Hur Coronaviruset påverkar kryssningsbranschen

Fotokälla: PxHere.

SeaFun har inte fokus på att rapportera om vare sig kryssningsolyckor eller virus av olika slag, men just nu känns det oundvikligt att ställa frågan: Hur känner ni för att kryssa med tanke på det pågående coronaviruset?

Att jag frågar beror på att jag själv blivit tvungen att ställa mig frågan, även om jag inte varit på väg till Kina eller ens Asien. Bara att ge sig ut att resa överhuvudtaget känns som en risk, samtidigt som det är en risk att bara sätta en fot utanför dörren varje dag…

Jag gillar inte att begränsa mig eller att leva efter en rädsla – särskilt inte en jag vet väldigt lite om, inklusive de faktiska riskerna. Dumdristigt, ja kanske, men samtidigt som vi kanske känner oss uppskrämda av rapporter från media så skriver Folkhälsomyndigheten om coronaviruset att de flesta bara blir lindrigt sjuka med symptom liknande den influensa som ändå drabbar många i Sverige varje år.

Fartyg i karantän, portade passagerare

The World Dream sattes i karantän i Hong Kong i fyra dagar men ingen ombord var smittad med coronavirus. Ombord på Diamond Princess, som kryssat i Japan, har man hittills funnit 130 fall av coronaviruset ombord. Fartyget har varit i karantän sedan den 31 januari.

I Europa satt passagerarna på Costa Smeralda fast i ett dygn i Civitavecchias hamn, innan de fick klartecken på att de fick lämna fartyget. Det misstänkta fallet hade visat negativt. Ombord på Anthem of the Seas testades en familj för coronavirus när fartyget anlöpte till New Jersey i fredags, men inget test visade positivt.

Holland Americas fartyg Westerdam, blev avvisade av fyra länder från att lägga till under sin Asien-kryssning, trots att inget fall av coronavirus funnits ombord.

Diamond Princess i Yokohama, Japan. (Foto: Princess Cruises).

Att sitta fast på ett fartyg med kända fall av Coronavirus ombord måste innebära en stor psykisk stress. Samtidigt, nu när beredskapen är höjd, gissar jag att säkerhetsrutinerna är rigorösa. Gissningsvis är det säkrare att gå på en kryssning nu än för två månader sedan. Som passagerare riskerar man nog att bli portad av minsta harkling.

På Expressens hemsida kan man läsa att Royal Caribbean och Norweigan Cruise Line nu förbjuder alla resenärer med pass från Kina, Hongkong eller Macau att komma ombord, som en säkerhetsåtgärd. Här i Norden märker också rederierna av en corona-effekt; turismen från Kina har mattats av, rapporterar tidningen Travel News. För perioden februari-mars har 2000 kineser avbokat sina kryssningar med Viking Line, och 11 000 med Tallink Group.

Vidare utveckling återstår att se, men vi kommer inom kort att kryssa – trots allt. Vi återkommer med mer information både om den nybokade kryssningen inom kort, samt ifall vi kommer märka av några nya hälsorutiner. Jag skulle gissa på att svaret är ett rungande ja.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier