Menu Nordic; en bra start på en tjejweekend i Tallinn

Jag på spexhumör på Rådhustorget i Gamla Stan, Tallinn.

Som ni kanske vet var jag nyligen i Tallinn, ett resmål man knappast kan tröttna på. Denna gång upptäckte jag dessutom mycket nytt som jag gärna skulle vilja tillbaka snart igen för att se mer av… 🙂

Jag reste dit med Tallinks fartyg Victoria. Tallink har ju två fartyg som växlar på rutten Stockholm-Tallinn; Victoria och Baltic Queen. Med mig hade jag en fotokunnig väninna och det blev en riktigt trevlig tjejweekend, även om jag egentligen var där i jobb.

Lisa och jag framför Tallink City Hotel där vi bodde kvar en natt innan vi åkte hem igen.

Sailaway party

Efter att vi spanat in våra hytter gick vi ut på däck och tog ett glas bubbel i solen. Något som kanske inte är fullt lika vanligt i Sverige men som man alltid gör ”ute i världen” är att ha ett Sailaway party! Party var väl att ta i för vår del men lite mysigt prat i solen blev det i alla fall och det är alltid en bra start på en kryssning.

Hytten (A Premium) hade allt man behövde för en natt ombord.
Skål, nu lämnar vi Stockholm för ett mini-äventyr i Tallinn!

När vi hade landat (det var ju fredag trots allt) och vi piffat oss lite var nästa punkt på programmet en god middag! Vi var inbokade på att testa Tallinks femrätters Menu Nordic, skapad av den finländske kocken Ismo Sipeläinen som representerar Finland i Bocuse d’Or 2018/2019. Menyn serverades i fartygets gourmetrestaurang där vi fick ett fint fönsterbord och njöt av såväl havsutsikt, kvällssol som den ena lyxiga rätten efter den andra.

Miljön på Gourmet Victoria är klassiskt elegant.
En amuse bouche med färskost var startskottet på vår femrätters meny!

Fråga mig inte vad som var bäst – allt var gudomligt gott! Smakerna var välbalanserade, mustiga och spännande. Det fanns inslag som man kanske vid en första anblick inte skulle stämplat som lyxiga…i alla fall låter de inte så…kål, maltbröd, risgrynsgröt…men vi tyckte kocken hade gjort underverk med allt och skapat en fin serie rätter med härliga – och skiftande – texturer och smaker, som passade väl ihop utan att förglömma det nordiska temat.

Räkorna som vi började med var gudomligt goda…
Liksom den sista rätten med jordgubbssorbet och kolasås! Och allt däremellan… 😉

Lyssna (och titta) bara på det här;

Menu Nordic

SHRIMP & LEEK
Marinerade räkor, rostad purjo och tomat.
Till det; Riesling Mineralscheifer Trocken, Grans-Fassian, Mosel (Tyskland).

VEAL & CABBAGE
Kalvbräss, vårkål och kålbuljong smaksatt med grillad citron.
Till det; Morillon Blanc, Jeff Carrel, Languedoc (Frankrike).

“FISH SOUP”
Sockersaltad lax, krispigt maltbröd och potatisskum.
Till det; Grauer Burgunder “Vom Löss” Trocken, Philipp Kuhn, Pfalz (Tyskland).

OX & ONION
Örtrostad oxfilé, lök och oxsky
Clos du Clavaire Châteauneuf-du-Pape, Famille Mayard, Rhône (Frankrike).

RICE PORRIDGE & STRAWBERRY
Risgrynsgröt smaksatt med vanilj, jordgubbsorbet och havrekola
Till det; Transylvania Ice Wine, Liliac & Kracher, Transylvania (Rumänien).

Prisvärd lyxmeny

Hela menyn inklusive vinpaket (som finns på flera av Tallinks och Silja Lines fartyg)  kostar 1090 kronor. Den som är van restauranggäst på ”de fina krogarna” reagerar nog inte nämnvärt på det, mer än att det låter prisvärt. Det tyckte vi också att det var, maten var otroligt bra och vinerna likaså. Vår favorit blev Morillon Blanc från 2015, som vi faktiskt tyckte så mycket om att vi köpte med oss en flaska. Portionerna var också större än man vanligtvis får när man äter en femrätters meny tyckte jag.

Efter att vi spanat in showen och butikerna, stod vi ute på däck ett tag och spanade in den magiskt blå sommarnatten innan det var dags att krypa till kojs. 🙂

Nästa dag njöt vi länge av Tallinks smarriga lyxfrukost i Grill House innan vi packade ihop och klev av i Tallinn för en stadsrundtur. Mer om våra upplevelser i Tallinn i nästa inlägg!

Såhär kan en favvofrukost till havs se ut för mig; lax, skagen på mörkt bröd, karelsk pirog med äggsmör och kaffe.

En kommentar på “Menu Nordic; en bra start på en tjejweekend i Tallinn

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier