
Så har turen kommit till Silja Serenade, den tredje julbordskryssningen jag testat som också ingår i vår nysläppta video om julbord på Östersjön med utgångspunkt Stockholm.
Här får man en annan upplevelse igen och det är ju det som är så roligt, att rederier och fartyg skiljer sig åt. Ombyte förnöjer! Fartyget är unikt med sin drygt 140 meter långa promenad i mitten som nu såhär i juletid är fint dekorerat med belysning, granar och girlanger.

Direkt efter landgången står man på promenaden och kan flanera, ta en drink, äta på någon av de restauranger som finns här och julshoppa. Det finns två modebutiker, en med presenter och souvenirer, en lyxbutik med väskor och smycken samt en med leksaker och barnkläder…och kanske har jag då ändå glömt någon!

Hytt och sailaway
Efter att jag hade checkat in i min hytt, en Deluxe Seaview, gjorde jag något jag inte brukar hinna med: jag kastade mig på dörren och öppnade den när jag hörde ett första utrop. Då fick jag veta att de minsann hade happy hour första timmen. Ha, perfekt!



Sagt och gjort, här skulle njutas på äkta kryssningsvis. Jag stegade iväg till Seaview bar (japp, den hette också Seaview), beställde ett glas av fartygets champagne för överkomliga 8,30 euro och slog mig ner bland paren som hade det lite romantiskt…fast jag själv då. I couldn’t care less, helt bekväm var jag och nöjd – över champagnen, att jag var på väg och barens läge i fören – även om allt jag såg var glittrande lampor i mörkret.



En kryssning med Silja Serenade går till Helsingfors och tar ungefär 40 timmar, vilket betyder att man alltså har två nätter ombord. Jag hade valt att äta julbordet första kvällen, dels för att det då var en torsdag och för att jag gissade att det skulle vara lugnare då än på fredagen. Det stämde. Och för mig som samtidigt skulle jobba (fota, filma, smaka, gå igen och hålla på…) så passade det bra.
Julbord i Grande Buffet
Julbordet på Silja Serenade serveras, som hos de andra rederierna, i deras bufférestaurang. Den må vara praktisk men den är inte jättemysig. Det är lite konstigt för ett däck upp på promenaden är känslan mer flott och kryssningsaktig medan buffén känns mer som på en färja.


Det varma bemötandet och all läcker mat fick mig dock att glömma den här tanken ganska snart, och köksmästare Harri Salo lotsade mig runt mellan grytor och uppläggningar medan jag filmade och fotade.

Harri berättade att Silja Serenades julbord består av över 100 rätter. Allt lagas inte ombord, men det gör det inte hos de andra rederierna heller. Deras ”Fish market” har fem sillsorter, gubbröra och en rödbetssallad med sill i, ett par ”fisksallader”, lax på olika vis och räkor samt rom med mera. Självklart finns ägghalvor, kokt potatis till och andra tillbehör.

Jag tog några sillsvansar och räkor till att börja med men första tuggan avslöjade att sillen nästan var varm, i alla fall ljummen och det kändes helt fel – jag kom av mig att tänka på vad det faktiskt smakade. Då hade jag bättre lycka med den sotade laxen som var jättebra och de marinerade grönskalsmusslorna, båda dessa rätter kan jag rekommendera.


Otippade höjdare
Från deras vegetariska utbud fångade jag upp en bit svamppaté och av ren nyfikenhet plockade jag för mig något lite otippat; vegansk sashimi! Jag hade inte så höga förhoppningar. Jag bad om soja (det stod inte framme) och tog första tuggan. Det visade sig vara jättegott!

Andra goda rätter på Siljas julbord är småkorvarna som ligger mixade på ett fat liksom rostbiffen med portvin sås, väldigt bra tillagad och även en av de rätter Harri nämnde bland dem han var mest stolt över.

Viltköttbullarna fick mig att nästan stanna förvånat mitt i en tugga…och vad var det med såsen, men wow liksom…oj det här var ju jättegott! Den varma regnbågslaxen i sås var också fin liksom att jag ger godkänt och lite till, till de finska lådorna som lagas ombord. Möjligen mer mosiga/krämiga än jag är van vid men smaken var rätt. Och skinkan får godkänt.

Innan desserterna kunde den som hade plats ta för sig av ostar och annat från ett särskilt fint dekorerat bord, för mig var det stopp eller rättare sagt jag var tvungen att lämna lite plats för desserterna som jag ville prova.

Dignande dessertbord
Silja Serenades dessertbord står (lite underligt nog) direkt vid entrén när man kommer in, som en slags trofé eller vinstbord: ”när du ätit dig igenom alla turer får du komma hit”. Här finns inte mindre än nio olika desserter, från ris à la malta till finsk kottekaka och julstubbe, plus många godissorter. Glass med våffla och olika såser samt godis ska också finnas (jag missade dem, de kanske serveras vid barnbordet).

Dessertutbudet är alltså generöst, visuellt läckert och fräscht (alla fat ligger på en bädd av is), men smakmässigt är några lite ”bleka”. Flera av desserterna tyckte jag mest smakade ”luft och pulver”, inte hembakat smarrigt. Med ett undantag; nyheten choklad-apelsin-moussekakan! Mumsfillibabba!

En kaka jag är lite ledsen för att jag glömde (och det är ännu ett sådant här matmässigt stickspår, varken jultypiskt på det svenska eller finska julbordet) är panettone – en italiensk julkaka som jag älskar! Den är ju ofta dyr att köpa också så jag borde tagit en skiva men lika bra var väl det för då hade det inte funnits plats för julgodiset!

Dryck ingår även till Tallink Silja Lines julbord, rött och vitt vin samt öl, läsk och kaffe. Julmust har jag också för mig att de sa att man kunde be om.
Show och underhållning
Plötsligt fick jag eld i baken för jag insåg att jag hade suttit och njutit på tok för länge – jag skulle ju se showen! När jag kom in i Starlight hade showen redan hållit på ett tag men jag hann i alla fall se mycket av den så att jag kunde bilda mig en uppfattning.

Först ska vi klargöra att det inte finns någon stor julshow på Silja Serenade, utan det som har inslag av jul är Mainstream Girls uppträdande på promenaden. I Starlight visas en dansshow med sång i vissa nummer. Artisterna är inte svenska, de är väldigt proffsiga och duktiga och showen håller hög nivå, meeen…ibland kan jag tycka att det blir lite ”för sexigt”.
Jag skruvar på mig till exempel när de kvinnliga dansarna vänder sina nästan bara rumpor i vädret mot publiken och barnfamiljerna sitter på första parkett…men men, det får man på köpet och i övrigt är de som sagt väldigt proffsiga.

På Silja Serenade visas oftast en tidig och en sen show som dessutom varieras dag två vilket betyder att är du flitig kan du få se tre eller fyra olika shower under din kryssning! Därtill underhåller husbandet The Humans och på promenaden spelar utöver Mainstream Girls även ett trubadur-par.
Specialfrukost på Restaurang Tavolàta
Efter en ganska gungig natt var det tack och lov lugnt nästa morgon. Min frukost intogs i Tavolàta, den italienska restaurangen som ligger på däck 6 bredvid Taxfree Superstore. Den här specialfrukosten ingår när man bor i Deluxe Seaview, riktigt härligt!

Här står dels som en liten buffé med kallskuret, sallader, skagenröra, läcker lax och annat…men det finns också en varm sektion med äggröra, korv och allt från stekta champinjoner till små mini-pannkakor och mini-omelett-muffins och annat gott.
Just detta att de gjort mycket i mini-format är faktiskt väldigt aptitligt och smart, för ofta vill man ju prova men orkar inte hur mycket som helst. Även godsaker som munkar var i mindre storlek medan croissanterna var size XL.



På det stora bordet i mitten hittar man såväl flingor och müsli som bröd, karelska piroger och andra godsaker som små rawbollar. Och allt trevligt upplagt. Jag såg till och med att det gick att grädda våfflor och det fanns glass, något min man inte hade kunnat gå förbi utan att ta! Min egen preferens drog mig till ingefärsshotsen i små glasflaskor, smoothies fanns också…ja härifrån gick man då inte hungrig.



Jag uppskattade frukosten mycket, men jag önskar att personalen hade visat lite mer hänsyn och inte bökat med borden och slamrat precis bredvid mig när jag skulle äta (och det fortfarande är 20 minuter kvar på frukosten). Jag förstår att de behöver göra klart bord och dukning inför nästa måltid, men tänk också på dem som är på plats.
Helsingfors äldsta julmarknad
Mycket mätt och nöjd passade jag sedan på att dokumentera fartyget medan det var relativt folktomt. Jag gjorde också en spännande intervju ombord, men den karamellen tänkte jag suga på lite till…Så mycket kan jag säga att är du intresserad av Tallink Silja Line och Silja Serenade vill du INTE missa när vi släpper den videon! Så in och prenumerera på vår YouTube-kanal SeaFunTV och slå på aviseringar.

Trots regn och rusk gav jag mig också in till Helsingfors. Från Olympiaterminalen där Tallink Silja Line kommer in med sina fartyg är det bara cirka 1,5 km till Senatstorget där det var premiär för Tomasmarknaden som är Helsingfors äldsta julmarknad. Om det var riktigt mysigt utan vinterväder kan jag bara tänka mig hur juligt det måste kännas med snö.




Hade jag haft mer tid hade jag absolut tagit en bastu och pooldopp när jag kom tillbaka ombord, både torr- och ångbastu samt flera stora varma pooler finns uppe på Silja Serenades badavdelning Oasis på däck 12.

Nu blev det istället en varm dusch i hytten med lite spakänsla av de väldoftande Molton Brown-produkterna som sitter i behållare på väggen. Och det är smart, doften (har för mig att det var Orange & Bergamott) är beroendeframkallande, man vill bara rusa till taxfree och köpa den!
Fakta och priser
Kvällens middag åt jag på Happy Lobster, en av fartygets hela sex restauranger. De andra fem är Grande Buffet och Tavolàta som jag redan berättat om, Grill House, Bon Vivant och Fast Lane. Jag fick ett bord lite ute på promenaden vilket är kul när man nu äter på ett fartyg som är själva föregångaren till alla de kryssningsfartyg som har just en lång promenad i mitten (vilket exempelvis både Royal Caribbean och MSC Cruises har). Mer om Happy Lobster och min läckra middag kommer (jag länkar här när det är klart).


Självklart shoppade jag också en del och kom bland annat hem med en av de tre sista flaskorna av cavan No23 Brut från vinhuset Dominio de la Vega. Detta mousserande vin utsågs till det bästa ekologiska i världen och bästa spanska vid Champagne and Sparkling Wines World Championship 2024!

När jag nästa dag gick av var det med en känsla av att ha upplevt mer och varit borta längre än jag faktiskt hade. Jag var tung av all god mat, min väska var tung av alla inköp och mitt minnesbagage var lika tungt det av alla fina intryck.


Ett julbord hos Silja Serenade kostar 599 kronor, kryssning med julbord kostar från 1247 kronor. Priset beror på vilken hytt man väljer och hur många man är som delar den. Det som tillkommer är frukostar (om man inte har en hytt där det ingår), och en middag till. Själv åt jag sen frukost och tidig middag under min dag i Helsingfors och behövde på så sätt ingen lunch.

Hoppas ni nu känner er inspirerade att ta en julkryssning med Silja Serenade – eller systerfartyget Silja Symphony som inte är helt identiskt men väldigt likt. Vill du läsa mer om julen till havs har jag en särskild kategori som bara handlar om julbordskryssningar. Dela gärna med någon du också tycker borde läsa om detta, och följa gärna våra andra sociala kanaler Instagram, TikTok, Facebook, Threads och YouTube.
Resan var en pressresa och jag återger som alltid min ärliga åsikt om min kryssningsupplevelse.
