Ögonbrynshöjare på MSC Splendida – minnen från invigningen

Fyrverkeriet på MSC Splendidas invigning var en ögonbrynshöjare.

För några dagar sedan publicerade jag pressreleasen om att MSC Splendida börjar kryssa igen. Fartyget kommer att göra veckolånga kryssningar i östra Medelhavet med möjlig ombordstigning.

När jag skulle kika på min egen sajt vad jag hade skrivit om MSC Splendida förut, hittade jag – inget alls! Och så kan vi ju inte ha det. 🙂 Här kommer därför några rader om mina personliga erfarenheter av fartyget, och allt som var en ”ögonbrynshöjare” ombord.

MSC Splendida är syster till MSC Fantasia som också är namnet på den fartygsklass dessa båda fartyg tillhör; Fantasia-klassen. Av 18 däck är 13 för de 3900 passagerare som fartyget har kapacitet för (fler vid maximum beläggning).

Bland fartygets ”high lights” och aktiviteter märks bland annat en Formel 1-simulator, barnklubbsfaciliteter (en i arktisk stil med ”is” och isbjörnar), spa, showscen, casino, sportcenter, vattenrutschkana och poolområde. Med mera!

Utöver de vanliga ljudsignaler fartyget kan göra, kan det också spela olika sånger som ”We Will Rock You” och ”We Are the Champions” av Queen, samt ”Happy Birthday to You”. Jag vet inte hur vanligt det är, men nog var det en ögonbrynshöjare då i alla fall som nog fick flera att gapa av förvåning eller le brett!

MSC Splendida gjorde sin jungfruresa i juli 2009, jag vet för jag var ombord. 🙂

Swarovski-trappan, en klar ögonbrynshöjare

Jag minns första kvällens mingel. Pressen var tillkallad att samlas i en av loungerna ombord för en cocktail. När jag såg Pierfrancesco Vago, då VD för MSC Cruises (idag är han styrelseordförande) sträckte jag på mig och gick fram för att hälsa!

MSC Splendida

Lång tid har gått sedan dess, 12 år närmare bestämt. Rederiet var mindre och allt och alla kändes mer tillgängliga. Jag vet inte om jag hade varit lika modig idag, men en kort pratstund fick jag i alla fall! Pierfrancesco Vago är för övrigt svärson till Gianluigi Aponte, grundare av MSC Cruises (som jag också träffat på en annan fartygsinvigning ”back in the days”.)

Heidi Rovén och Pierfrancesco Vago.

Sedan var det dags att upptäcka fartyget. Det är alltid roligt att spana in design och stilar, lösningar och känna in känslan ombord på ett fartyg man inte kryssat med förut. Då som nu! Jag minns till exempel olika barer och en del som är byggd som en ”piazza”, ett cafétorg, med fontän samt butiker runt.

MSC Splendida
Heidi vid fontän på MSC Splendida

Här nedan syns jag på bild i en av rederiets första Swarovski-trappor. Vart och ett av de 72 stegen har kristaller som då var värda 40 000 USD, vilket summerar upp till totalt 2,8 miljoner USD för hela trappan.

Heidi Rovén i Swarovski-trappan på MSC Splendida.

Bara bröst, bowling och bad

Den där första kvällen hann jag också med att se en show. MSC:s shower har (tack och lov) moderniserats sedan 2009. Då var de fortfarande sådär lite ”italienskt barnsliga” om ni förstår vad jag menar. Om inte, titta på de vandrande tavelramarna och paletterna nedan. 😉 Vissa kvinnliga artister var barbröstade vilket fick i alla fall mig att höja på ögronbrynen. Mest tyckte jag om numren med akrobatik!

Bara bröst var en ögonbrynshöjare på MSC Splendida.

Bowling kändes fortfarande innovativt och poolområdet hade stora stenblock som avgränsande olika partier. Jag tycker poolområdet är fint men det är kanske lite stängt och inneslutet om man jämför med hur de bygger dem idag.

När vi ändå är inne på bad och avslappning…självklart tog jag ett varv i Aurea Spa. Jag har alltid gillat MSC Cruises spaavdelningar, nu har de nyligen ändrat koncept och drift, men då var det fortfarande Aurea Spa med balinesiska terapeuter och tema. Billigt var det dock inte (då heller), 126 euro fick man betala för en timmes balinesisk massage.  

Racing, 4D-bio och egen butler

Jag minns också att alla var väldigt imponerade över den där racingsimulatorn i form av en Formel 1-bil. Rederiet hade bjudit in en känd racerförare som demonstrerade aktiviteten, men typiskt nog minns jag inte vad han hette. Kanske någon vänlig läsare som är begåvad på området kan hjälpa mig?? Att kunna känna sig som en racingförare på ett kryssningsfartyg var i alla fall helt klart en ögonbrynshöjare.

4D-bio var en annan nyhet som man förvånat höjde på ögonbrynet för: ”Oj, på ett kryssningsfartyg? Ser man på!”. Detta har rederiet fortfarande (ofta kombinerat med laserspel där man skjuter zombies och annat) och det är en aktivitet som kostar extra.

Fartyget har också MSC Yacht Club som Fantasia-klassen var först med att erbjuda. Yacht Club är MSC Cruises lyxkoncept enligt devisen ”a ship within a ship” – där tanken är att man får det lilla fartygets lyxnivå med svit, butlerservice och avskilda lyxavdelningar – samtidigt som man har tillgång till det stora fartygets alla aktiviteter och utbud. Vi har haft en svit i MSC Yacht Club, på MSC Fantasia då det var helt nytt. Men det är en annan historia… 😉

Invigning med maffigt firande

Så kom då själva invigningskvällen. Pompa och ståt med många ögonbrynshöjare! Jag fick en skymt av både Gianluigi Aponte, artister och fartygets gudmor – the one and only Sophia Loren! Hon är god vän till familjen. Gianluigi och Sophia växte upp i samma del av Italien och har därför känt varandra i många, många år. Jag har varit på otaliga MSC-event där hon varit med. Jag har även blivit erbjuden att intervjua henne, och fått uppleva hennes stjärnstatus på nära håll… 

När alla artister uppträtt, alla tal hade hållits, champagnen var krossad mot skrovet och fyrverkerierna hade sprutat klart, var det bara att skrida tillbaka in på fartyget för att festa på natten lång!

Har du kryssat med MSC Splendida? Berätta gärna för oss när och hur det var – vi älskar att höra era kryssningsstories!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier