Nyckeln till en bra kryssningsupplevelse

Hur kan man själv påverka sin kryssningsupplevelse? Erfarenhet och förväntningar är två exempel på viktiga faktorer som spelar in på din upplevelse. Eller i alla fall hur du uppfattar den.

Att anlända med kryssningsfartyg till Cannes till exempel. Så fort jag ”outade” att detta varit ett stopp på min senaste kryssning med MSC Meraviglia fick jag frågor om jag upplevt kaos vid av-/påstigning som tydligen andra gjort. I en hamn som Cannes ligger nämligen fartyget för ankar en bit ut, och man får ta tender (livbåt) in till land.

Jag träffade även ett svenskt par ombord som var besvikna över att behöva åka tender (livbåt) in till land, och att de hade fått köa till denna för att komma av. Jag tror de stannade ombord.

Fyra steg för en smidigare tur in till land

För det första. Stora fartyg med hög beläggning har många människor i omlopp att hantera, det går inte att komma ifrån. Hur går man då bäst tillväga med detta? Inte genom att låta alla gå av på en och samma gång i alla fall. Att dela upp folk verkar ändå klokt, så jag kan inte se att MSC Cruises gjorde något fel i att be sina gäster hämta biljetter med en utsatt tid för tenderservicen.  

Steg 2 i proceduren var att samlas på angiven tid i teatern. Väntan tills det blev dags att gå av i samlad trupp i sin grupp. Trist, ja visst, men i alla fall fick man sitta i en sval miljö istället för att stå i kö.

Steg 3; vår grupp blev uppropad och det var dags att gå av. Här blev det lite flaskhals trots allt och vi blev stående i fartyget ganska länge. Kanske 30-40 minuter. Inte jättekul, men bäst var att gilla läget och prata om vad vi skulle göra iland, planera framåt och tänka på annat. Snart var det vår tur att kliva på tendern.

Steg 4, en kort båtfärd senare medan vi fick fin vy över fartyget till havs klev vi iland i Cannes och kunde börja uppleva. Äntligen!

Välj din kryssningupplevelse

Ok. Så vad kan vi säga om allt detta? Jag gillar inte heller att köa. Jag avskyr det. Spilld tid, vem gillar det på semestern? Men ännu mindre gillar jag att uppleva att det inte finns något system, någon som tar ansvar för att jag – inom överblicklig tid i alla fall – kommer få sätta igång med mina upplevelser.

I en liten hamn som Cannes där de inte har någon gigantisk pir för stora fartyg, är tender det enda sättet.

Cannes, franska rivieran.

Så, här menar jag att man lär sig av erfarenhet och att man då blir mer tolerant och har större förståelse för hamnens – och rederiets – möjligheter.

Alternativet om man inte gillar tender och känner att detta förstör semesterhumöret hade väl varit att antingen kämpa för att få en av de allra första tiderna att gå av, eller kliva av sent för att bara hämta lite känsla, eller – stanna ombord. Men jag har faktiskt fått ett tips till av en läsare: om man har hög nivå på sitt medlemsskap hos MSC (Voyagers club) kan man få gå före kön vilket ju lät otroligt bra! Dags att sträva efter Diamond-nivå med andra ord! 😉

Av två ting, vad väljer du?

Tips för smidig återfärd är att inte komma precis till den allra sista tendern för då har de ofta bara en enda som går och tar de sista passagerarna och då kan det också bildas köer. I vårt fall åkte vi tillbaka sen eftermiddag (men tog heller inte sista tendern) och slapp helt köer. Det var bara att gå på direkt efter att ha visat upp sitt seapass för hamnpersonalen.  

(Här vill jag ändå också tillägga att vi självklart har all respekt för dem jag hörde om som haft en tråkig upplevelse av stoppet i Cannes på sin kryssning, där de tydligen fått stå länge i gassande sol. Eftersom jag inte är insatt i detaljerna kring händelsen kan jag dock inte gå in på det närmare utan bara berätta om vår egen upplevelse.)

Även om köande inte ligger på vår topp 10-lista heller så var vi ändå glada över att Cannes ingick som ett stopp. Att spendera dagen i Cannes var bättre än det motsatta, att inte alls ha varit där. Vi hade en härlig dag vilket jag tänkte berätta mer om i nästa inlägg!

Läs också om hur vi parerade Arlandas flygplatskaos och påstigningen i Barcelona.

Seafuns Instagram ligger en reel från denna dag som inkluderar lite från när vi åkte tender in till land. Kika på den om du är nyfiken och följ gärna på samma gång kontot! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier