Sanningen om varför man inte får ta själv från julbuffén hos Viking Line

Att man inte får ta själv var en fråga som gick varm igår på Facebook när jag hade lagt ut mitt inlägg och recension om årets julbuffé på Viking Line. Att tänka på hygien och miljö ligger i tiden och här tycker jag att Viking Line rör sig i helt rätt riktning. Dock fick jag mig ännu en aha-upplevelse när jag åt brunch på Viking Cinderella igår förmiddags.

Kanske läste ni om min julbordsupplevelse? Med Herr Args barska stämma ännu klingande i minnet vågade jag inte ta själv när jag klev in utan spritade händerna och stod sedan snällt och väntade med min tallrik på att få hjälp. Ingen kom eller tog notis om mig. Till slut såg jag att alla tänger och slevar var vända utåt. Mot mig. Jag hojtade åt en kille i personalen, ”skulle du kunna hjälpa mig, eller…FÅR jag ta själv nu?!?”

Varför man inte får ta själv

Jodå det fick jag var svaret. Förvirringen blev plötsligt total. Varför fick vi inte ta julmaten dagen före på julbuffén, men nu till brunch? Buffé som buffé – eller? Är folk grisigare när de är onyktra på kvällen?

Säkert. Men nu var det inte hygienfrågan som var skälet till serveringen fick jag veta. Något jag helt hade missuppfattat. Detta med att personalen serverar maten hade de tydligen börjat med under pandemin och då av just det skälen; hygieniska, men sedan insett hur mycket mat de sparade in. Och förstås pengar.

Killen jag pratade med – gladlynt och pratglad – berättade att de bara följde ledningens direktiv och att serveringen inte hade med hygien eller pandemin att göra även om det börjat så. Ledningen hade insett att även om de var tvungna att ha mer personal som serverade, tjänade de ändå på det tack vare att matsvinnet minskade så mycket.

Stora slevar

Ingen behöver dock vara orolig för att det snålas, att man inte ska få tillräckligt med mat. Näe, snarare tvärtom, det lassades på mat av vissa. Med tanke på hur mycket mat som slevades upp har jag svårt att tänka mig att särskilt mycket sparas in. Jag fick gång på gång betona ”nej inte så mycket, bara EN liten bit/slev/sked”.

Man får alltså så mycket man vill så ingen behöver tro att det är fråga om någon slags ransonering. Men tydligen slösas det så pass mycket annars att matsvinnet minskat vilket ju är intressant.

Nu väntar jag bara på svar om detta att man inte få ta själv gäller alla fartyg i rederiets flotta eller om det bara är på Viking Cinderella.

Hur tar du mat när du äter buffé? Äter du upp eller hör du till dem som lämnar hälften?

9 kommentarer på “Sanningen om varför man inte får ta själv från julbuffén hos Viking Line

 1. En buffé oavsett plats o tid SKALL avnjutas i minst 4 rundor. Ta lite av allt om du tycker så , mer av det DU tycker om. ALDRIG kallt o varmt på samma tallrik. NJUT !

  1. Härligt med en kommentar från en som märkbart är proffs på detta, där ser man att det GÅR att äta en buffé med stil.
   Man ska bara veta hur det går till. 😉

  2. Enligt Werner Vögeli så skall ett julbord ätas i 5 rundor, det har funnits en fast utställning ombord på antingen Birka eller Cinderella där han berättar om seder och bruk gällande julbord och dess historia.
   Ett julbord har en rätt från varje århundrade
   Även snappsbordet som kom på 1600-talet berättar han om.
   Själv äter jag hellre lite på varje tallrik och går många gånger, blanda ihop mat hur som helst på en tallrik är inte bara ett hån av kocken som gjort maten, utan även förakt av både maten och kocken.

 2. Jag tar aldrig mer än det jag orkar äta upp. Brukar inte lämna något kvar. Tar flera gånga små portioner.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier