Galaxens bästa skaldjursplatå?

Galaxy glider fram på ett höstlikt hav medan solen bryter igenom molntäcket. Foto: Heidi Rovén.

För några veckor sedan var jag, som många av er nog då la märke till, ute på Östersjön i en slags virvlande odyssé av lyx och skaldjur. Det stora resultatet kommer snart ut i en tidning nära dig (och jag kommer berätta när så sker) men så länge ska jag skvallra lite om min skaldjurskväll ombord på Silja-fartyget Galaxy.

Bord på Happy Lobster

Jag kryssade med en väninna jag inte sett på länge och bara det var en vinst; att få ett helt dygn till havs ihop! Vi sa det flera gånger, det är ju perfekt, annars tar man en fika eller ett glas vin på stan i en timme eller två och hinner bara gå igenom det ”ytliga”, nu hann vi verkligen med att prata med varandra om det mesta – en lyx bara det!

I Värtaterminalen finns en servering med bord ute varifrån man kan se fartyget, denna kväll var det Galaxy (Silja Line) som vi skulle ta. Foto: Eva Kjeller.

I alla fall. Vi möttes upp i Värtahamnen och checkade in i den nya, fina terminalen. Kön var kilometerlång kändes det som men på något sätt kom vi ombord ganska snabbt ändå.

Vid landgången möttes vi av två värdinnor som stod så sött och log, väldigt trevligt och välkomnande faktiskt! Hytten, en deluxe, var fin och till belåtenhet, men där stannade vi inte länge. Vi hade ju ett bord som väntade i fisk- och skaldjursrestaurangen Happy Lobster…

Vi fick ett elegant välkomnande när vi kom ombord. Foto: Heidi Rovén.
Vår delux-hytt kändes rymlig och var bekväm. Minibar ingick med två piccoloflaskor bubbel. Foto: Heidi Rovén.

Himmelsk skaldjursplatå

Champagnekorken poppades nästan direkt, vilken perfekt start på en bra kväll! Utsikten hade vi med oss också, restaurangen har nästan bara fönsterbord och de som inte har det ser ändå ut rätt bra då restaurangytan brer ut sig längs fartygets långsida och därmed inte är så ”djup”.

Champagne är väl den enda tänkbara drycken till skaldjur, eller?! 😉 Vi drack fartygets skeppsvariant; Bauchet. Foto: Eva Kjeller.

När vår skaldjursplatå kom in vattnades det verkligen i munnen på oss; vilket fat! Jag har aldrig ätit ett dåligt skaldjursfat på Östersjön men det roliga med platån ombord på Galaxy är att den inte bara är bra utan har en egen tvist. Utöver räkor, kräftor, havskräfta, krabbklo, musslor och en halv hummer var, innehåller den också scampi, marinerad jätteräka och pilgrimsmussla samt underbart smakfullt sjögräs.

Skaldjursfatet på Happy Lobster (Galaxy). Foto: Heidi Rovén.

Vårt fat saknade ostron (till min besvikelse) men enligt personalen hade de tagit slut och Galaxys skaldjursplatå ska ha det vanligtvis så jag får väl bortse från det detaljen… Kvaliteten på det som vi fick var nämligen helt suverän! Till platån serveras även bröd och såser.

Skaldjur är fräscht, gott och nyttigt! Foto: Eva Kjeller.

Vi var sist ut från restaurangen och fick ta vår dessert i intilliggande Tavolàta, men det spelade oss mindre roll. Jag tog en petit four; en stor chokladpralin som var som en hel dessert och vansinnigt läcker. Min väninna tog en tiramisu och var lika nöjd hon med den. Till detta fick det bli varsitt glas cognac; Martells Cordon Bleu och Hennessys XO.

Den lilla pralinen var förvånansvärt tillfredsställande trots sin storlek. Supergod! Foto: Heidi Rovén.
Tiramisun kom med både glass och frukt. Foto: Heidi Rovén.

Bra kväll med drinkar, snack och musik

Förutom uppmärksam och trevlig service är det en sak till jag gillar hos Silja Line när det gäller skaldjursrestaurangen Happy Lobster, och det är att kocken som förbereder fatet står inne i restaurangen. Det gör att man kan se när (han i detta fall) plockar med skaldjuren som ligger fint presenterade på en isbädd. Det visuella bidrar till stämningen och gör att det känns speciellt och exklusivt, jag gillar det verkligen.

Det är trevligt att få se när skaldjursfatet förbereds. Foto: Heidi Rovén.

Efter att vi ätit, ätit, ätit, stänkt, sprätt, fnissat, knäckt och förbrukat åtskilliga våtservetter (puh!) samt sippat cognac och mumsat i oss våra desserter, förklarade vi oss klara med middagen. Vi tog en runda till showbaren Starlight där folk dansade och hade kul, men beslöt oss för att slå oss ner i pianobaren eftersom vi ville prata. Där beställde vi goda cocktails och lyssnade såväl till pianisten Elin Örebrand som varandra. 🙂

På dansgolvet var stämningen bra, musiken likaså. Foto: Heidi Rovén.
Skål då, kul att du kunde följa med Eva! Den sköna miljön finns i pianobaren ombord…
Missa inte pianobarens goda cocktails! De finns både med och utan alkohol, jag testade både och. Foto: Heidi Rovén.

Det blev en toppenkväll rakt igenom och förutom de supergoda skaldjuren så kunde vi återigen konstatera vilken bra grej en kryssning är när man vill komma ikapp med vänskapen, hinna prata ordentligt och ha kul ihop!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier