen. Himlen vara bara täckt av molntussar som gav välbehövlig svalka från den heta solen. För att nå fartyget fick vi – den exklusiva gruppen av inbjudna gäster – ta en livbåt ut som hämtade upp från Skeppsbrokajen.

Lobbyn med stora blomsterfång, pelare i form av jättelampor, flotta mattor…fartyget är som ett lyxhotell. Foto: Heidi Rovén.

Tyskt och femstjärnigt

Det tyska rederiet Hapag Lloyd är kanske mest känt för sin containerfrakt, men de har alltså även en liten kryssningsflotta bestående av tre lyxfartyg; Hapag Lloyd Cruises. Ytterligare tre expeditionsfartyg är på väg in där det första lanseras redan nu i april 2019.

Europa 2 är flaggskeppet och det nyaste av de nuvarande, fartyget lanserades 2013. Standarden är top notch och brukar räknas som 5+. Kapaciteten på 500 gäster ger en mer personlig och intim känsla samtidigt som fartygets behändiga storlek gör att det kan lägga till även i mindre hamnar som de stora bjässarna inte kan nå.

Poolområdet är otroligt lyxigt och inbjudande, ett av de bästa jag sett faktiskt! Foto: Heidi Rovén.

Eftersom rederiet är tyskt är de flesta gäster tysktalande. Sedan ett par år vänder de sig även mot den internationella marknaden då de vill öka antalet gäster från andra regioner som exempelvis Skandinavien.

Alla detaljer är på plats, inget är lämnat åt slumpen. Foto: Heidi Rovén.

Åldern på gästerna är vanligtvis runt cirka 40- 60 år även om det förstås varierar. Ta en novembermånad (inte skollov, inte storhelg) i Asien så stiger medelåldern. Intressant nog är barnfamiljer inte på något sätt bannlysta vilket i alla fick mig att reagera och lyssna intresserat!

Barnklubbar finns, även särskilda familjekryssningar med anpassade teman och program liksom familjehytter och annat. Sommartid kan man räkna med att det finns cirka 60 barn ombord, vilket är maxantalet.

Pressbild på barnklubben för barn i åldern 4-9 år. Äldre och yngre får självklart också vara ombord.

Hytter

Alla hytter ombord räknas som sviter och alla har balkong. Vi kikade in i ett par hytter men de flesta var upptagna eller behövde städas så det var inte direkt fotoläge. Den största sviten, Owner Suite, är 114 kvm inklusive balkongen. Den minsta är Veranda Suite på 28+7 kvm (hytt+balkong). Walk in closet och minibar ingår också.

Veranda Suite. Mer ”standard” än så här blir det inte. Fräscht, eller hur? Foto: Heidi Rovén.
Badrummet har både badkar och dusch, samt produkter. Foto: Heidi Rovén.

Här provsitter jag soffan i en av hytterna och jag kan meddela att det kändes väldigt bra! 🙂 Jag hade inte alls lust att lämna den fina sviten…!

Jag känner in atmosfären och jodå, en vecka eller två i denna miljö kan jag absolut tänka mig! 😉
Inte utan att man blev lite stolt över de vackra Stockholmsvyerna…!

Så här ser en familjehytt ut, eller lägenhet som de kallas. Vi tittade aldrig på någon för ingen var tillgänglig när vi var ombord, därför har  jag lånat en pressbild för att i alla fall kunna visa er hur de ser ut.

Family apartment, Europa 2, pressbild.

Restauranger ombord

Totalt finns sex restauranger ombord (plus vinbaren Grande Reserve med tapastilltugg); bufférestaurangen Yacht club, huvudrestaurangen Waltmeere, sushirestaurangen Sakura, asiatiska Elements, franska Tarragon och så italianska Serenissima där vi åt lunch.

Även buffén var superfräsch i stil och utbud, det vattnades i munnen när vi gick förbi all den läckra maten och godsakerna som stod uppdukade (min man hade smällt av om han hade sett glassutbudet…!). Själv hade jag inte kunnat låta bli de där chokladpralinerna…

Bufférestaurangen erbjuder även möjligheten att sitta utomhus om man vill. Foto: Heidi Rovén.

Det är inte helt all inclusive att kryssa med Hapag Lloyd. All mat ingår men inte drycken. Kaffe, te är gratis men inte vatten, läsk eller alkohol (dock förstod jag det som att allt i hyttens minibar var gratis). Ibland erbjuder rederiet nya kunder dryckespaket för 200 euro som ett introduktionserbjudande.

Huvudrestaurang Waltmeere på Europa 2 är rymlig och flott. Foto: Heidi Rovén.
Restaurant Elements, den asiatiska restaurangen. Foto: Heidi Rovén.
Franska restaurangen Tarragon har blivit utsedd till den absolut bästa till havs! Foto: Heidi Rovén.
Restaurant Serenissima serverar italiensk mat i Medelhavsstil. Foto: Heidi Rovén

Flott lunch

När rundturen var slut och det var dags för lunch styrde vi stegen mot den italienska restaurangen Serenissima. Inredningen är ljus och fräsch och drar åt grönt med glaskronor (jag gissar på Muranoglas) samt svartvita fotografier på väggarna.

Tyvärr har jag förlagt menyn vi åt men jag ska i alla fall visa den i bild och kan intyga att allt smakade utmärkt! Det var faktiskt så att vårt lilla sällskap nästan blev sena av fartyget för ingen ville avbryta någon rätt och ingen ville säga nej till desserten… 🙂

Några av rätterna i den fantastiska lunchmenyn vi åt. Foto: Heidi Rovén.

Innan jag avslutar detta bildrika inlägg, tänkte jag bjuda på ytterligare några bilder av ett par barer ombord samt biblioteket som är kombinerat café. Spa och fitness tänkte jag förlägga till min andra sajt faktiskt, Spabanken.se, så jag länkar dit när det är uppe.

Barer, lounger och café

Förutom en teater där det visas shower av olika slag finns förstås flera olika slags barer där man kan njuta av både musik, föreläsningar, kanske en provning av något slag och annat. fartyget har också en 3D-bio.

På Club 2 (bilden nedan) kan man både ta en drink, njuta av en konsert, cabaret eller komedi.

Club 2. Foto: Heidi Rovén.

Bar Collins har gin som specialitet. Faktum är att de har det största utbudet av ginsorter till havs, runt 45 stycken olika sorter, men skulle någon annan närma sig samma antal fyller de på!

Collins, Europa 2. Foto: Heidi Rovén.

Sansibar har fått namn efter en känd strandbar på den tyska ön Sylt. Delvis inomhus, delvis utomhus var det väldigt härlig och avspänd stämning här med flaskor i taket och en hel vägg dekorerad med gamla vinlådor. Snyggt!

Sansibar. Foto: Heidi Rovén.
En del av taket på Sansibar är täckt av flaskbottnar. Effektfullt, eller hur? Foto: Heidi Rovén.

I biblioteket, som även var lounge och café, tyckte jag stämningen var superskön. Så fräsch inredning och trivsamt! Härifrån har man fin utsikt över havet och destinationer liksom att man kan njuta av olika téer eller kanske när någon läser högt om något speciellt ämne.

Som ni ser…det går liksom inte att sluta, jag hade nog behövt dela upp detta i flera inlägg, men hoppas ni orkat hänga med såhär långt. Vad som står klart är i alla fall att Europa 2 erbjuder högsta komfort och trivsel till havs och hade jag råd skulle jag definitivt förlägga min semester hit. Jag skulle nästan (nästan) inte bry mig ens vart fartyget gick… 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier