MSC Cruises i blåsväder – och hur bra är egentligen Yacht Club?

Yacht Clubs lounge på MSC World Europa.

Igår hörde en av mina svenska instagram-följare av sig för att fråga hur jag tolkade det som hänt YouTuber-kryssarna Ben & David…vilket fick mig att se videon, fundera en hel massa och känna att jag måste skriva detta inlägg!

Kort bakgrund: Ben & David har tidigare sågat MSC Cruises i en av sina videor. Nu skulle de testa dem igen och var på en kryssning i Yacht Club. Fyra dagar in i kryssningen kommer MSC-personal och säger att de inte får filma (medan det – enligt Ben & David – är fullt av andra ombord som de tolkar som influencers etc som filmar för fullt, går omkring med kameror, tripods etc).

Yacht Club Lounge på MSC World Europa.

De tar illa vid sig och menar att MSC Cruises är oroliga på grund av deras tidigare negativa recension, och därför nu försöker hindra dem från att berätta något liknande. Men tvärtemot vad MSC tror, är Ben & David mycket positiva till sin upplevelse – fram till detta hände.

I videon ger de 5/5 på flera punkter men eftersmaken blir förstås ändå sur och snopen minst sagt! De bestämmer sig för att gå av. ”Aldrig mer MSC Cruises” slår de fast. Flera av de över 5000 (!) personer som kommenterat videon skriver nu att de inte heller vill kryssa med MSC Cruises…gissningsvis till rederiets fasa.

Allt är bra, tills något går fel…

Ben & David har, trots att de menar att de blivit illa behandlade ombord, inte alls uppmanat andra att avstå MSC Cruises, men vad man kan läsa i flera av kommentarerna så väljer nu folk andra rederier, bokar om eller törs helt enkelt inte när de hör Ben & David säga i videon ”allt är bra med MSC – tills något går fel…”. Följaren som skrev till mig menar också att han varit ”lite sugen på att testa MSC Yacht Club” men nu börjar tveka.

Jag har själv kryssat med MSC Cruises många gånger och för väldigt länge sedan (2010) i MSC Yacht Club. Eftersom det verkar finnas både intresse och oro därute tänkte jag berätta lite om det, trots att det var länge sedan. Jag har även bett några vana kryssare som har färska förstahands-upplevelser från just Yacht Club att dela med sig av sina intryck.

Intuitiv service, men inga kylelement

Vi börjar med mina egna upplevelser från kryssningen i Yacht Club ombord på MSC Fantasia (som lanserades i december 2008). Jag var gravid så bara det satte ju allt i ett extra perspektiv men det gick bra…till att börja med i alla fall. Vår butler Danny mötte redan vid bilen vi anlände med och eskorterade oss ombord förbi alla köer, vilket kändes väldigt flott. Bra start alltså.

När jag tittar på bilderna nu ser det ganska omodernt ut ombord, men jag vill minnas att vi var nöjda. Jag har särskilt ett minne av när vi var uppe vid yacht club-områdets pool och vår butler dök upp som från ingenstans och frågade om jag ville ha min bok? Han visste precis var den var i hytten och erbjöd sig dessutom att hämta den. Service på den nivån hade jag inte upplevt tidigare!

Som gäster i Yacht Club hade vi också tillgång till Top Sail Lounge där man kunde dricka afternoon tea, ta en drink, läsa tidningen, äta snacks och canapéer. Det gjorde vi och jag tror att det var det som gjorde att vistelsen sedan slutade i en mindre katastrof.

Jag blev nämligen magsjuk. Och inte lite magsjuk utan jag fick den värsta variant man kan tänka sig, en sådan som är direktsänd från helvetet där man verkligen tror man ska dö…eller att någon vars liv man bär inom sig ska göra det…  

Fick inte vara kvar ombord

Okej. Jag kan inte veta om jag blev smittad från Yacht Club men jag vet att de där canapéerna stod framme i många timmar och att de inte hade kylelement under sig. Jag vet också att vi inte hade ätit något iland den dagen (vi besökte Teneriffa och vara bara iland lite kort) eller dagen innan (jag tror vi var till havs då).

Visst kan jag ha tagit i något, fått smitta i mig via luften, det är möjligt men…ja jag vet inte, men sjuk blev jag i alla fall så till den grad att jag till slut togs till fartygets sjukhusavdelning – och sedan blev ombedd att gå av. Som Ben & David blev!

De ville faktiskt inte ha oss ombord eftersom jag var gravid och det var ju på sätt och vis omtänksamt men kanske var det också på grund av smittorisken, vad vet jag. I alla fall minns jag hur jag iklädd MSC Yacht Clubs morgonrock kördes av i rullstol och blev upphämtad av ambulans på Lanzarote som körde mig till sjukhus. Min man var förstås med mig och mådde till en början bra – tills han också fick det.

Så där låg vi i varsin säng på sjukhus på Lanzarote och turades om att springa till badrummet…jag ska bespara er detaljer men detta är mitt allra värsta kryssningsminne helt klart.

Träffar butlern igen 14 år senare

Jag menar inte att det är MSC Cruises fel. Sjuk kan man bli var som helst och de flesta rederier har nog råkat ut för att magsjuka spritt sig på ett fartyg. Men jag minns en sak till – och här drar jag en parallell till något som Ben & David sa på sin video: att deras butler kommit springandes med formulär som de skulle fylla i men något hejdå fick de inte. Jag minns nämligen exakt samma procedur. Plötsligt var vi till för vår stressade butler och inte vice versa. Mitt i sjukdom, oro över bebisen, plötsligt ändrade planer, hastig packning och allt vad det var så var det bara de där papprena som var viktiga.  

Hur som haver gick allt bra och det var ingen fara med bebisen (idag snart 14 år och en van kryssare med närmare 50 kryssningar bakom sig). När vi befann oss på Malta förra året i oktober, åter på kryssning med MSC Cruises (denna gång MSC World Europa), hände också en lustig grej som anknyter till denna historia.

Vi står där på kajen och spelar in inledningsscenen till en video om fartyget när jag plötsligt får syn på ett ansikte som är bekant. Är det inte…? Jo, det är det! Det är vår butler Danny från ovan nämnda kryssning med MSC Fantasia!

Otroligt nog känner även han igen oss och kan till och med nämna fartyget och ungefärligt år då vi var ombord! Han verkade inte minnas vad som hände, eller så var det bara något vi alla ville glömma, och lika bra var kanske det.

Prisvärd lyx

Oplanerat befann vi oss på samma MSC- kryssning i höstas!

För att sprida ytterligare lite ljus över frågan och ge inblick i MSC Cruises Yacht Club-koncept, har jag bett en annan medkryssare och följare, tyska Evelina som har instagram-kontot CruiseLover, att dela med sig av sina upplevelser.

Evelina och hennes man har kryssat i Yacht Club fem gånger och har ännu en YC-kryssning inbokad 2025.

– Value for money? Om! Att kryssa i MSC Yacht Club ger så många förmåner. Det är lyxigt och man blir bortskämd. Jag och min man gör alltid det när vi har råd, vi tycker faktiskt det är ännu bättre än NCL’s The Haven som vi också testat.

På frågan varför Evelina tycker Yacht Club är bättre än The Haven svarar hon:
– I MSC Yacht Club är allt inkluderat. Du får automatiskt dryckespaketet Premium.

Kaptenen som räddade mig

Avslutningsvis har jag både ris och ros att dela ut till MSC Cruises. Jag har varit med om knasiga situationer där personal i högre positioner faktiskt varit oförskämda mot mig. Å andra sidan kan detta hända på vilket rederi som helst, människor är människor…

Jag har också varit med om helt fantastiska saker som jag nog kan säga att inget annat rederi hade gjort – som den gången en MSC-kapten stannade fartyget ute till havs och skickade tillbaka en livbåt för att hämta upp mig när jag missat fartygets avgång! Heeeelt otroligt och en underbar historia som jag skulle tro det pratas om än idag på svenska MSC Cruises-kontoret… (för jo det spred sig ända dit)!

Hotelldirektör Vincenzo di Simone, Kapten Raffaele Iaccarino och jag.

Vad som hände den gången är en helt annan historia som du kan läsa om här.

Men, summa summarum – jag blir ju väldigt nyfiken på att ge mig ut för att testa MSC Yacht Club själv och få en ny, fräsch och personlig uppfattning daterad 2024. Eller vad tycker ni?

Jag kan inte lova att det blir av, men jag kan lova att jag återkommer med fler inlägg om MSC Yacht Club från de senaste fartygslanseringarna jag varit på.

SeaFun finns även på Instagram, Facebook, Threads och YouTube! Följ/prenumerera gärna på kanalerna så blir vi glada och kan fortsätta sprida information och ge tips om kryssningar. 🙂

4 kommentarer på “MSC Cruises i blåsväder – och hur bra är egentligen Yacht Club?

  1. Jag har kryssat i YC med MSC Seashore. Helt underbar upplevelse från början till slut. Lite synd att jag inte kan gå tillbaka till ”vanlig” klass….

  2. When I travelled on MSC they thought that I was some kind of food critic, on the first day I was asked if everything was ok in the main dining room and I said that something was cold, from then on they couldn’t do enough for me treating me like royalty, and everything came out very hot from the kitchen, almost like they were trying to make a point. I never had any other issues, therefore nothing to complain about. Other than the smell of cigarettes in some places that should not have been.

    1. What an interesting story, and funny! I think MSC can be a bit of everything, and you never know what it will be. 😉 One one cruise we happened to get espresso after dinner one of the first nights when we asked for strong coffee and from then on we just referred to that cup of strong coffee every time and got it the whole cruise through (without paying extra). Very strange. We were very pleased since we really don’t like weak coffee!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier