

Att äldre fartyg uppdateras med jämna mellanrum är inget konstigt, det måste de enligt SOLAS – en internationell sjöfartskonvention som kräver att fartyg torrdockas minst två gånger under en femårsperiod. Men får de en make over i flermiljonklassen blir i alla fall jag nyfiken!
Baltic Princess kom nyligen tillbaka från varvet i Nådendal där hon genomgått såväl tekniskt underhåll som renovering för totalt…håll i er nu…8 miljoner…euro! Framförallt är det däck 6 och passagerarområden som lobby, taxfreebutiker, pianobar samt restaurang Grill House som fått ett rejält lyft.

I betalt samarbete med Tallink Silja Line har jag tagit en tur med fartyget för att spana in allt det nya och dela det med er.
Tisdagar ger heldag i Åbo
Första tipset, som jag också såg till att uppleva själv – var att välja en tisdagsavgång. Då avgår fartyget på kvällen och man får en heldag i Åbo innan fartyget vänder tillbaka nästa kväll till Stockholm igen.


Man är tillbaka ruskigt tidigt på morgonen ska tilläggas, men å andra sidan hinner den som behöver tillbaka till jobbet, vilket gör att bara en ledig dag behövs.
Jag återkommer till Åbo som destination, men först vill jag berätta om min kryssning med Baltic Princess plus de nyrenoverade områdena ombord.
Svepande former, glänsande tak
Eftersom jag steg ombord på däck 5 dröjde det lite innan jag fick se den nyrenoverade lobbyn, där fartygets reception ligger. Lika varmt välkomnad kände jag mig för det, av intendent Taru Backmans varma leende.

När mitt bagage var lämnat i min Deluxe Seaview-hytt kunde jag inte hålla mig, utan styrde stegen direkt mot däck 6 och lobbyn. Det första man lägger märke till är hur ljust och rymligt det känns.

Formerna är mjukt svepande både i sittdelen i mitten med växter, receptionsdisken samt taket som fått en infälld del i silver. Det är tilltalande, och gör att det känns lite som ett helt nytt fartyg.


Det strukturerade silvertaket kommer också igen i parfymbutiken, där den reflekterande effekten ger en lyxig och trivsam känsla.

Ytterligare en nyhet är att man öppnat upp mellan Cosmetics & Perfumes-butiken och den intilliggande butiken Gift & Kids (som säljer presenter, souvenirer, leksaker och barnkläder). Resultatet är ett helt annat flöde där det blir enklare att röra sig mellan butikerna på ett naturligt sätt.

Nästa butik på Baltic Princess shoppingstråk är den stora taxfreebutiken med godis, alkohol och tobak. Här har det tillkommit en ny provsmakningsdisk, och de hade även placerat ut skålar med Fazer-choklad här och där som man fick ta av.

Tips! Fram till den 30 april får du 25% rabatt när du shoppar över 100 euro i de nyrenoverade butikerna (gäller på allt utom tobak).
Skaldjursglädje på Happy Lobster
Innan middagen kunde jag inte låta bli att gå ut på däck. Karibien eller Östersjön, det spelar ingen roll – en sailaway är en sailaway! Denna gång såg jag dessutom ut över vår vackra skärgård med nya, stolta ögon; National Geographic har tagit med Stockholms skärgård på sin lista över världens bästa destinationer för 2025.

Medan nyrenoverade Grill House var inbokat till kvällen därpå, lyckades jag denna första kväll få ett fint fönsterbord inne på Happy Lobster. Vädret var nådigt och kvällen klar vilket alltid belönar med färgrika penseldrag över himlen när ljuset lägger sig. Utsikten slogs om uppmärksamheten med maten, som till slut vann för här bjöds på smaker utöver det vanliga.


Först in kom en amuse-bouche på sked med smak av skaldjur och ett litet potatischips överst. Sagolikt, smaklökarna studsade till och ropade på en fortsättning, precis som det ska vara. Till förrätt hade jag beställt en skagentoast och även den fick mig att le brett mellan tuggorna. Utöver den goda skaldjursröran var det brödet jag la märke till; det smakade smörstekt…frasigt, mumsigt och en perfekt ”bärare” av den krämiga toppen.



Varmrätten var lika god den – och lyxig. Hummer med pommes, faktiskt en kombination jag inte testat förut men som funkade hur bra som helst. Och när jag doppade en pommes frites i den medföljande majonnäsen studsade jag lycksaligt till igen. Åh, den var smaksatt med citron, så fräscht.


När kocken kom överöste jag honom med beröm. Och samtidigt som jag förstås var jättenöjd blev jag också lite arg. På mig själv. Varför hade jag dröjt så länge med att komma tillbaka till Happy Lobster och Baltic Princess? Middagen hade varit för bra för att inte ätas oftare…
Akrobatisk pianist
Innan jag avrundade för kvällen besökte jag pianobaren som också är nyrenoverad. Här är det den finska inredningsdesignern Marjut Nousiainen som står bakom den uppgraderade looken med lätt Art deco-touch.

Pianisten var inte bara skicklig utan även akrobatisk. Han spelade med en fot uppe på pianot, tittade glatt på alla som lyssnade och fällde ner locket över tangenterna och låtsades sova på det – allt medan han fortsatte spela, och det imponerande bra dessutom.

Det var så underhållande att jag blev tvungen att stanna en stund. Jag beställde signaturcocktailen Rambling Rose, en riktig ”smakhit”, och jag är väääldigt petig med drinkar.
Första intrycket av Grill House
Efter en lugn och fin natt vaknade jag utvilad och sugen på att upptäcka Åbo. Men först, frukost. I hyttkategorin Deluxe Seaview ingår specialfrukost på nyrenoverade Grill House. Kvällen innan hade jag bara sneglat in lite när jag gått förbi, nu fick jag kliva in och uppleva atmosfären.

Grill house har fått en mörk inredning och cognacsbruna skinnstolar, även buffésektionen är svart. Låter det udda? Inte alls, tvärtom var min direkta tanke varför inte fler har det? Färgerna på maten lyfter verkligen mot den mörka bakgrunden och allt ser så aptitlig ut. Vilket det också var…

Här hade man kunnat ta en riktig långfrukost, botaniserat länge och väl, och förmodligen klarat sig långt efter lunch. Förutom buffén kan man beställa omelett vid bordet, och här kan jag inflika att sedan 1 mars använder Tallink Silja Line bara ägg från frigående höns. Själv valde jag omsorgsfullt för att inte bli för mätt, men självklart kunde jag inte hoppa favoriten karelsk pirog med äggsmör. En dubbel espresso på det och jag var redo att upptäcka Åbo.
Över ån mot Konstens hus
Runt kl. 10.15 la fartyget till. Att ta sig in till Åbo centrum var väldigt lätt. Busstationen ligger precis utanför terminalen och går ända till Salutorget där försäljningen av vårblommor hade kommit igång.

Torget renoverades för fem år sedan. Ny stenläggning kom på plats, fasader putsades upp, och fyra nya serveringar öppnade varav två är restauranger och två caféer. Men så betyder också Turku – Åbos finska namn – saluplats eller torg.

Redan på vägen dit anar man lite av stadens själ. Åbo är Finlands äldsta stad och låga trähus samsas sida vid sida med större och nyare byggnader. Efter flera resor hit på sistone har jag charmats av miljön. Saluhallen i original från slutet av 1800-talet, second hand-butiker med finskt mode, moderna shoppingcenter, och så Aura å som flyter fram som en pulsåder genom staden. En 70 km lång pulsåder.

Denna dag överraskade med ovanligt tidig vårvärme. Caféborden hade lyfts fram och Åbo-borna vände ansiktena mot solen. Jag skyndade fram över en av broarna till Taiteen Talo, eller Konstens Hus på svenska, min första programpunkt.

Totalt utgörs komplexet av sex byggnader och här bubblar det verkligen av kulturella aktiviteter. Huvudbyggnaden är från 1920-talet medan den äldsta är en gammal tobaksfabrik från 1848.

Gallerierna har alla sin inriktning. Critical Gallery ger utrymme åt det som de större gallerierna inte tar in skulle man kunna säga, ett annat har fokuserat på samarbete mellan skribent och skulptör där ord och form hittat ett samspelande uttryck. Här finns även en biosalong som ofta visar filmer med olika teman, plus ett café.



Tips! Den 8 maj öppnar flera restauranger ute på gården och dagen efter är det premiär för en unik Barbieutställning kallad Pinkspiration som pågår till den 3 augusti.
Lunch på Salutorget
Tillbaka till Salutorget och Restaurang Agnes som flyttat ut några bord tack vare det fina vädret. Serveringen ingår i en kedja om åtta matställen som bland annat samordnat en Food walk. För 49 euro kan man välja fyra för- eller efterrätter på de olika restaurangerna, ett trevligt sätt att både prova olika slags mat och restauranger men också att upptäcka staden med olika delmål där man fyller på med ny energi längs vägen.

Agnes har en skandinavisk meny och jag väljer fisk-wallenbergare med mos och ljuvlig hollandaisesås. Kvaliteten är hög, inte undra på att i princip varje bord är upptaget. Menyn byts varje vecka och lunchrätterna ligger på runt 15-17 euro.

För att få den mättande lunchen att lägga sig innan dagens nästa stopp; Kakola spa, väljer jag att gå längs ån. Jag passerar glasskiosker, uteterasser, små fartyg som gör dagsturer sommartid och någon som delar ut gratis kaffe. Den där vänliga känslan visar sig igen, den som jag hela tiden möter när jag besöker Åbo.

Fängslande upplevelser
Gratis är det också att ta bergbanan upp på Kakola-berget, eller funicularen som Åbo-borna själva säger. Hela berget har varit fängelsemark, år 1863 öppnade här ett fängelse, varifrån fångarna lär ha haft den bästa utsikten i staden.

De hade också en källa att bada i, inne i berget vilket för några år sedan födde idén att det här skulle byggas ett modernt spa. En avkopplingsoas att fly till snarare än ifrån…

Väl inne beställer jag alkoholfritt bubbel från poolbaren som har stolar direkt i poolen. Jag simmar fram till mitt glas, det finns också bord mitt ute i den stora poolen som är hjärtat i Kakola spa.

Runt om lyser skärmar med vackra skärgårdsmotiv, och utöver två mindre pooler vid sidan om liksom en saltpool i angränsande rum, finns också en bastuavdelning där ånga och dofter liksom is bjuder på varierande, sensoriska upplevelser.



Här kan man stanna länge och det går också att beställa något att äta om man vill, liksom att ta behandlingar. Man kan till och med bo kvar, intill ligger ett hotell med rum i de tidigare fängelsecellerna.
Nyhet: afternoon tea på Baltic Princess
I mitt fall är det däremot ännu en nyhet ombord på Baltic Princess som hägrar: afternoon tea. Konceptet är rykande färskt när jag får slå mig ner till bords för en specialprovning då det egentligen serveras mellan torsdag till måndag, kl. 15.00 – 17.00.

Platsen man avnjuter detta på är Happy Lobster och priset 39 euro vid förköp online (annars 42 euro ombord i mån av plats). I det ingår såväl en kanna te som ett flervåningsfat med godsaker.
Temenyn man får välja från består av sex olika tesorter; earl grey deluxe, yuzu sencha, puerh, darjeeling, lovestruck rhubarb och milky oolong. Jag fick möjlighet att prova både darjeeling och puerh, som beskrivs som ett jordigt te för kaffeälskaren. Jordigt vet jag inte, jag anade snarare en blommighet i doften men kaffeälskare är jag ju och detta te föll mig verkligen på läppen!

Precis som sig bör när man njuter en klassisk afternoon tea består Tallink Silja Lines variant av såväl salt som sött. Fatet på bilden är för två personer och rymmer i dubbel uppsättning gurk- och laxsnitt, getost-profiterole, svamptartelette, hummer éclaire och en liten utsökt skagenbåt med rom på toppen. De söta bitarna inkluderar scones med sylt och crème fraiche, hjortroncheesecake, vit choklad- och passionsfrukts-petit four, citronmarängpaj plus salt karamell-macaroon (det enda som inte bakas ombord).
För er som tycker om godsaker och plockmat är detta verkligen en mysig stund som sätter extra guldkant på kryssningen! Rekommenderas varmt. Och när jag påpekade att jag hade önskat en tång att ta med fick jag veta att det har man varken på Harrods eller femstjärniga Hotel Kämp i Helsingfors heller, så jag får väl backa på den punkten. 😉
Middag på Grill House i solnedgång
Efter alla dessa godsaker vilade jag en stund i min fina hytt där jag knappt hunnit vara. En Deluxe Seaview är rymlig med dubbelsäng, soffa och skrivbord. Här finns tv, telefon och minibar, glas och även behållare med väldoftande Molton Brown-produkter i badrummet. Jag hade kunnat stå där och tvätta händerna igen och igen bara för doftens skull, haha!

En skön siesta senare började det bli dags att fixa sig lite inför kvällen. Innan jag gick till min middagsbokning på Grill House, blev jag tvungen att fånga ljuset ute på däck igen och vinka hejdå för denna gång till Åbo (men vi ses igen). Jag var inte ensam där uppe på däck 10 (och 11 – det går att gå upp ända till skorstenen), jag hade sällskap av flera andra som också beundrade kvällsljuset.

Som tur var kunde jag fortsätta njuta av det när jag gick in. Grill House har ett öppet läge vid en gång kantad av fönster från golv till tak, vilket gör att man kan få en havsglimt från nära på alla bord. Just denna kväll färgades himlen djupblå och tycktes smälta samman med havet. Det enda som bröt av var några stråk av ljust eldrött som i sin tur matchade takbelysningen på Grill House. Det måste funnits en solnedgångstanke med det där!



Till slut fick jag ändå slita blicken och vända min uppmärksamhet mot menyn. Det blev genast svårt, allt lät ju så gott! Som tur är kan man minska beslutsångesten genom att tacka ja till lite av allt; de har både en förrätts- och efterrättsbuffé framdukad vilket jag också valde.




Tänk räkor, lax, ostgratinerade musslor, gröna tillbehör, charkuterier, oliver, små kycklingspett och hel del annat gott plus ostbricka och massor av söta godbitar, chokladmousse och godis på dessertsidan.


Till varmrätt funderade jag först på om jag ”borde” tagit kött…Grill House är ju ändå framförallt ett steakhouse, men det går faktiskt även att grilla fisk så jag tillät mig en havsöring och ångrade inte mitt beslut en sekund.

Några avslutande fakta
För dig som undrar om underhållning kan jag tillägga att fartyget har en stor scen i Starlight showlounge, där ett band spelade och folk dansade och hade kul. Det finns också en bar och mindre scen innanför självserveringen Fast Lane, och en pub. Inte heller har jag berättat om alla restauranger ombord för det finns ju även en bufférestaurang vid namn Grande Buffet samt italienska restaurangen Tavolàta. Och bastu samt pool.

All anledning att komma tillbaka alltså, det finns något nytt att upptäcka varje gång, och med Åbo som destination är inte jag svårövertalad – den här mysiga staden har fångat mitt hjärta och jag hoppas jag hinner dit i sommar också.
Nu är jag nyfiken! Har du besökt Åbo och hur känner du efter att ha läst detta inlägg om att ta Baltic Princess dit? Berätta nedan i kommentarerna här direkt på sajten så att alla kan få ta del och läsa det. 🙂
Webbadresser till platserna jag besökte
Konstens hus; taiteentalo.fi
Restaurang Agnes; www.ravintolaagnes.fi
Kakola spa; kakolaspa.fi
Korta fakta om Baltic Princess
Byggd: 2008 i Helsingfors
Hemmahamn: Mariehamn
Antal hytter: 927
Passagerarkapacitet: 2800
Nyrenoverad (delvis): 2025
Hej!
Jag vill gärna åka till åbo efter att ha läst ditt blogginlägg. Båten ser fin ut och afternoon tea låter lyxigt. Åbo barbieutställning ja tack och funicular!
Tack för inspirationen, Anja
Hej Anja och vad roligt att höra att du blev inspirerad! 😀 Jag är själv lite småkär i Åbo…vilken pärla! Och nära. 🙂 Det blir definitivt fler besök hit. Och ja, fartyget har blivit superfint efter renoveringen! Ha det fint. /Heidi