Jullunch med Viking Line och test av årets julbord

Viking Gabriella låg redo i Stadsgården för att ta emot Viking Lines gäster på jullunch.

Igår var jag inbjuden på jullunch av Viking Line. Lunchen skulle bestå av deras julbordsbuffé som sedan 2017 skapas i samarbete med Svenska Kocklandslaget. Med andra ord något att se fram emot och som jag inte ville missa, särskilt som jag var sjuk på presslunchen tidigare i höstas då de presenterade årets julbuffé (tror ni jag grämde mig eller…suck!). Igår var min andra chans alltså – klart jag såg till att vara på plats! 🙂

Egentligen är det faktiskt rätt häftigt. Att man kan äta mat som Svenska Kocklandslaget, kanske inte lagat själva, men i alla fall varit med och tagit fram recept och ”tänk” till. De vann ju Culinary Olympics 2019, som VM i matlagning kallas, och siktar nu mot guld i år igen. När vi samlats i The Living Room, den mysiga cocktailbaren på Gabriella, berättade Fredrik Andersson, kocklandslagets teamledare, lite om årets julbord inför alla inbjudna. Bland annat nämnde han att i år tränar de 20 procent mer för att få ännu större försprång och säkra vinsten. Visst håller vi tummarna för laget!

Lunchen startade med en glöggdrink med saffransskum på toppen.
Fredrik Andersson här flankerad av Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör, och serverande personal, Viking Line.

Även om inte kockarna i landslaget själva står och rör i grytorna på rederiets alla fartyg dagligen så åker i alla fall Fredrik runt och checkar av, provsmakar rätterna och säkerställer att allt går som det ska. Sedan är det upp till de duktiga kockarna ombord att fortsätta på samma linje på egen hand. Det brukar gå galant, i alla fall är det min erfarenhet från tidigare år. Och inte fick jag någon anledning att tvivla på fortsatt framgång i går heller.

Ett smakfullt julbord med modernt tänk

Det som definierar Viking Lines julbord tycker jag dels är de härliga smakerna. Det känns verkligen att man inte snålat på det som gör mat gott; smör, grädde, kryddor, bra kunskap – och kärlek! Men, även om alla de traditionella rätter som i alla fall jag tycker bör finnas på ett komplett julbord finns där, så hittar man också en modern tvist på helheten.

Smakfullt och läckert!

Till exempel detta med att inte orsaka onödigt svinn. Fredrik berättade att man exempelvis tagit tillvara siklöjan, den fisk som man tar sikromen ifrån, istället för att den går som mat åt katter och minkar. På buffén finns små ”svansar” nedstuckna i portionsglas med en kräm att doppa i. Han pratade också om rökta fiskalternativ till den utrotningshotade ålen och alla gröna inslag de lagt till för att dels ge julbordet en fräschare känsla men också för att skapa mer välmående till dem som äter; man slipper bli lika stinn med lite mer grönsaker som sällskap till de tyngre julfavoriterna på tallriken.

Siklöjan blev ingen favorit – men jag provade och applåderar tänket! 🙂

Jag är varken vegan eller vegetarian men skulle faktiskt kunna vara utan nästan allt kött på julbordet, dock inte fisk! Och jag äääälskar Viking Lines generösa utbud av olika sillar och laxvarianter, för att inte tala om att där finns både räkor, olika romsorter och – på Cinderellas à la carte restaurang – även en lyxigare variant med skaldjur. Den har jag inte ätit men skulle gärna göra. 🙂 På gårdagens jullunch njöt jag bland annat av räkor, rom, gravad lax, laxsallad, kryddstekt lax (en favorit sedan tidigare år nu i ny tappning enligt Fredrik, men lika god!), varmrökt lax och en ny rätt för i år som jag blev väldigt förtjust i: kaffegravad torsk!

Lax i alla former – love it!

Jag vet, det låter helskumt, men får du chansen: testa för guds skull torsken med ton av kaffe – den är en tiopoängare enligt mig i alla fall! Och så är det väldigt roligt med oväntade smaker. Fredrik, som hela tiden stod i mitten av buffén och pratade med gästerna, berättade att de tänkt på kaffet som något typiskt för både finnar och svenskar, och sedan testat sig fram till denna rätt. Riktigt bra!

Lika god som den ser tråkig ut; kaffegravad torsk! Suverän!

En jullunch med bredd

De vegetariska rätterna smakade jag också av och hittade råstekt broccoli, en god valnötssallad med mera samt på den varma sidan favoriten jordärtskocka tillagad på ett härligt sätt. Självklart testade jag lite av klassikerna, inklusive skinkan, också och Janssons Frestelsen var ”himla-med-ögonen-god”!

Färgglada och fräscha var de olika vegetariska rätterna.

Desserterna var smakfullt presenterade och inget kändes ”pre-fab” vilket jag tackar för (och släpper en lättnadens suck, inte för att jag hade förväntat mig det heller men det är såååå trist när man till och med känner igen efterrätter och munsbitar från andra rederier som gissningsvis har samma leverantör…). Här väntade Brownie, veganska bitar i två varianter med julsmakerna saffran och tranbär, mjuk pepparkaksbit bakat efter recept från Fredriks farmor (jepp, visst är det charmigt!) och en massa godis. Ostarna glömde jag nämna, mest för att jag inte orkade smaka dem tyvärr, men fina såg de ut. 🙂

Vem kan motstå julbordets söta? Inte jag!
Man skulle ha som kon, flera magar…

Vid ena sidan om mig satt ett sällskap kineser. Jag frågade dem vad de tyckte om den svenska julmaten. ”Inte särskilt gastronomiskt” svarade de kort. Hahaha, jag kunde bara skratta åt det lite oförskämda men ärliga svaret, för lika gott som vi tycker det är kan jag förstå att vissa rätter kan te sig märkliga för en asiat. Jag vill i alla fall påstå att han har fel. 😉

Det var med rejäl mättnadskänsla och även med lite groende julstämning inombords av att – trots barmark och plusgrader – julen nog trots allt kommer i år också. Tack Viking Line för hjälp med det och för en mycket smaklig jullunch! 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier