

Har du någonsin funderat på att prova en flodkryssning men tvekat – kanske för att du inte riktigt vetat vad det innebär? Då är det här blogginlägget (och videon på SeaFunTV) något för dig. Följ med på en härlig resa längs Dourofloden i Portugal – ett avslappnat, naturskönt och smakfullt äventyr i både bildlig och bokstavlig mening.



Jag reste i (icke-betalt) samarbete med CroisiEurope och deras fartyg MS Miguel Torga, ett fräscht fartyg byggt 2017 med både vin och vackra vyer i åtanke. Med mig hade jag min man och våra två söner, otroligt nog har detta rederi nämligen familjekryssningar där barnen kryssar gratis! Normalt sett erbjuder de också till dessa avgångar särskilda familjeutflykter, men eftersom inga andra familjer hade bokat vår avgång var de indragna.

Under resan fick vi uppleva allt från stillsam avkoppling och vinprovningar till hissnande slussar och små pittoreska städer längs vägen.
Men låt oss börja från början…
//Inlägget innehåller en affiliatellänk//
Vad du kan förvänta dig av en flodkryssning på Douro
Först och främst vill jag lyfta fram tre saker som jag tyckte särskilt mycket om och som kanske kan få dig att överväga den här typen av kryssning:
- Vackra vyer;
Landskapet i Dourodalen består av gröna kullar, vinodlingar som klättrar längs sluttningarna och små byar som dyker upp här och där. Ibland är det bara du, floden och de omgivande flodbankarna. Oslagbart för dig som gillar natur och lugn! - Ett lugnt tempo;
Till skillnad från kryssningar med stora fartyg så är flodkryssning ett slags “slow travel”. Det ger plats för eftertanke, vila och att bara… vara. Jag kände verkligen att jag hann landa i mig själv. Och ”bristen” om jag får säga så, av en uppsjö aktiviteter, är här också styrkan. - Lära dig mer om vin;
Du behöver inte vara vinexpert eller ens gilla portvin när du kliver ombord – men chansen är stor att du kommer ha lärt dig tycka om de söta dropparna innan veckan är slut! Och, visst är det något speciellt med att prova viner lokalt där de faktiskt görs.
Från Porto till vingårdarnas hjärta
Vi började och avslutade vår resa i Porto, Portugals näst största stad. Flyget dit var hyfsat billigt, Ryanair flög direkt. Jag har sett att det också finns kryssningar längs Douro som börjar i Lissabon, vilket kan vara bra att känna till om det är ett bättre flygalternativ för dig.

I Porto finns mycket att se och besöka, som exempelvis Eiffelbron, den vackra tågstationen, de berömda portvinshusen där den som vill kan gå en guidad tur med smakprov, och mycket mer. Jag länkar till Visit Portugal här för fler tips!



Efter att vi välkomnats med ett glas portvin checkade vi in i våra hytter. Vi hade delat upp oss en vuxen + ett barn per hytt och hade fått dem mitt emot varandra. På ett storskaligt fartyg hade det inneburit att en av oss hade fått insideshytt, men inte här. Alla hytter är utsides eftersom fartyget är så pass smalt, men mer om bredden och varför det är så längre fram.
Ribeira – Portos historiska center
Eftersom vi var hungriga bestämde vi oss för att promenera längs floden in till Portos charmiga stadsdel Ribeira. För även om mat ingår på en kryssning med CroisiEurope så är det först från middagen dag ett.

Väl framme kunde vi njuta av att titta på marknadsstånden, folklivet och linbanan över alltsammans. Det var ju augusti och ett myller av människor som var på plats för att upprtäcka Porto.

Nere vid floden ligger de turisttäta restaurangerna, portvinshusen och på floden syns magnifika rabelos – de traditionella träbåtar som fraktade portvin på Doruofloden. Vi slog oss ner på en av restaurangerna och tog in lite tapas, eller petiscos som man säger i Portugal.
Fartyget MS Miguel Torga, CroisiEurope
Efter att ha tittat runt lite begav vi oss tillbaka till vårt fartyg, MS Miguel Torga. Interiören är inspirerad av vinets värld och staden Porto. Du ser det i detaljerna: vinröda nyanser, ljusa träslag, detaljer i stål – allt för att spegla portvinets färg och vintunnorna.




Miguel Torga är 80 meter långt och har plats för 132 passagerare. Tre däck kan låta lite men eftersom man konstant har sitt fokus vänt utåt mot det man passerar så upplevde vi det aldrig som ett problem. Tvärtom är det extremt tidsbesparande.

Man kliver på via mellandäck. Här hittar man receptionen med foton av Eiffel-bron (byggd av Gustave Eiffel själv – ja, han med tornet i Paris!), en liten shop, och längst fram baren och loungen – ett trevligt utrymme med dansgolv. Här hölls kvällsunderhållning flera kvällar, och vi fick uppleva både flamenco, fado och lokal folkdans.



Det som kallas huvuddäck ligger ett däck ner. Här finns hytter och den enda restaurangen ombord där alla måltider serveras, förutom snacks (kakor och lite frukt samt dryck) som står uppdukat i loungen ett däck upp.

På en kryssning med CroisiEurope gäller all inclusive, vilket betyder att frukost, lunch, middag och drycker (både till måltider och i baren) ingår liksom wifi och alla hamnavgifter. Vi fick även ett välkomstmingel med kaptenen och ett glas portvin vilket vi uppskattade!



Längst upp på MS Miguel Torga hittar du soldäcket – en perfekt plats för dig som vill luta dig tillbaka och bara njuta av utsikten. Här finns solstolar och en grund pool i rostfritt stål som är sval och skön en varm dag. Och hett var det verkligen på vår kryssning! Vi hade över 30 grader men så var det också augusti, en av sydeuropas varmaste månader. Här uppe hölls även lite mjuk träning för den som ville sträcka lite på lederna.

Våra hytter – bekväma och fräscha
Våra dubbelhytter mätte 13,5 kvm och låg på övre däck. Här fanns allt vi behövde: TV, luftkonditionering, garderob med värdeskåp, och fräscht badrum med dusch och toalett samt hygienprodukter. Det fanns också en vattenflaska i hytten som vi senare kunde fylla på själva i baren – sådant gillar jag!



Sängarna var sköna och att kunna ligga och titta ut var ju faktiskt väldigt läckert (även om vi mest njöt utsikten utifrån däck). I hytten fanns också lurar och en ljudmottagare för de guidade utflykterna. Och när vi ändå nämner utflykterna, man behöver alltså inte göra en massa egen reserach utan det är bara att anmäla sig och följa med – om man vill – på de som rederiet erbjuder. De ingår dock inte så titta igenom priserna och innehållet först.

Ytterligare en sak om vårt boende var att det doftade så gott i vår korridor. Det tog ett tag innan jag listade ut varför: de hade placerat ut små aromabehållare längs golvet – en fin omtanke!
För den som har svårt att gå i trappor finns det hiss ombord, så fartyget passar också för den med nedsatt rörlighet.
Maten – en smakresa i sig
Som på alla kryssningar är förstås maten viktig. På MS Miguel Torga förstod jag att kökspersonalen i princip bestod av en ensam kock. Jag kan ha haft fel, någon hjälp bör han ju haft, men inte var de många i alla fall.

Med den bakgrunden tyckte jag att de bjöd på imponerande variationer under veckan. Frukosten tyckte jag till en början var lite torftig men när jag analyserade mig själv kunde jag inte komma på vad jag saknade så jag bestämde mig för att jag hade haft fel, haha…!

På rederiets hemsida presenterar de själva maten som serveras som “förfinat fransk” men jag skulle säga att det också fanns portugisiska och spanska inslag, och inget fel i det – vi uppskattade variationerna. Ibland var det kanske lite rustikt men vi fick alltid förrätt, varmrätt och någon dessert och mestadels var det till belåtenhet.

De var mycket omtänksamma om barnen också. De fick i princip välja om de ville äta som oss eller mer barnanpassade rätter som hamburgare och fiskpinnar – vilket våra pojkar uppskattade. Det var enkelt men gick alltid att få påfyllning om de inte blev mätta också – tonårskillar kräver som bekant en del energi!

