Grattis Finland 100 år! 5 tips i Helsingfors

bakelser finland 100 på café fazer
Jubileumsbakelse på Café Fazer med anledning av Finlands 100-års jubileum.

Finland firar 100 år och idag, den 6 december, är det Finlands självständighetsdag! Jubileet har firats på olika sätt under året i Finland men även till havs. Och firandet är inte slut!

Finland hett och i fokus

Med anledning av detta vill jag plocka några guldkorn från min senaste artikel om Helsingfors som varit publicerad i Allt om Resor och som förmodligen kommer igen i Dagens Nyheter nu på söndag för den som missade den första gången.

Jag har skrivit om Helsingfors flera gånger förut här på sajten (bland annat gav jag 5 shoppingtips i Helsingfors tidigare i höstas) men upptäcker bara mer och mer intressant i staden för varje gång jag kommer dit. Vilket gör att jag vill åka tillbaka igen och igen… 😉 Det är som ju mer jag upptäcker staden, desto mer avslöjar den för mig…

Men, nu till listan! Här är ett par favoritadresser när hungern faller på, kanske under ett dagsbesök när man är på kryssning! Åk nu, åk i vår, åk i sommar – det finns alltid något att upptäcka i en storstad!

5 adresser för mat & dryck i Helsingfors

  1. Restaurant Story
    Mitt i Vanha Kauppahalli, Gamla Saluhallen, ligger café och restaurang Story. Här kan man såväl fika, som äta pannkaksbrunch och ta en varmrätt med ett glas vitt vin till medan man tittar på förbipasserande turister och utöver krysnsingsfartygen (både Viking Lines och Silja Lines terminaler syns på håll om man har ett fönsterbord).
    Pris: Kaffe ca 30 kronor, pannkakor med bär och sirap ca 120 kronor, en fisksoppa ca 130 kronor.
    Adress: Södra kajen, www.restaurantstory.fi
Restaurant Story
Restaurant Story, mitt i Gamla Saluhallen, serverar både fika och mat. Foto: Heidi Rovén.

2. Bar Cón
Högst upp i köpcentret Kamppi ligger denna lekfulla tapasbar med utomhusterrass. Här har de specialiserat sig på olika slags vermouth (inte att missa!) som passar fint till deras egeninlagda oliver. Oavsett om man bara tar en drink eller delar på ett par tapas är detta enn skönt ställe där man har utsikt över Helsingfors takåsar. Vissa dagar spelar en DJ.
Pris: Pintxos ca 40 kronor, tapas kostar mellan ca 40-100 kronor. Varmrätter går på ca 135-340 kronor.
Adress: Kampin kauppakeskus, Urho Kekkosen Katu 1, www.bar-con.fi

Bar Cón
Bar Cón är just – en bar, men lika mycket restaurang och bra ”häng” för en drink på terrassen. Foto: Heidi Rovén.

3. Café Fazer
Detta är det första av flera Fazer-caféer i Helsingfors och Finland som öppnade 1891 av Karl Fazer. Här kan man njuta godsaker på plats eller köpa med sig choklad och bakverk. Längst bak i lokalen kan man titta på när konditorerna står bakom glas och tillverkar ätbara konstverk i choklad och annat.
Pris: En bakelse ca 50 kronor, kaffe ca 35 kronor.
Adress: Glogatan 3, www.fazer.fi/sv-FI

Café Fazer
Entrén till den första Café Fazer-butiken. Foto: Heidi Rovén.

4. Kämp Hotel Bar
P
ampigt lyxhotell från 1887 som är populärt bland såväl kändisar som statsöverhuvuden och turister. Flanörer är lika välkomna in till restaurangen eller baren där de till exempel serverar en läcker afternoon tea (måndag – lördag, mellan klockan 15-18).
Pris: 25 euro för trevåningsfat med finger sandwhiches, scones och bakverk.
Adress: Norra Esplanaden 29, www.hotelkamp.com

Kämp Hotel Bar
Kämp Hotel Bar, foto: Heidi Rovén.

5. SkyWheel Helsinki
Ett nytt inslag i stadssilhuetten sedan några år är det 40 meter höga pariserhjulet i modern tappning. Här kan man boka den lyxiga Veuve Clicquot-gondolan och dricka champagne under den 12-minuter långa färden med fantastisk vy över Helsingfors!
Pris: 12 euro per person för en vanlig tur, en VIP-gondola-tur (med plats för fyra) inklusive en flaska champagne kostar 195 euro.
Adress: Skatuddskajen, www.skywheel.fi

SkyWheel Helsinki
Skywheel Helsinki, pariserhjulet på Skatudden i Helsingfors.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier