Oasis Spa på P&O Cruises fartyg Iona

Att gå på spa på ett kryssningsfartyg är ofta att äntra en avkopplande värld av elegans och lyx! Oasis spa på Iona (P&O Cruises) är inget undantag.

Spaavdelningen ligger på däck 6 och öppnar upp i ett trivsamt receptionsområde med shop till höger och hyllvis med härliga spaprodukter som kan köpas, samt väntområde, frisör och nagelsalong till vänster.

En lång vacker spiraltrappa leder till nedervåningen där man hittar behandlingsrum och deras ”thermal suite” som det kallas. Denna avdelning bjuder på möjligheter att njuta av bad och bastu och, tro det eller ej, så har jag just här inget emot att man inte har havsutsikt!

Hydroterapi och värme

Klädd i bara badkläder och med syfte att komma ner i varv tycker jag nämligen bara att det är skönt om ljus och atmosfär är dämpade. Det ger en omhuldande känsla där man lättare kan gå in i sig själv, låta kropp och sinne koppla av och tillåta sig att bara vara en stund.

Om du någon gång provat att först ta en massage och efteråt sträcka ut dig på en uppvärmd keramisk bänk så vet du hur skönt det är! Jag låter mig fullständigt flyta bort och vaknar sedan upp igen något omtöcknad med förnyad energi.

På Iona finns förutom den stora hydroterapipoolen i mitten, olika bastur (både torra och med ånga) samt upplevelseduschar. Priset för att spendera ett par timmar i denna avdelning är 39 pund, kryssar man en vecka och vill ha daglig access får man betala 129 pund.

Bättre priser fick mig att slå till   

Stämningen på Oasis Spa var välkomnande och jag var hit flera gånger för att – för en gångs skull – kosta på mig lite välbehövling avkoppling och massage. Det är ingen hemlighet att det ofta är ganska kostsamt med behandlingar till havs, men på Iona fanns flera anledningar till att det ändå kändes värt.

Jag upptäckte att de dels inte la på extra skatter eller serviceavgifter som ibland varit obligatoriska när jag kryssat med andra rederier (mest på kryssningar i Karibien tror jag men ändå), dels så fick man 20% rabatt redan efter första behandlingen vilket ju gjorde avsevärd skillnad.

De två massagerna jag bokade in mig på var båda underbara. Jag brukar alltid vara lite på min vakt när det gäller spa till havs, för förr om åren var terapeuterna alldeles för pushiga och säljiga.

Antingen har de blivit bättre generellt (det är samma företag som driver nästan alla fartygsspa) eller så var de bara bättre på Iona, för jag upplevde inget av det på min kryssning. En händelse som inträffade visade snarare på motsatsen…

Mer än jag betalat för

Andra gången jag gick till Oasis Spa för en massage (jag tyckte det var så skönt att de inte hade ”dolda priser” plus att det var schysst att man fick rabatt på alla behandlingar redan efter den första, det kändes som dubbel rabatt!) – så var min terapeut nämligen lite sen.

Jag hade redan ont om tid att göra mig iordning efteråt till kvällen, så jag påpekade situationen lite försiktigt när hon väl kom, och att jag förstås ville ha den tid som jag betalade för men att hon också verkligen måste hålla tiden.

Det senare vet jag inte riktigt om hon uppfyllde men valuta för pengarna fick jag. Hon gjorde inte alls den vanliga massage jag bokat utan ansträngde sig och specialanpassade hela behandlingen efter vad hon tyckte att jag behövde (och nej, hon visste inte att jag var skribent ombord för att undersöka och testa kvaliteten på kryssningsupplevelsen).

Jag fick väldoftande liniment och heta stenar och lite längre behandling än jag borde… jag gick därifrån nöjd, förbluffad och väldigt avslappnad – och utan att hon försökte sälja på mig någon produkt!

Hade hon ändå försökt sälja in någon produkt hade det inte gjort så mycket eftersom jag verkligen tycker om märket Elemis som används i de flesta kroppsbehandlingarna. Krämerna och oljorna doftar ljuvligt och ofta exotiskt. Produkterna med frangipani är ett bra exempel och tips.

The Retreat  

Ytterligare ett område som passar för avkoppling är The Retreat på däck 18. Detta avskilda vuxenområde kostar extra och har solsängar och två bubbelpooler. Tanken är att det ska vara lugnt och avkopplande samt att de har en meny att beställa lite enklare mat ifrån.

Första dagen tog vi en tur här då de visade upp alla utrymmen. Mysigt och fint men jag vet inte om jag hade tyckt att det var värt att betala 40 pund extra för.

Till temat wellness hör också att fartyget har gym och möjlighet att vara med på olika instruktörsledda träningspass (bokas, de flesta kostar extra). Går gör man ju en hel del på kryssning men med all mat är det skönt att röra på sig lite extra.

Jag lyckades ta mig till gymmet flera gånger vilket jag var väldigt nöjd med. 🙂 Äldsta sonen hakade också på och sprang på löpband medan jag styrketränade – supermysigt att träna ihop!  

Det enda på temat wellness som jag saknade var ett spacafé eller åtminstone en spameny med till exempel färskpressade frukt- och grönsaksdrinkar, pokébowls och sådan mat.

Sammantaget tycker jag ändå att Iona har många fördelar med sitt wellnessutbud jämfört med andra kryssningar. Jag kan lätt se att man kan ta en hälsosam kryssning med Iona längs Norges kust, vandra i den vackra naturen på stoppen och kombinera med avkoppling ombord, spa och behandlingar.

Vandring & spakryssning med Iona

Iona börjar kryssa längs Norges kust igen i april 2024 och gör det ända fram till mitten av september. Jag har skrivit både en längre recension och andra inlägg om allt vi upplevde på vår fina kryssning med detta stora fartyg, så vill du läsa in dig har du mycket material här på sajten, inklusive en video på YouTube!

Priserna är fortfarande bra men har redan gått upp sedan min första uppmaning att ”vara på hugget” inför nästa år, så tycker du detta låter intressant, vänta inte. Boka här via SeaFun Travel (affiliatelänk).

Tips! Tycker du att Oasis spa är för dyrt; njut i någon av fartygets många glasade pooler på promenaddäck (däck 8) där de ofta är lugnt, och koppla av i fören på däck 18 eller 19 där solområdena också är lugnare.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier