Kryssningsstopp San Juan, Puerto Rico

San Juan, december 2018 med Carnival Breeze, fartyget till vänster på bilden. Foto: Heidi Rovén.

San Juan är ett vanligt kryssningsstopp när man kryssar i Karibien. Staden är både den största och huvudstad på ön Puerto Rico, och vi tycker alltid det är trevligt att komma hit på dagsbesök.

Till skillnad mot många andra öar i Karibien är prisnivån bra. Det är inte så dyrt att man behöver se åt ett annat håll när man passerar ett skyltfönster eller undvika caféer och restauranger, det är snarare billigare än hemma.

Även om det går att köpa olika utflykter av rederiet, så har vi aldrig gjort det. Vi brukar nöja oss med att strosa runt i de gamla stadsdelarna. Det känns tryggt och stämningen är trivsam så vi har tyckt att det räcker gott.

Kolonial arkitektur

Det som gör de gamla stadsdelarna mysiga är de färgglada husfasaderna och gatorna (på vissa håll kullersten) som myllrar hit och dit. Söker man sig uppåt når man snart ett torg där vi ofta tar en paus på en parkbänk och bara sitter och spanar ut över duvor och folkliv. Kanske med en glass eller en dricka!

Det är spännande att bara gå och titta på de vackra husfasaderna. Foto: Kristofer Scheiderbauer
San Juan, Puerto Rico. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Angränsande till torget ligger ett varuhus som heter Marshalls där vi handlat både det ena och det andra genom åren. Kläder (bland annat en klänning jag fortfarande använder), en iPad, sådant som schampo och deodorant, leksaker med mera.

Den här bussen skulle man vilja ta en tur med bara för att den är så fin! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I San Juan kryllar det också av guld- och juvelbutiker. Jag äger ett par guldörhängen med havsgröna topaser som är köpta här liksom att vi köpt flera diamanter, bland annat min vigselringssten. Dock är det inte i San Juan vi gjort de bästa köpen rent prismässigt, även om man förstås kan handla för att man helt enkelt hittar något man tycker om.

Jag provar guldhalsband. Alla butiker har sina modeller (och köpargument). Till slut hittade jag en jättefin kedja till bra pris. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Märkeskläder till bra priser

Eftersom jag älskar shopping så är inte besöket heller komplett utan en titt in i Polo Ralph Lauren Factory Store! Den ligger på huvudgaten ner mot vattnet och är lätt att hitta om man bara fortsätter att gå mot vänster när man kommit ut från kryssningsterminalen.

Mamma och son fyndar… 🙂 Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Är man inte klädintresserad kan det förstås verka galet att ägna tid i en affär när man är i Karibien, men gillar man märket och dollar-krona-förhållandet är rätt så är man i seventh heaven…!

De har alltid erbjudanden och det är inga sekundavaror som säljs. Utbudet täcker både herr, dam och barn.

Sist googlade jag efteråt och hittade samma plagg online på Zalando, mycket dyrare förstås. Då ångrade jag att jag inte handlat ännu mer…!

San Juan har också en Tommy Hilfiger-butik. Vi har dock aldrig kommit dit eftersom jag alltid fastnar så länge inne på Ralph Lauren, haha! Men nästa gång så…!  😉

Utflyktstips en bit bort

Vill man varken se gamla stan eller shoppa finns det som sagt annat att göra också. Några exempel på populära utflykter är ridtur i regnskog, dyka, ta surflektion, klättra i berg, åka zipline, eller spendera dagen med sol- och bad.

Det finns också mer historiskt inriktade utflykter som den som visar stadens gamla spanskbyggda fort. Här ingår till exempel Fort San Felipe Del Morro, byggt 1539, vars syfte var att bevaka och kunna försvara inloppet till San Juan-bukten. Platsen är UNESCO-klassat sedan 1983.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier