IMG_2241
Birka flyter fram i den blå natten. Foto: Sven Scheiderbauer.

Följande reseskildring har vi tagit emot efter att vår son varit ute på ”generationskryssning” ett dygn i påsk på Östersjön med sin farfar och farmor. Tack farfar Sven Scheiderbauer för text och bilder (förutom den på maskoten Bianka)!

Att kryssa med en kryssningsvan medpassagerare är en upplevelse. I vårt fall var resesällskapet vår sonson, snart 5 år. Bakom sig har han många kryssningar, också på andra delar av jorden än vad vi kan ståta med. Denna färd gick med Birka Cruises fartyg M/S Birka till Mariehamn och åter, en för barn tillrättalagd kryssning.

IMAG0693

När jag talar om för den unge mannen att vi kommer att få en bra hytt, frågar han om det är en svit. Han kan sina saker. Det var nu inte en svit men väl en trevlig dubbelhytt med utsikt genom ett stort runt fönster akterut.

Hytten hade två bäddar (soffor), en tv av tjock-tv-modell, men fungerande. Internetanslutning med kabel och ett kylskåp fanns också.

IMAG0687

Vi var i teminalen i god tid. Efter en snabb incheckning fanns tid över för en liten fikapaus, innan ombordstigningen en halvtimme före avgång. Lite trängsel uppstod när alla reslystna ville gå ombord samtidigt, trots att det knappast kunde vara en kamp om bästa platsen på båten.

Bland medpassagerarna var naturligtvis många barnfamiljer med förväntansfulla barn. Det fanns verkligen mycket att göra för barnen på denna resa. Hela konferensavdelningen var reserverad för barnens nöjen. I pysselrummet fanns det mesta som behövs för pyssel: papper, pennor, färger, saxar, tejp, gummiband, färgkulor, ja det mesta. Ett annat rum var vikt för tv-spel och ett tredje för Singstar; ”barnkaraoke”. Här fanns också biograf och det bjöds på godisbingo. Frågesport för hela familjen, ”Familjekampen”, fanns också. Många aktiviteter var parallella så att man var tvungen att välja.

En aktivitet vi valde att delta i var exempelvis en tipspromenad för barn, den var vår sonson med och löste, men vann inget (godis). Han deltog också delvis i den spännande skattjakten som gick upp och ner på flera av båtens våningar. Här skulle man finna ledtrådar på olika stationer som till slut ledde fram till skatten. Det kostade 60 kronor att delta och då fick barnen en trollstav och del av skatten (godis). Bäst trivdes vår unge man dock i lekrummet!

IMG_2238
Isac har kul i lekrummet ombord på Birka. Foto: Sven Scheiderbauer.

På kvällen visades det film. Valet stod mellan en ungdoms- och familjefilm. Vi valde att se filmen ”Småkryp” som visade sig vara ett bra val, men faktum är att vi var de enda som såg filmen från början till slut. I övrigt byttes publiken ut ett par gånger. Vissa biogäster var bara otåliga, tristare var att se dem som kom in med drinkar i hand, satt och drack dem en stund för att sedan gå. Vad gjorde de där kan man fråga sig, det var ju en barnföreställning.

Birka_Max Gennel Bianka13_low
Foto: Max Gennel, Birka Cruises.

Med ombord fanns också en annan slags passagerare; Bianka – Birkas maskotanka. Då och då dök Bianka upp och visade sig för barnen. Bianka har också en egen barndrinkmeny. Det skall börjas i tid…

Det finns mycket mat ombord, med flera valmöjligheter. Den stora restaurangen Sjösalen bjöd på ett traditionellt smörgåsbord. À la carte kan beställas i Restaurang Compagniet, därtill finns en bistro – Bakfickan – med olika rätter. För barn är det förmånligt att äta med föräldrarna (i detta fall farföräldrarna). Biankas egen meny för barn är ett gott alternativ. Terrassen Bar, vid poolen på 10:e våningen med det konstgjorda solljuset, serverade under denna resa enklare rätter som hamburgare och bakad potatis.

IMAG0699
Frukosttajm!

Även om denna resa var en barnkryssning, undgick man inte att se hur vissa passagerare hade större intresse för baren än för barnen.

Deras törst släckte de i stadig takt med allt ostadigare steg. Men alla skall få plats och vi upplevde inget otrevligt med koppling till alkoholen.

Avstigningen närmar sig och det blir trängsel vid de två landgångarna. När folkmassan tätnar tar jag sonsonen på mina axlar så att han kan se vad som sker. Sakta rör sig massan framåt och ut på landgången. Där nås vi av en välbehövlig frisk fläkt som byter ut lukterna från folkmassan; en blandning av gammal fylla och stark parfym. Så är vi i land igen efter 22 timmar på Eckerölinjens M/S Birka som under dessa timmar roat oss, närt oss och fört oss genom världens vackraste skärgård.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier