Pressbild från Helsinki Marketing, foto: Jussi Hellsten.

Förr-förra helgen var jag på researchresa i Helsingfors, vår vackra och fantastiska grann-huvudstad! Just nu finns det många anledningar att åka hit.

Dels firar Finland 100 år av självständighet, dels sprudlar staden av nyheter som poppar upp, dels är en kryssning ett trevligt sätt att förgylla den långa hösten…

Till Helsingfors har jag åkt med såväl Viking Line som Silja Line sedan barnsben, men trots det gör jag ständigt nya upptäckter. Här tänkte jag bjuda på fem tips om det är shopping som är fokus vid besöket!

 1. Köp delikatesser

  Stockmann, mellan Alexandersgatan och Norra Esplanaden, är det tjusiga varuhuset i stan som dessutom är Nordens största. På nedre plan kan man botanisera bland ätliga läckerheter och köpa delikatesser som alltid är en uppskattad present eller souvenir att ta med hem.
  Alexandersgatan 52.

 2. Ett par örfilar i påse

Foto: Heidi Rovén

Ett besök i Vanha Kauppahalli, Gamla Saluhallen, är ett måste, särskilt om man kommer hit med Silja Lines fartyg som lägger till i Olympiaterminalen. Då går man förbi den ståtliga byggnaden med 1889 på fasaden, där det säljs allehanda godsaker.

Fika på plats eller be om ett par örfilar på påse; kanelbullar (korvapuusti på finska vilket betyder ungefär ”örfil”)!
Södra kajen.

 • Flott galleria

  Galleria Esplanad är en elegant galleria i behändigt format. Här ligger ett 40-tal mode- och designbutiker plus café och restaurang. Här hittar man Marimekko liksom Gant och andra märken. Det finns flera entréer men den officiella adressen är på Norra Esplanaden.
  Norra Esplanaden 33

 • Design, mode, hotell och mat

 • Design District Helsinki, foto: Heidi Rovén.

  Design District Helsinki är inte mindre än cirka 200 företagare som slagit sig samman och bildat denna grupp eller förening som sträcker sig över ett område på och omkring Nylandsgatan, Högbergsgatan och Fredriksgatan. Den som flanerar här hittar mode, gallerier, barer och matställen men också design- samt arkitekturmuséet (som också har trevliga museishopar!).

 • Shopping med möjlighet till barhäng

  Kamppi är Helsingfors största shoppingscenter med över 120 butiker. Här hittar du alla stora kedjor men även mindre förstås. På våning fem och sex ligger Kortteli, en grupp restauranger där du kan hänga efter att butikerna stängt. Vissa, som Bar Cón, har öppet till 02. Här kan du även sitta ute på en terrass med vy över takåsarna i Helsingfors.
  Urho Kekkonens gata 1.

 • Bonustipset!

  Till havs finns också mycket fint att shoppa. Själv gick jag länge och väl runt i butikerna på Silja Symphonys fina promenad ombord under min hemresa.

  Promenaden på Silja Lines Helsingfors-fartyg är som en restaurang- och shoppingata. Foto: Heidi Rovén.

  Kläder blev det inga denna gång, men mina favoritbyxor kommer faktiskt från Silja Line (ett par smala, stretchiga, välsittande och supersköna med bred resår i midjan), de säljs inne på Fashion som syns i bild ovan)!

  Leksaker däremot köpte jag, även olika ätbara presenter – och ett par drickbara blev det också. Deras taxfreebutik är gigantisk…;-)

  Leksaksbutiken på Silja Symphony. Foto: Heidi Rovén.

  Alltid kul att shoppa till havs med de taxfreepriser som råder! Vissa saker hade jag även titta på iland och kunde därför se att det verkligen ÄR billigare ombord.

  Kommentera gärna

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  SeaFun på Sociala medier