Smaker från Ryssland; ny temameny hos Viking Line

Mariella är ett av Viking Liens två fartyg som går till Helsingfors. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

När vi kryssade till Helsingfors med M/S Mariella i helgen passade jag på att testa den nya temamenyn. Varje år har ju Viking Line ett antal olika temaveckor och fram till 28 februari finns alltså en rysk meny i alla à la carte-restauranger ombord, utöver den vanliga à la carte-menyn.

Den nya ryska menyn går under namnet ”Smaker från Ryssland” och består av en fast meny för 48 euro som inkluderar följande ryska rätter;

  • Borsjtjsoppa
  • Gratinerad karljohansvamp
  • Blini med sik- och löjrom
  • Pavlova
Jag tar mitt ”provätande” på största allvar. Här är det den ryska rödbetssoppan som testas. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Till detta drack jag det som rekommenderades på menyn; champagne! Och inte vilken som helst utan Moët & Chandon Brut Imperial. Det passade bra (champagne är alltid en bra idé) även om det kanske funnits andra drycker som varit mer självklara val till soppan och svampen… Till blinin var champagne förstås ett perfekt val! När man äter rom är champagne ett måste tycker jag! 😉

Sprakande färg, kreativa tolkningar

Först in var soppan. Sprakande röd i färgen och inte så mycket soppa egentligen. Mer rödbetsriv med…hm…var det oxbringa bredvid? En bit otroligt mört kött var det i alla fall med smetana till. Väldigt gott och en fin – ganska mättande – start. Jag satte faktiskt stopp efter ett par tuggor trots att jag verkligen gillade rätten, då jag förstod att jag skulle bli för mätt om jag åt upp. Ett lyxproblem, men bra att veta för den som är hungrig av sig – denna meny mättar mer än man tror!  😉

Borsjtj, rödbetssoppa. Väldigt god i Viking Lines tappning!

Jag gillar när en måltid även blir en upplevelse för öga såväl som gom så när den gratinerade svampen kom in var det roligt att den serverades i vad jag tyckte såg ut som en liten stengryta.

Gott, men kanske bättre som tillbehör till en köttbit.

Karljohan är en jättegod svamp med bra tuggmotstånd och här kom den i matiga bitar. Smaken var smarrig, det var mustigt och hade rätt sälta. Ska man vara lite petig blev det dock lite enformigt efter ett par tuggor, som att sitta och äta svampstuvningen till en köttbit – som inte var med.

Åh…säg blini och jag kommer springande direkt! I alla fall om jag får löjrom och champagne till. 😉

Så höjdpunkten; blinin! Jag har ju ätit blini hos Viking Line förut som ni kanske minns, för ganska exakt ett år sedan på Viking Amorella. Då var jag inte lika nöjd, nu fick jag en fantastisk blini, smörigt frasig och perfekt tillagad.

En fröjd för såväl gom som öga

Jag njöt verkligen av den maffiga blinin som gör sig så bra ihop med sältan från rommen och tillbehör som finhackad rödlök och smetana…mmm…och så att få smutta lite skumpa på det – kan det bli bättre?

Om jag får ge ett råd är det detta; om ni väljer att äta denna meny så snälla gör inte som paret vid bordet bredvid och beställ in en prosecco eller något annat mousserande vin med mycket socker i, det passar inte alls lika bra som äkta vara!

Mariellas à la carte-restaurang Food Garden har sin ursprungliga inredning vilket jag faktiskt tycker är kul.

Så blev det dags för desserten, pavlova som det stod på menyn. En klassiker som traditionellt sett består av marängbotten, grädde och bär och vars namn kommer från den ryska balettdansösen Anna Pavlova.

Som ett sött litet konstverk, eller hur?

Här utbrast jag ett spontant ”wow” när tallriken ställdes ner framför mig på bordet! Jag älskar när kockar nytolkar klassiker på sitt vis, och här fick jag in en vacker och artistisk skapelse som var en fröjd för öga såväl som för smaklökarna.

Marängen kom i form av en tunn rulle, och grädden motsvarades av små klickar gräddig kräm. Dessutom fanns hemgjord glass av röda bär på tallriken och så lite kinuski, den ryska benämningen på kolasås.

Food gardens övriga à la carte-rätter

Min man åt rätter från den vanliga menyn. Jag kunde inte låta bli att tjata mig till ett par smaktuggor här också eftersom jag redan på menyn slängt längtansfulla blickar, särskilt mot den förrätt han valde som stämde överens med mina preferenser till 100 procent!

Såhär såg hans menyval ut:

  • Tryffelspäckad pilgrimsmussla med blomkålssoppa och bränd purjo,
  • Friterad torsk, friterad torskkind med rödbeta och Grano Padano-risotto,
  • Mjölkglass med hallonsorbet och mjölkmaräng.

Min man var också mycket nöjd med hela sin meny. Soppan överröste vi med beröm, den kvalade snabbt in på listan ”de godaste soppor vi ätit”. Möjligen tyckte vi att tryffelsmaken var väl subtil och svår att hitta vilket var lite synd då vi båda är stora ”fans” av just tryffel.

Alltså, den här soppan! Måste tigga receptet! 😉

Allt annat satt som hand i handsken. Titta gärna och inspireras av bilderna här intill, lägg särskilt märke till den skummiga såsen här nedan till torsken och den vackra gröna dilloljan som ramar in rätten.

Skummigt, frasigt, krämigt…gillar ni också när en rätt bjuder på många olika texturer?

Även desserten var han mycket nöjd med. Han är ju en glassälskare av enorma mått, äter glass året om, gör egen glass…ja han är en riktig ”glassoholic”! 🙂 Och vem tackar nej till färska bär…inte vi!

Efterrätten var till full belåtenhet och avrundade måltiden på perfekt vis.

Att kockarna på Viking Line är duktiga det vet vi sedan förut, nu har vi dessutom koll på att köket ombord på Viking Mariella sköts av stabil och kunnig personal. Om ni också testar den ryska menyn blir vi jätteglada om ni sedan kikar in här igen och lämnar en kommentar om vad NI tyckte. Vi vill gärna veta! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier