P&O Cruises incheckningsprocedur, vi checkar in på Iona

Att kryssa med P&O Cruises-fartyget Iona innebär att man ska ta sig till Southampton på Englands sydkust. Tåg från London är ett sätt, busstransfer ett annat. Vi hade en förbokad bil som plockade upp oss på flygplatsen vilket var väldigt smidigt, och tog oss direkt till kryssningsterminalen Ocean Terminal.

Färden tar cirka 1,5 timme men man ska räkna med två timmar för att ha marginal om man blir fördröjd på vägen på grund av trafik, vägbyggen eller annat.

Här fanns personal som genast hjälpte till och dirigerade oss. I våra bokningspapper vi hade utskrivna fanns bagagelappar och en man utanför terminalen hjälpte oss att häfta fast dem på väskorna. Nästa steg var att lämna väskorna på ett bagageband i ena änden av terminalen. Klart!

P&O Cruises incheckningsprocedur – likheter och olikheter

För att ta sig ombord går man igenom en incheckningsprocedur. Nu var det exempelvis dags att visa sitt bokningsdokument, gå igenom en säkerhetskontroll för att sedan checka in. Incheckningen gick smidigt, det var lugnt i terminalen utanför mycket folk eller väntan. När det var vår tur fick vi visa upp dokument och pass, och blev fotograferade.

Att man fotograferas är för att säkerhetspersonalen ombord ska kunna se, när man scannar sitt kort (seapass) vid avstigning och påstigning i hamnarna, att kortet stämmer med personen de har framför sig. Alltså att ingen obehörig försöker ta sig ombord med fel kort.

Våra kort väntade i hytten, detta är lite olika mellan olika rederier. Ibland får man dem redan i terminalen och ibland väntar de ombord i hytten. En annan sak som var annorlunda var att så fort vi klev ombord kom personal fram och sa att vi kunde gå till vår safety drill direkt. Den brukar oftast ske en bit in på eftermidagen, vid kl. 16-17 sådär.

Snabbt avklarat

Först blev jag lite överrumplad, vi var trötta, men sedan insåg jag hur skönt det var att ha det avklarat direkt. Vad som annars händer är att man har hunnit ge sig hän med något (ofta slängt sig i en solstol eller pool) och måste avbryta när utropet kommer att alla måste bege sig till sin ”muster station”.

För dig som inte vet så är denna rutin till för att man ska veta var ens tilldelade station är på fartyget och där lyssna på/titta på en säkerhetsgenomgång.

På hyttdörrens insida finns alltid en karta och beskrivning var man hittar sin säkerhetsstation.

Det spelades även en säkerhetsvideo på tv:n i hytten som vi tittade på, men olikt andra rederier hade de ingen rutin att man var tvungen att ringa ett nummer eller så som bekräftade att man sett den (det räckte att vi intygade att vi skulle göra det).

Eftersom allt med denna incheckningsprocedur var avklarat snabbt så kändes det som att vi tidigare än på andra kryssningar kunde släppa allt praktiskt och ge oss hän att njuta. Och som vi njöt av denna kryssning vill jag lova! Mer om det i kommande inlägg. Läs också mitt inledande inlägg om mina generella intryck och fördelar med P&O Cruises.

Följ gärna Seafun även på Instagram, Facebook och YouTube!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier