Om den heta potatisen ”betalt samarbete”

Jag är här för att göra ett jobb, like it or not!

Igår fick jag frågan om min kryssning med Viking Line var ett betalt samarbete och om jag var objektiv. Det var i och för sig en förvånande fråga eftersom jag framfört kritik och synpunkter på flera ställen redan (hade de beställt dessa artiklar av mig hade de nog föredragit att de var 100% positiva) men samtidigt bra för nu får jag anledning att ta upp ämnet. Svaret är för övrigt enkelt, nej jag fick inte betalt för att göra denna kryssning.

Lagen är tydlig, ett betalt samarbete är reklam och ska märkas ut. Ni som läsare ska veta om jag tagit emot pengar i utbyte mot att skriva om ett rederi. Jag kan säga direkt att det aldrig har skett. Dock har Seafun haft betalda samarbeten, om annat. Vilka inlägg det är, är lätt att se eftersom de både har en avvikande färg (hela textens bakgrund är ljusgul) OCH de är märkta med ”sponsrat inlägg” högst upp. Ni kan inte missa det.

Mina läsare är allt. Utan er finns det ingen vits med det jag gör. Att lura er på något sätt vore därför att gräva min egen grav, eller hur? Så ni kan vara trygga, jag kommer ALDRIG föra er bakom ljuset. Allt jag gör bygger på att berätta om mina upplevelser, bra som dåliga.

Kvalitet och kritik

Oftast är jag positiv, det är min största ”synd”, det ska erkännas. Jag ÄR skyldig till att älska det jag gör! Men det vore väl bra korkat att välja något att skriva om som jag avskyr, eller? Jag tror också på att livet går ut på att uppleva och därför stämmer ju hela resegrejen väldigt bra in på min livsfilosofi!

Däremot gillar jag att syna saker i sömmarna, kanske väl detaljerat ibland. Jag har ett förflutet inom kvalitetsarbete, jag har arbetat som Quality Manager för ett stort internationellt företag och denna mission har levt sig kvar och smittat av sig på det jag gör nu. Att se förbättringspotential i det mesta är väl en arbetsskada.

Jag är kritisk när jag har fog för det, och har sågat flera upplevelser vid fotknölarna. Nu har jag ju som tur var inte så ofta anledning till det men jag skulle inte dölja något negativt så att ni, mina läsare, slänger ut pengar i onödan på just det.

Reseskribent i 20 år 

Om ni bara visste hur ALLT tycks hända mig jämt! (Jag driver ju andra sajter också, Spabanken och Familjeparker…ooops, det där var reklam va? 😉 ) – inte minst inom spa tycks jag råka ut för allt i behandlingar, hotellvistelser, kyla/värme/trasiga saker på rummet, you name it. Och när jag sedan påpekar det för stället jag är på så justerar de ju detta, så ni slipper råka ut för det.   

För er som inte kände till det så har jag drivit eget företag i över 20 år, jobbat som frilansskribent och mest skrivit om resor av olika slag. Mina artiklar har jag sålt till olika tidningar; jag har under årens lopp skrivit för över 60 olika magasin och dags-/kvälls-/rese-/modetidningar etc. Jag har också eget bokförlag och har haft uppdrag som spakonsult.

Är man med på en så kallad pressresa står det (i 9 fall av 10 i alla fall) inte att man varit inbjuden på en sådan i artikeln, lika lite som det står i en film-, bok- eller bilrecension att objektet för recensionen förmodligen inte var köpt/hyrd. För vem betalar för att kunna utföra sitt jobb? Eller jo, vissa tidningar ber faktiskt om att få ”symbolbetala” bara för att kunna säga att de inte blivit bjudna (!). Rätt fult faktiskt. Inte minst orättvist mot oss frilansare. För hur mycket tror ni att en tusenlapp är för en av landets största tidningar? Ungefär som 10 öre för mig som egenföretagare. Och jag lovar, mina utgifter för att kunna servera er recensioner, texter och intryck i såväl film-, bildform som texter från olika hörn av världen är betydligt högre än så!!!

Skillnaden är bara att en tidning oftast kostar för läsaren men att mitt online-magasin är gratis att läsa. Men man är aldrig skyldig att skriva efter en pressresa, än mindre pressad ge en förbestämd bild av det upplevda. Däri ligger ju journalistikens värde.

Betalt samarbete? Ja tack!

Jag ska avslöja en sak till. Det finns företag som erbjuder gratisresor i utbyte mot att man lovar att skriva om en VISS sak på ETT VISST SÄTT. Det vill säga positivt. Jag har fått flera sådana förfrågningar genom åren men jag har ALLTID ALLTID ALLTID tackat nej och jag kommer ALDRIG säga ja till det heller. Min frihet är allt för mig liksom min upplevelse och tolkning. Jag skulle aldrig åka iväg på en resa med bakbundna händer!

Så. Med det sagt. Det jag skriver är mina personliga åsikter och de kommer aldrig vara styrda av någon. Den dagen de är de kommer det stå ”sponsrat inlägg” högst upp. Att få lön för mitt jobb hade ju dock inte varit fel. Så alla sponsorer och rederier som vill betala för att jag testar dem, ni är mer än välkomna att höra av er – men ni får räkna med att jag kommer märka texterna med ”betalt samarbete” högst upp! 😉

Fakta och berättelse

En sak dock som kan vara bra att känna till om ni inte snappat det redan; sajten är indelad i nyheter och personliga upplevelser. Nyheterna är oftast, dock inte alltid, pressreleaser som jag antingen snabbtvättar från de värsta superlativen eller så har jag översatt dem från engelska. Det blir inte perfekt men faktan går nog i alla fall fram. Och betänk att jag gör detta på min ”fritid” (snarare arbetstid) utan att någon betalar mig för det.

Med det nämnt hoppas jag att ni kan ha överseende med om det ibland gått lite för snabbt. Och förstår att det alltså ligger en skillnad i dessa två delar.

I övrigt tänker jag behålla min privatekonomi för mig själv men jag hoppas att detta inlägg i alla fall svarar på det som rör er; att ni inte ska behöva oroa er över att det jag skriver är styrt av någon, oärligt eller att jag skulle dölja negativa upplevelser som skulle kunna äventyra er semester. För det kommer aldrig att hända.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier