Recension av Viking Lines fartyg Gabriella

Viking Gabriella, foto: Viking Line.

Fartyg

M/S Gabriella, Viking Line, byggd 1992 (delvis renoverad 2016). Fartyget avgår varannan dag (kl. 16.30) från Stockholm till Helsingfors. Där har man en heldag innan man är tillbaka i Stockholm dag tre kl. 10.00 (40-timmarskryssning).

Passagerarkapacitet

2420.

Testpersoner

Två vuxna och två barn (en 1-åring och en 6-åring).

Kryssning

4 – 6 mars (sportlov), 2017. Stockholm – Helsingfors – Stockholm.

Hytten

Betyg 3,0

100 hytter i kategorin Comfort och Premium moderniserades 2016. Vill man kunna se ut ska man boka en Suite, Premium eller Seasidehytt. Yta: varierar mellan 7-28,5 kvm. LUX Seaside Premium som vi bodde i är mellan 22- 25 m².

Vår LUX Seaside Premium-hytt med balkong, Viking Gabriella. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi bodde i en LUX Seaside Premium på däck 11; en utsideshytt med balkong. Hytten hade gott om avhängningsplats och hylla för resväska. Skrivbord med stol fanns också och stor spegel, separat bäddsoffa med bord samt en dubbelsäng placerad snett i hytten vänd mot den stora ”fönsterväggen” med balkongdörr.

Telefon, TV, hårtork, minibar (två vatten, två öl, två piccoloflaskor mousserande vin och två läsk ingår). I hytten finns också badrockar och tofflor samt badrumsprodukter från Rituals. Heltäckningsmattan och textilier är nya, troligtvis inte bäddsoffan. Trivseln kunde ökat med ett par tavlor på väggarna, nu var de helt tomma.

Aktiviteter

Betyg kan inte ges

Här finns inga egentliga aktiviteter av den typen som finns på de stora kryssningsfartygen som går i exempelvis Medelhavet eller Karibien (vågsurfing, klätterväggar, isrinkar…), därav betyget ”non applicable”. Samtidigt är frågan om det behövs på en 40-timmars kryssning, där det är svårt att hinna med att göra mer än att äta, shoppa och att basta… Spelmaskiner/automater finns förstås liksom ett par arkadspel för ungdomar.

Barn/familj

Betyg 4,0

Barn under 12 år kryssar gratis. För barn 5 år eller yngre är även

Isac äter Villes lax!

maten i bufférestaurangen gratis (barn mellan 6–17-år får specialpris på maten). På Ville Viking-menyn, en à la carte-meny för barn, finns exempelvis varmrätter som hamburgare eller lax för 76 kronor.

Med Ville Vikings armband (71 kronor per barn upp till 11 år) ingår fri läsk hela kryssningen samt en glasspinne, Ville Viking-glas i plast samt en present (när vi kryssade var det en bandana som går att variera på många sätt, mycket uppskattad av vår 6-åring!).

För mindre barn finns ett lekrum, Kids Room, på däck 7 intill caféet Coffee & Joy. Här finns bollhav med rutschkana, bord med briotåg, tv för filmvisning, ett litet leksakskök med mera. Mikro att värma barnmat i finns också liksom soffor att hänga i (för föräldrar som inte passar på att fika i caféet precis utanför).

Isac och Theo roar sig i bollhavet på VIking Gabriella. Foto: Heidi Rovén.

Under skollov omvandlas konferensavdelningen till Kids World med hoppborg, leksaker, lek-/dansrum, bio med mera (filmvisningen kostade extra då vi kryssade, 4,50 euro upp till 11 år, 6,50 euro över). Vi kryssade under sportlovet och då dök Ville Viking upp flera gånger och busade med barnen, mycket uppskattat!

Barnen har kul ombord! Fler lekrum finns under skolloven. Foto: H. Rovén och K. Scheiderbauer.

Ombord finns också ett särskilt kryssningsprogram för barnen i princip non-stop mellan 16.30 – 22.00. Exempel på de aktiviteter som ordnas är limbotävling, dansskola, Ville Viking disco, trollkarlsuppträdande, tipsrunda och godisbingo. För tonåringar ordnas Teens Dance & Modelling School, showsminkning mm. Programmen varierar förstås lite mellan loven och mellan år till år men säkert är att ingen behöver gå sysslolös!

Mat och dryck

Betyg 4,5

På däck 8 ligger Gabriellas alla restauranger samlade, totalt fem stycken, från den traditionella buffén till flera läckra à la carte-restauranger. Efter att fartyget uppgraderades tillkom flera restauranger som nu ligger på rad i en öppen planlösning.
Utöver tidigare bufférestaurangen och Food Garden (traditionell à la carte med säsongsmenyer) finns nu även Grill (grillat), Bistrotek (skaldjur) och No Name (avsmakningsmenyer med 7 eller 9 rätter).

Restaurang Grill, Viking Gabriella. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Mellan dessa ligger Bistrotek Wine Bar och – lite avskilt –mysiga och annorlunda baren Living Room. Ny är också Upstairs Pub och caféet Coffee & Joy där alla godsaker bakas ombord.
Efter att ha varit ombord flera gånger och provätit så gott som alla restauranger känns betyget 4,5 väl motiverat. Inte bara är de nya restaurangmiljöerna trivsamma och varierande, maten är riktigt bra och välsmakande. Skaldjurstallriken på Bistrotek håller toppklass.

Hummer, ostron, kungskrabba, bläckfisk, räkor och andra goda tillbehör; skaldjurstallriken på Bistrotek är en tiopoängare. Foto: Heidi Rovén.

Även frukosten på Food Garden var suverän med mycket välsmakande och läckra kalla och varma rätter samt desserter. Mousserande vin och specialkaffe som man beställer vid bordet ingår också till frukosten här.

Service/personal

Betyg 4,0

Personalen är korrekt och trevlig. När vi kom till restaurang Grill med våra glada (och uppspelta) barn blev de genast tillsagda vilket säkert hade kunnat irritera andra i samma situation. Vi förstår dock att servitrisen bara hade övriga gästers trivsel i åtanke. I övrigt möttes vi av glada miner och hjälpsamhet.

Underhållning

Betyg 3,0

På Gabriella hittar man pop-/party-/dansband, DJ:s och trollkarlar som underhåller i nattklubben Club mar (renoverad 2016). Ibland dyker också rederiets maskot Ville Viking upp vilket är mycket uppskattat av barnen. Tidigt på kvällen kan man vara med på bingo.

Baren i Club Mar, Viking Gabriella. Foto: Sonja Aho för Viking Line.

Mitt i restaurangarkaden vid Bistrotek Wine Bar spelade en pianist och i Upstairs Pub på däck 9 livade en trubadur upp stämningen. Senare hölls även Karaoke här och vid midnatt blev det dags för disco i puben.

Spritt över veckans dagar kan man säga att schlager och dansband spelas i början av veckan medan kända finska artister tar över scenen senare. Den som vill ha party och DJ’s som spelar ska sikta in sig på helgavgångarna.

Bad och spa

Betyg 2,0

Ombord finns en bastuavdelning med finsk torrbastu och ångbastu, samt bubbelpool och barnpool. Vi hann dock inte testa detta så betyget avser bara tillgången och kan komma att korrigeras upp vid senare tillfälle.

Det finns också möjlighet att få en behandling med produkter från italienska Comfort Zone på Travel Spa. Detta är dock inte ett fullödigt spa utan består av ett par behandlingsrum.

Shopping

Betyg 5,0

Taxfreebutiken Shopping World har nyligen renoverats. Intrycket är fräscht och modernt från det att man kliver in. Nu har mode fått mer utrymme, det finns gott om kläder både för barn och vuxna, skor upptar en hel vägg, väskor finns också liksom underkläder och accessoarer.

Viking Gabriella Taxfree
Viking Gabriella Taxfree, foto: Kristofer Scheiderbauer.

När det gäller kosmetika, parfym och kroppsvård är utbudet brett och inkluderar såväl de stora internationella märkena som fyra nordiska som presenteras under parollen ”Local Beauty Heroes” (Isabella Löwengrip, Yvonne Ryding, Anne Kukkohovi samt Marianne Tromborg).

Brett utbud av champagne!

Även på dryckessidan är utbudet bra med ett brett vinsortiment och förmodligen Östersjöns bredaste utbud av champagne. Missa inte att det även går att köpa finare och lite mer speciella viner vid Food Garden på däck 8. I entrén till Viking Buffet finns också olika produkter till försäljning samt vinet som serveras på kran i buffén; här kan du köpa det på flaska eller box.

Mitt emot taxfreebutiken ligger en liten öppen butik kallad pop up shop där utbudet varierar och uppe i konferensavdelningen (som på skollov görs om till Kids World) ligger en outlet med märkes-/modekläder med uppemot 60 % rabatt på redan låga taxfreepriser. Klart fyndläge!

En ursnygg Ilse Jacobsen-klänning för priset av vad bara ena ärmen skulle kostat iland! Lycka!

Totalupplevelse

Betyg 3,5

För en 40 timmars tur över till Helsingfors är Viking Gabriella ett smakfullt val. Här ska man gärna satsa på en helkväll på restaurangdäck 8 med härliga upplevelser för öga och gom.

En fördrink i lugna Living Room följs upp av en middag på någon av de fem restaurangerna och avslutas kanske i nattklubben Club Mar.

Den som vill har möjlighet att göra fina shoppingfynd ombord och varför inte även unna sig en spabehandling eller bastubad.

2 kommentarer på “Recension av Viking Lines fartyg Gabriella

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier