Norske Lars har skapat maten för Norwegian Getaway

_MG_4232_1

När jag var ombord Norwegian Getaway i helgen hade jag ett möte med flottans Director of Culinary Development, norrmannen Lars Kristiansen. Vi har träffats flera gånger förr och det är alltid lika spännande att höra honom berätta om vilka utmaningar rederiet och kökspersonalen har att möta.

_MG_4163_1

Under sig har han 4000 personer, hela flottans kockar, och från huvudkontoret i Miami är han flera dagar per månad på resande fot och besöker fartygen för att kolla upp att allt går som det ska i de inre köksregionerna.

När jag träffade honom första gången hade de till exempel precis omarbetat alla rätterna för fartygens bufférestauranger. Resultatet: 1000 nya recept som kan kombineras och varieras på otaliga sätt för att garantera en variationsrik matupplevelse en hel kryssning igenom för gästerna!

Denna gång berättade Lars att han och hans team nyligen avslutat ett sex månader långt arbete med att även skapa 600 nya rätter och recept för main dining, det vill säga huvudmatsalerna. Här på Getaway är det Savor, Taste och Tropicana Room – tre av totalt 27 matställen ombord!

Hur kommer man då fram till allt detta nya, frågade jag Lars. Och vad styr?

– Till vår hjälp har vi ett marknadsunderlag med feedback från våra gäster, men vi låter oss också inspireras av branschen i övrigt. Sedan adderar vi förstås vårt eget tänk och ambitioner på detta, som att lunch- och middagsmenyerna alltid ska vara väldigt olika, det får inte kännas som att man äter om lunchen på kvällen eller vice versa. Vi lägger även mycket tid på brödet. Rutten och destinationerna styr också stilen på maten samt att vi tänker på frågor som miljö och hållbarhet.

_MG_4228_1

Till lunch provade jag på Lars rekommendation en ”shrimp burger” där räkor hackats och pressats ihop till en burgare och tillagats innan den lagts mellan nybakat pretzelbröd, sallad, tomat och rostad lök. Skapelsen serveras med ”curly fries”; långa pommes frites som när de kommer in på tallriken ser ut som guldlocks korkskruvar :-). Det känns väldigt ”Norwegian”; fräscht, smakfullt och roligt på en och samma gång.

Den som inte vill betala mer än vad kryssningsbiljetten kostat kan fortfarande få stor variation, i princip äta på olika restauranger varje kväll. Kan man tänka sig att betala en så kallad cover charge på mellan 10-25 USD blir urvalet ännu större.

– Råvarorna är då premium, det bästa vi har kunnat hitta, och kunden ska alltid känna att den får value for money, att det var värt det, poängterar Lars.

_MG_4217_1

Det lär knappast bli svårt. Efter att ha provat såväl Taste, Cagneys som Manhattan och en rad fler restauranger på Epic, allt från Moderno, La Cucina till Ocean Blue till på Breakaway och nu Teppanyaki, Savor och Illusionarium på Getaway så törs jag utan tvekan gå i god för maten ombord. Här snålas aldrig på smakerna eller kvaliteten.

_MG_4276_1

En personlig favorit är deras cheesecake!

Många rederier påstår på sina menyer att de serverar cheesecake men har inte ens ost i dem utan mest gelatin och annat bjäfs.

Ingen gör den så bra som Norwegian Cruise Line!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier