Sir Samuel bjuder in till Godiva-himlen

Cunards fartyg Queen Mary 2 renoverades 2016. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter gårdagens inlägg om afternoon tea på Viking Amorella kom jag att tänka på en annan fika-upplevelse till havs som vi upplevde i slutet av förra sommaren. Det var ombord på en kryssning med Cunard-fartyget Queen Mary 2 längs Norges fjordar som vi fick möjlighet att prova sötsaker av gourmetkaraktär.

Fartyget renoverades sommaren 2016 och vi hade ännu inte sett resultatet. Senast vi var ombord var 2014 så det var ett par år sedan och eftersom Cunard verkligen har en särskild plats i vår kryssningshjärtan var vi mycket glada att vara ombord igen.

Godiva-choklad på Sir Samuel’s café

Ett av alla utrymmen som har renoverats är Sir Samuel’s café. Namnet syftar på Samuel Cunard, rederiets grundare, och den Art Deco-inspirerade atmosfären har en elegant och exklusiv touch i krämvitt och chokladbrunt som stämmer bra överens med de läckerheter som serveras här.

Miljön är lika elegant som de fabulösa bakverken. Foto: Heidi Rovén

Caféet samarbetar med det belgiska prestigeföretaget inom choklad, Godiva, och utbudet tar den som njuter därav halvvägs till himlen (och lite till)! Här finns tårtor, macaroons, praliner ja till och med glass tillverkad av den lyxiga chokladen.

Fyllningar, lager, glasyrer – och guldkulor på toppen! Whats not to like?! 🙂

Av en händelse gick vi en guidad kökstur just den här dagen. I köket träffade vi fartygets chefskonditor Donato Mario som just då höll på att se över och leda tillverkningen av en ny laddning frestande bakverk.

Chef de patisserie Donato Mario och hans assistent. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Faktum är att de här tårtorna och bakelserna nog hör till det mest läckra jag sett, och smakat (vilket jag senare fick göra nämligen), särskilt för någon som mig som tycker att livet knappt vore värt att leva utan choklad (lätt överdrivet, självklart!).

Godiva bakelserna görs med största koncentration och enbart på äkta Godiva-choklad. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

En kökstur gav de rätta kontakterna

Bäst som vi står där, pratar, fotar, filmar, så föreslår Donato att han ska skicka upp ett par smakprov till cafét så att vi kan smaka dem i dess rätta miljö! Vi tackade förstås ja till detta flotta erbjudande, jag menar – vad gör man inte för jobbets skull!

Godiva Chocolate Macaroon fylld med 72 %-ig mörk choklad ganache, samt i bakgrunden Warm Godiva Triple Chocolate Brownie. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Lite senare på eftermiddagen var det så dags och efter att ha rett ut det något ovanliga i att vi – gratis – skulle få frossa i allsköns godsaker ditsända från kökets allra heligaste domäner, bar till slut cafépersonalen fram fat efter fat, tårtställning efter tårtställning samtidigt som de blängde förvånat på oss; ska de sätta i sig ALLT DET DÄR?!

”Blueberry and white chocolate délice” samt ”Milk chocolate hazelnut cake”. Foto: Heidi Rovén.

Seriös research kan intyga kvaliteten

Det gjorde vi förstås inte. Men vi smakade på allt! För som sagt, vad gör man inte för jobbets skull. Och jag kan så här i efterhand intyga att det är svårt att välja fel bland utbudet. Den ena biten var kanske godare än den andra men allt var så himmelskt att det enda vi kunde göra var att kapitulera, sluta ögonen och humma lite medan vi sjönk ner i sötmans förbjudna men förlovade land…

Inget slarv här inte, vi på Seafun ser till att göra grundlig research! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Ett besök på Sir Samuel’s café ingår inte i biljettpriset utan man får betala extra för det man beställer. De flesta bakelser kostade 4,95 USD styck. Älskar du choklad törs jag påstå att det är värt det. Värt att nämna är också att Cunard har en daglig afternoon tea-ceremoni i världsklass, som dessutom ingår, med snittar och läckra bakverk samt te bryggt enligt konstens alla regler.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier