
Ni som följer SeaFun vet nog redan att jag vid denna tid på året brukar ta på mig det svettiga jobbet att testa Östersjöns flytande julbord. För några dagar sedan hade turen kommit till Viking Line och Viking Glory som låg och glittrade vid Stadsgården i Stockholm.

Avgången är sen, kl 20, så efter att jag hade checkat in i min fina Premium-hytt styrde jag genast stegen upp mot däck 11 och à la carte-restaurangen Kobba. Jag har skrivit ett separat inlägg om min underbara kväll och middag på Kobba här.

Efteråt denna lyxupplevelse var det dags för den nya julshowen Christmas candyland i fartygets showroom Vista. Folk satt redan bänkade när jag kom vilket lämnade lite utrymme för bra foto- och filmvinklar, men jag såg och hade trevligt ändå. Showen hade många bra inslag av både sång och dans – och just dansen var det dansparet Nino & Julia som stod för, om ni känner till dem. Kul att se dem i detta sammanhang!



Premiumfrukost på Kobba
Nästa morgon var jag tillbaka, en läcker lyxfrukost ingår nämligen när man har Premium-hytt. Även om personalen skrattande intygade att stämningen kunde vara annorlunda när de hade som flest gäster, var det på min morgon helt perfekt.



Novembermorgonen visade upp sig från sin bästa sida och smekte skärgården utanför med ett milt solljus. Viking Glory gled fram alldeles nära kobbar och skär. Och buffén lockade med en mängd olika läckerheter, från kallt och salt till sött och varmt.



Det varma beställer man för övrigt från bordet; det finns en meny där man får välja en varmrätt utöver buffén. Valfri kaffe ingår också (påtår gick också bra). Sådär satt jag igen och bara njöt…vilken start på dagen!

Befälhavare Stefan hälsar
Dagens höjdpunkt var förstås julbordet men det skulle jag äta först klockan 14.30 så jag hade tid för annat fram tills dess. Jag började med att kika runt, jag var till och med ute på däck trots det kyliga vädret. På vägen passerade jag Terrassen och påminde mig själv att jag ännu inte upplevt den en härlig sommarkväll, med folk och kanske uppträdande och något gott i glaset.



Nere på Torget var stämningen lugn och fin med en pianist på scen, juldekorationer och fina bakverk i caféet. Det där caféet har jag aldrig heller testat, är oftast för mätt haha, men det är så läckert tycker jag med alla fina bakverk och den rundade disken där man kan titta på godsakerna.



Meningen var sedan att jag skulle få se sviterna, eller i alla fall någon av dem, men de var alla bokade så det gick inte. Jag var inte sen att komma på en ny idé; tänk om det möjligtvis kunde vara så att det gick att få komma upp på bryggan och träffa befälhavaren – om han hade tid vill säga…?

Lite senare var jag där och fick träffa Stefan Andersson som hade många spännande historier att dela med sig av! Det blev ett trevligt möte med ännu fler fina vyer då jag fick dröja mig kvar och spana ut medan Glory tog sig igenom en särskilt smal passage med bravur. Stefan hälsar förresten så mycket till er alla…! Han kom på den catchiga frasen ”En riktigt god jul, från Stefan till Seafun!”


En tur i taxfree blev det förstås också, och det gåååår bara inte att komma ut tomhänt hur mycket man än försöker haha, det finns alltid bra fynd att göra, särskilt nu när det är Black Week dessutom. Jag doftade länge och väl på olika parfymer och den kunniga personalen guidade mig genom hyllorna, men jag har ännu inte hittat ”IT-doften” som passar just mig, så jag fortsätter leta.



105 rätter på årets julbord
Så hade det blivit eftermiddag och det var dags för mig att gå till bufférestaurangen på däck 10. Jag var nyfiken ska medges, men hade ju läst på innan och visste därför en del redan. Årets julbord består till exempel av 105 (!) olika rätter, 15 olika sallader och 10 olika sorters inlagd sill och strömming.

Att rederiets restaurang- och köksansvariga faktiskt också noga gått igenom gästernas feedback när de skulle planera årets rätter, gjorde mig extra glad. Och, på något sätt stämmer det också helt överens med min upplevelse. Tidigare år, kanske inte förra men innan, har julbordet inte känts lika ”tajt”, smarrigt och väluppbyggt som nu. Det har funnits rätter som motiverats med att man tagit tillvara något på fisken eller annat, men som få kanske egentligen velat ha?

Julbord äter vi en, eller ett par, gånger per säsong och jag vågar påstå att det vi mest längtar efter är det traditionella. Plus att skämma bort oss lite extra. Och precis det får man nu hos Viking Line. Smakerna ligger rätt och allt det man vill hitta finns (inte minst om man som jag är halvfinska och därför inte tycker ett julbord är komplett utan exempelvis finska lådor), dessutom är det riktigt gott med stort G!
Högre kvalitet, ytterligare en dessert
Jag pratade även med kökspersonalen, bland annat köksmästaren och chefskocken, och fick veta att i år är allt bröd glutenfritt, att man har höjt kvalitén ännu mer på charkuterierna och lagt till fler desserter.

I praktiken kan jag se att det är en mer dessert på dessertbordet mot förra året (jag har verifierat i mitt gedigna bildarkiv som sträcker sig över två decennier bakåt i tiden) men det är ändå fullt tillräckligt.

Så, har jag några särskilda tips? Ja, personligen tyckte jag väldigt mycket om sillarna som i min gom simmade runt precis rätt. Deras kärringröra var en favorit redan förra året så den tog jag igen, och till och med gick fram och övertalade en dam som stod och tvekade, haha! Inkokt lax är inget jag brukar välja men här var det min tur att bli övertalad av personalen och det är jag glad för.


Prinskorv, julkorv, köttbullar, Jansson och julskinka var alla riktigt bra. Det finns både gråsaltad skinka och den rödare varianten vi svenskar väl är mer vana vid, med senap till förstås. Och att få både en klick rödbetssallad och kålrotslåda till skinkan var mycket uppskattat.



Jag roade mig också med att göra en liten jämförelse där jag tog både av tofugrytan som jag tyckte liknade fläsksidan i honung och rödvinsås på något sätt. Båda var goda, och bra att alternativ för olika preferenser finns.

Desserterna och några tips
Patén var en höjdare och renpajen toppad med lingon var ny för mig så den provade jag också. Ett annat måste är vintage cheddar, mums, och så pepparkakor och dessert.



På efterrättsbordet provade jag allt men tyckte dadelkakan (som i pressreleasen beskrivs som saftig) var lite torr. Den kunde varit tät och tung tycker jag med en klick grädde till (själv fantiserar jag nu om att baka en egen variant till jul med portvin och choklad i smeten).

Glöggbakelse var kul men inget som jag föll för. Däremot julstubben var väldigt mumsig – en hel stubbe av chokladmousse på chokladbotten, ett måste för chokladälskaren! Därtill finns ris à la malta, frukt, glass och en massa julgodis.

Drycker ingår som vanligt. Öl, cider, vin och läsk men julmust fanns inte, än i alla fall, personalen hade bett om det men vet inte om det kommer sa de. Kaffe och te ingår också. Och vill man ha alkoholfritt kan man gå till baren och be om det, jag fick en flaska Happy Joe – en urgod och fräsch cider som inte känns lika söt, en ny favorit sedan jag provade den på Birka Gotland i höstas.


Restaurangen bjuder också på vackra vyer åt alla håll och just under julbordet syntes Viking Grace snurra runt utanför samtidigt vilket förstås gav en extra touch på upplevelsen att detta julbord intas till havs.

Vad kostar det?
Innan vi var framme i Stockholm igen (man ankommer 18.55) så visades ännu en julshow – en variant på den tidigare med samma duktiga artister. Här fick vi inslag av Disney och framträdandet med Let it go från filmen Frost fick mig att riktigt rysa, så bra var det.

Väl framme i Stockholm var det en mycket glad och nöjd Heidi som klev av. Ett dygn ombord på Viking Glory ger just nu en juldos med lika delar mys som lyx vilket passar i alla fall mig alldeles perfekt!

Frånpriset för en julbordskryssning med Viking Glory kan vara allt från 673 kronor till 953 kronor, och över – beroende på när man åker, om man är clubmedlem eller inte och vilken hytt man väljer. Studera hemsidan för bästa pris. Prisexemplet 673 kronor är vissa datum när man är clubmedlem för kryssning, del i insideshytt och julbord med dryck. Tänk på att julshowerna visas söndag till torsdag och alltså inte på fredagar och lördagar.
Ha en underbar julkryssning! Och tycker du detta var trevlig och hjälpsam läsning så dela det gärna med någon du tycker borde få veta. En julfilm kommer också är det tänkt så se till att prenumerera på SeaFunTV och slå på aviseringar så du inte missar den.
Resan var en pressresa och jag återger som alltid min ärliga åsikt om min upplevelse.