En extra krydda var närheten till vattnet. Att sitta och äta med utsikt över floden gav måltiderna en extra dimension – ibland medan vi lugnt gled fram, ibland med lite mer action som när en jetski eller någon båt passerade och slog upp vågor mot fönstret!

Här vill jag passa på att nämna att man aldrig känner av vågor på ett flodkryssningsfartyg, det är extremt stilla. Så om du inte vågat dig på att kryssa än på grund av rädsla för sjösjuka är det här du ska börja att vänja dig.

Men liiiite action kan det alltså ändå bli även på en stillsam flodkryssning, och utöver svallvågor är det när man passerar en sluss som spänningen stiger.
Dourofloden wow-faktor
Jag har varit med om slussning för länge sedan, på Göta Kanal. Nu var det dags igen. Och det är förvånansvärt fascinerande. Dels är det intressant med tekniken, dels att man kommer så nära, man är verkligen mitt uppe i det. Jag sträckte vid något tillfälle ut en hand och kunde stryka över den fuktiga slussväggen medan fartyget sakta flöt upp med den stigande vattennivån.



Dourofloden har fem slussar, bland annat Carrapatello som är något så häftigt som Europas högsta/djupaste sluss (beroende på hur man ser det) med en nivåskillnad på 35 meter. Vi gled sakta in, omgivna av tjocka betongväggar, och under 20 minuter hissades vi upp. Otroligt att få uppleva.

Carrapatello-slussen anknyter till en stor fördämning med samma namn. Här fick vi med egna ögon se lite på håll när vi närmade oss slussen, också hur tajt det är när fartygen tar sig igenom. På väg ut kom nämligen ett annat av fartygen i CroisiEuropes flotta; Infante Don Henrique. Och det är slussarnas bredd (max 12 meter) som gör att fartygen inte kan vara bredare än 11 meter.

När det är dags att slussa ropar personalen ut det i högtalarna så att de som är intresserade kan vara med och titta. Det är verkligen en av höjdpunkterna på en flodkryssning på Douro. Personalen fixar med allt det praktiska och ser till att det går säkert och bra till.

Annat som kan hända är att man passerar under en låg bro. Då måste alla ducka och krypa ihop på övre däck om man befinner sig där. De sänker också soltaket över solsängarna. Självklart kunde inte barnen låta bli att röra vid bron medan vi passerade….
I land – charmiga städer och oväntade möten
Vad gör man då när man inte är ombord? Längs Douro väntar massor av trevliga besök. Vi stannade till i städer som Régua, Barca d’Alva, Ferradosa, Pinhão och Vega de Terrón. Höjdpunkterna var många. Här nedan tänkte jag nämna några favoriter.

Peso da Régua
Här hade vi turen att tajma in stadens festkväll och klev rakt in i en livlig flodfest med musik, lokala godsaker och glada människor överallt! De hade byggt upp trevliga marknadsstånd där du kunde köpa mat, kasta ringar/sparka boll eller tävla på annat sätt, plus lyssna på musik och bara umgås. Fartyget låg precis intill så här fick vi verkligen bevis på en av fördelarna med en flodkryssning: närheten till själva destinationen.

Vila Real och Mateus palatset
Här följde vi med på en av fartygets utflykter. Den vackra herrgården – Mateus palatset – är från 1700-talet, och är känd för sin fina barockstil och lummiga trädgårdar.

Vi gick både en rundvandring i palatset och fick strosa på egen hand i trädgården. Innan vi åkte tillbaka till fartyget besökte vi också Vila Real där vi fick smaka på det lokala bakverket Cristas de Galo vilket betyder ”tuppkam” på portugisiska. Söta och riktigt goda var de!


Barca d’Alva
Här var det många som åkte på utflykt till Salamanca i Spanien, medan vi för barnens skull (eftersom det hade inneburit många timmar i buss) istället valde att ta en promenad direkt från fartyget till spanska gränsen, en dryg kilometer bort. På vägen passerade vi en övergiven tågstation som barnen tyckte var det mest spännande på hela resan.




Sao João de Pesqueira & Quinta do Tedo
Ännu en utflykt vi följde med på och som gav oss massvis med vackra vyer över de böljande vinfälten på Dourodalens kullar med floden i fjärran, var den till Sao João de Pesqueira – en söt by med ett fint torg där man kan handla vin och hantverk eller fika.



Missa inte kyrkan med dess fina kakelklädda fasad. Utflykten avslutade med besök, rundvandring samt vinprovning på den familjeägda vingården Quinta do Tedo. Vi köpte med oss några flaskor av de bättre portvinerna vilket är ett riktigt trevligt minne!


Festlig final – och tankar jag vill dela
Sista kvällen på kryssningen var det dags att fira veckan som gått med alla intryck. Maten, landskapsvyerna, bekantskapen med portvinets alla nyanser, stillheten… och ja, även slussningarna och broarna där man fick ducka. Det blev en fin avslutning med festlig middag, musik och dans.
Och om vi ska runda av denna reseberättelse, vem är då en flodkryssning på Douro för?

Jag skulle säga att om vi kunde åka som familj med barn kan det passa nästan vem som helst. Särskilt bra om du uppskattar vackra landskap och ett lugnare tempo, gillar vin, kultur och historia och vill ha en bekväm semester utan stress med närhet till upplevelserna och bekvämligheten av att bo på ett flytande hotell. Eller om du bara är nyfiken på ett annorlunda kryssningsformat!

För dig som är van vid stora kryssningsfartyg är detta något helt annat. En flodkryssning är mer intim, det är färre gäster, enklare att kliva av och på i hamnarna – och ändå finns det massor att se och göra. Och du kan också koppla av utan att stressas av att fartyget har 20 däck du ”borde” se och beta av…
Fakta om CroisiEurope
CroisiEurope är ett franskt rederi och grundades 1976. Personalen var glad, lättsam och trevlig och talade många olika språk ombord, inklusive att de även informerade på engelska då majoriteten av gästerna på vår kryssning var från Skandinavien.

CroisiEurope har de bästa priserna vad jag kan se för en flodkryssning på Douro, till exempel finns en 5-nätters för 7679 kronor. Vill du boka samma fartyg vi kryssade med – Miguel Torga – kostar det från 8943 kronor (för en 5-nätters kryssning i november 2025). En veckolång kryssning med Miguel Torga kostar i skrivande stund från 15 690 kronor per person.
Se hela utbudet av flodkryssningar med CroisiEurope här (affiliatelänk).
Totalt har rederiet CroisiEurope en flotta på 50 kryssningsfartyg, 32 stycken på Europas floder och övriga fördelade världen över. Kapaciteten varierar från 16 till 200 passagerare beroende på fartygets design. På Doruofloden har de för närvarande sex fartyg, alla försedda med 4 eller 5 ”ankare” (deras egen betygsättning motsvarande stjärnsystem för att visa standard).

MS Miguel Torga har högsta nivån (fem ankare) liksom MS Gil Eanes och MS Amalia Rodrigues. De fyrstjärniga fartygen heter Vasco de Gama, Fernao de Magalhaes samt Infante don Henrique.
En liten påminnelse…
Förutom onlinemagasinet SeaFun.se har jag också reseservicen SeaFun Travel. Så för dig som vill boka en sådan här flodkryssning genom mig ingår min personliga service i form av råd och tips! Kontakta mig via formuläret längst ned på denna sida.
Jag har över 20 års kryssningserfarenhet, har arbetat som resejournalist ungefär lika länge, är författare till Sveriges första kryssningsbok och hjälper gärna just Dig att hitta rätt (flod)kryssning så du också kan få en lika minnesvärd drömsemester som jag hade!

Och för dig som undrar när bästa tiden att åka är, kan jag berätta att med CroisiEurope kan man flodkryssa på Dourofloden så tidigt som i mars och så sent som i november. Augusti som vi åkte var en riktigt het månad och kanske inte att föredra om man har det svårt med värme. April och maj är nog vackert liksom september och oktober.
Några tips som kan vägleda är att sommaren är het med många turister och vintern kan ha opålitligt väder. Vår och försommar är lika med blomning i Dourodalen vilket gissningsvis är bländande vackert. Hösten är skördetid och tid för fest och provningar, med en annan vacker färgpalett…
Skulle jag själv kryssa här igen skulle jag välja september! Dessutom min födelsemånad. Men om man inte är intresserad av vin är våren ett lika bra val.