För några veckor sedan var jag, som många av er nog då la märke till, ute på Östersjön i en slags virvlande odyssé av lyx och skaldjur. Det stora resultatet kommer snart ut i en tidning nära dig (och jag kommer berätta när så sker) men så länge ska jag skvallra lite om min skaldjurskväll ombord på Silja-fartyget Galaxy.
Bord på Happy Lobster
Jag kryssade med en väninna jag inte sett på länge och bara det var en vinst; att få ett helt dygn till havs ihop! Vi sa det flera gånger, det är ju perfekt, annars tar man en fika eller ett glas vin på stan i en timme eller två och hinner bara gå igenom det ”ytliga”, nu hann vi verkligen med att prata med varandra om det mesta – en lyx bara det!
I alla fall. Vi möttes upp i Värtahamnen och checkade in i den nya, fina terminalen. Kön var kilometerlång kändes det som men på något sätt kom vi ombord ganska snabbt ändå.
Vid landgången möttes vi av två värdinnor som stod så sött och log, väldigt trevligt och välkomnande faktiskt! Hytten, en deluxe, var fin och till belåtenhet, men där stannade vi inte länge. Vi hade ju ett bord som väntade i fisk- och skaldjursrestaurangen Happy Lobster…
Himmelsk skaldjursplatå
Champagnekorken poppades nästan direkt, vilken perfekt start på en bra kväll! Utsikten hade vi med oss också, restaurangen har nästan bara fönsterbord och de som inte har det ser ändå ut rätt bra då restaurangytan brer ut sig längs fartygets långsida och därmed inte är så ”djup”.
När vår skaldjursplatå kom in vattnades det verkligen i munnen på oss; vilket fat! Jag har aldrig ätit ett dåligt skaldjursfat på Östersjön men det roliga med platån ombord på Galaxy är att den inte bara är bra utan har en egen tvist. Utöver räkor, kräftor, havskräfta, krabbklo, musslor och en halv hummer var, innehåller den också scampi, marinerad jätteräka och pilgrimsmussla samt underbart smakfullt sjögräs.
Vårt fat saknade ostron (till min besvikelse) men enligt personalen hade de tagit slut och Galaxys skaldjursplatå ska ha det vanligtvis så jag får väl bortse från det detaljen… Kvaliteten på det som vi fick var nämligen helt suverän! Till platån serveras även bröd och såser.
Vi var sist ut från restaurangen och fick ta vår dessert i intilliggande Tavolàta, men det spelade oss mindre roll. Jag tog en petit four; en stor chokladpralin som var som en hel dessert och vansinnigt läcker. Min väninna tog en tiramisu och var lika nöjd hon med den. Till detta fick det bli varsitt glas cognac; Martells Cordon Bleu och Hennessys XO.
Bra kväll med drinkar, snack och musik
Förutom uppmärksam och trevlig service är det en sak till jag gillar hos Silja Line när det gäller skaldjursrestaurangen Happy Lobster, och det är att kocken som förbereder fatet står inne i restaurangen. Det gör att man kan se när (han i detta fall) plockar med skaldjuren som ligger fint presenterade på en isbädd. Det visuella bidrar till stämningen och gör att det känns speciellt och exklusivt, jag gillar det verkligen.
Efter att vi ätit, ätit, ätit, stänkt, sprätt, fnissat, knäckt och förbrukat åtskilliga våtservetter (puh!) samt sippat cognac och mumsat i oss våra desserter, förklarade vi oss klara med middagen. Vi tog en runda till showbaren Starlight där folk dansade och hade kul, men beslöt oss för att slå oss ner i pianobaren eftersom vi ville prata. Där beställde vi goda cocktails och lyssnade såväl till pianisten Elin Örebrand som varandra. 🙂
Det blev en toppenkväll rakt igenom och förutom de supergoda skaldjuren så kunde vi återigen konstatera vilken bra grej en kryssning är när man vill komma ikapp med vänskapen, hinna prata ordentligt och ha kul ihop!