Seafun testar Viking Lines nya fartygsviner

Viking Gabriella i Stadsgårdshamnen.

Som brukligt är, byter Viking Line ut sina fartygsviner vartannat år. Från och med februari 2023, presenterar rederiet sju nya fartygsviner som också kommer att finnas till försäljning på samtliga fartyg. Läs pressreleasen om dem här.

Viking Lines nya fartygsviner (pressbild).

Idag fick jag möjlighet att prova dem alla! Tillfället var en lunch ombord på Viking Gabriella då det även bjöds på tre av fyra rätter från en riktigt gourmetmeny som också finns ombord nu (namn okänt i skrivande stund men menyn ska dra igång i februari och kosta runt 644 kronor).

Viking Gabriellas à la carte-restaurang.
Jag, i färd med att hugga in på en av alla goda rätter som serverades.

Menyn är framtagen av Jonathan Slotte, vald till Årets kock i Finland 2022 och bland rätterna jag idag fick njuta av fanns följande:

Oxfilé ”tataki” med karamelliserad lök, ingefära och ponzu shôyo, helt gudomlig där jag helt spontant gjorde ett utrop vid första tuggan, så fantastiskt gott var det!

Till oxfilén serverades det röda vinet förstås, Defesa do Esporão Tinto som var fylligt utan att vara tungt och som både hade lite motstånd och karaktär men ändå var väldigt lätt att tycka om. Karaktär, mjukt och inte för inställsamt, riktigt bra!

Pocherad torsk med svart vintetryffel, grillad kål, blåmussla, ostron och pepparrot. Torsken hade verkligen behandlats med silkesvantar i köket, det märktes och var så vällagad att det ite gick att lämna en bit.

Fina fisken i en ljuvlig sås.

Alltsammans låg i en ljuvlig veloutésås, lika silkeslen den, och så fick ögat lite vårkänsla av det örtgröna stänket från en frisk olja här och där.

Fräscha smaker och ett lent avslut

Till fisken serverades det nya vita fartygsvinet, Neiss Riesling Trocken – en fräsch tysk riesling som genast blev en favorit. Glöm fruktigt tung, denna var lätt och nästintill lite blommig och framförallt fräsch. Helt toppen!

Kanske var Vikings nya riesling dagens favorit?

Ombord när man äter denna meny ingår även en hummerrätt men här idag gick vi direkt på desserten, baserad på lingon med en krispig kakbotten, vaniljglass och så en sked rinnig klappgröt överalltsammans – både en trevlig liten ”happening” med en grötkastrull som bars fram till bordet men också precis lagom söt avslutning.

Såhär såg inte barndomens klappgröt ut! Men gott var det likväl. 🙂

Till desserten fick vi smaka det nya mousserande vinet, en cava vid namn I Heart Cava. Inte direkt söt, den hara bara 8 gram socker, men ändå mindre torr än fartygets nya champagne…cavan fungerade förvånansvärt bra till desserten men kanske ännu bättre som aperitif och mingelvin vid vilket tillfälle som helst.

Staffan Wåge och Kim Engblom från Freixenet representerade bland annat ”I Heart Cava”.

Essi Avellan var på plats, Finlands första Master of Wine

Champagnen som i år ”vann” champagnekännaren och experten Essi Avellans gunst i det spännande blindtestet som görs för att hitta de bästa vinerna, blev Laurent Perrier Brut L-P. Fruktig och fräsch med krämig mousse och säkert en champagne som kommer fall många i smaken, som ett festligt alternativ före middagen eller kanske genomgående till en skaldjursplatå. 

Vinerna kommer att kosta 99 kronor styck och champagnen 349 kronor för Viking Lines medlemmar (vilket man lätt blir kostnadsfritt).

Efter lunchen hölls en minimässa med olika viner vilket var väldigt spännande. På plats fanns också Juha Reini från ölbryggeriet Rock Paper Scissors med ett par nya finska ölsorter varav en bar Viking Lines namn. Kul och coola etiketter men jag har inte smakat det än!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier