Nytt hos NCL: Free at Sea ersätter Premium All Inclusive

I veckan var jag på pressmöte med Norwegian Cruise Line. De är superproffs, både på att bygga snygga fartyg och miljöer man verkligen vill vara i, men också på att hålla en bra presentation.

Förutom allmän information för dem som inte var så kunniga om rederiet eller detta med kryssningar och freestyle cruising (ombord hos NCL äter man med vem man vill, när man vill och måste inte följa en viss klädkod), berättade de även om smått och gott som även jag antecknade – inklusive några nyheter.

Slutar med Premium All Inclusive

Bland annat så kommer de sluta med det senaste konceptet ”Premium All Inclusive” som de haft de senaste tre åren. En av anledningarna är att både kunder och resesäljare upplevde det lite krångligt samt att andra rederier apade efter (till och med namnet).

Andra skäl till att rederiet nu ändrar paketet är för att den som inte dricker alkohol upplevde att de fick betala för något de ändå inte nyttjade.

När jag nyligen träffade resesäljare som jobbar med kryssningar, berättade de också att folk inte förstod varför Norwegian Cruise Lines kryssningar var dyrare. Kunden tycker det är svårt att se vad som skiljer mellan olika rederiers kryssningar, mer än priset. Många kallar ju sina kryssningar all inclusive fast att det skiljer vad som ingår.

Kevin Bubolz, Norwegian Cruise Lines Europachef, tog ett sådant exempel; att vissa rederier i sina dryckespaket endast inkluderar drycker upp till ett värde av 8 USD medan NCL låter kunden välja fritt från barlistan upp till 15 USD. Hos vissa rederier kan det också ingå att beställa fritt i barerna men inte i restaurangerna (vilket man får hos NCL).

Free At Sea från april

Jepp, det är en djungel! Man måste vara ordentligt påläst för att förstå vad som skiljer mellan olika prissättningar och paket. Det nya hos NCL är nu i alla fall ”Free at Sea” som gäller från 2 april 2019. Då betalar man (om man vill, det är ett frivilligt tillägg) 99 USD extra för en 7-dagars kryssning och får välja två av följande:

  • Premium Beverage-paket: all dryck som inte kostar över 15 USD per glas ingår.
  • Speciality dining-paket: man kan äta på specialrestaurangerna utan att betala extra. Antalet besök beror på kryssningens längd (på en veckokryssning ingår till exempel tre restaurangbesök).
  • Wi-Fi-paket (antalet minuter beror på kryssningens längd).
  • Shore Excursion Credit: 50 USD rabatt på en utflykt i varje hamn.
  • Gäst 3 och 4 i hytten betalar bara skatten för sin resa (gäller dock bara på vissa avgångar).

Obs! I finare hytter som Concierge, sviter och The Haven ingår detta automatiskt.

Räkna på om det är värt

Personligen dricker inte jag och min man särskilt mycket, men lite vin till middagen är gott liksom en dubbelespresso eller två under dagen samt lite mineralvatten. Ändå brukar våra dryckesnotor landa på runt 2000 kronor för oss båda så för oss skulle detta absolut vara värt!

Min rekommendation – för såväl Free at Sea som andra rederiers dryckespaket – är att man räknar lite på det. Vi tycker sällan det är värt med dryckespaketen som brukar ligga på ganska många hundralappar per dag. Gillar man att ligga vid poolen och beställa drinkar och öl hinkvis, ja då lönar det sig men inte annars.

Det ska nu bli spännande att se hur Norwegian Cruise Lines nya erbjudande Free at Sea landar hos konsumenterna. Än så länge verkar inte svenskarna riktigt ha fått upp ögonen för vilket fantastiskt rederi Norwegian Cruise Line är.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier