Snöskoter under polarhimlen – vinteräventyr med Havila Capella

Som jag redan berättat var mina dagar ombord på Havila Capella fullspäckade med upplevelser. Till exempel var jag dag två i Honningvåg på en vinterbadstur nära Nordkap på förmiddagen och körde snöskoter på kvällen, vilket jag tänkte berätta om nu.

Den här utflykten, som heter ”Snowmobiling under the Polar sky” i Havila Kystrutens program, klassas som svårighetsgrad 2 (av 3). Visserligen betyder det att alla kan göra den, men det fanns dem i vår grupp som inte ville köra utan valde att sitta bakpå. Och det gick lika bra det också!

Färden gick mellan Kjøllefjord – Mehamn vilket innebar att vi klev av fartyget på ett ställe och körde ikapp fartyget i nästa hamn. Det var faktiskt rätt coolt, för det gällde att inte tappa tid och allt gick i ett ganska raskt tempo!

Tjohoo, jag kör snöskoter!

När vi klev av gick vi direkt för att byta om i en byggnad intill. Här stod stolar med en väska på varje och allt vi behövde för turen; kraftig skoteroverall, varma boots, handskar och hjälm. Våra egna saker la vi ner i väskan och lämnade – det transporterades sedan till Mehamn dit vi skulle köra på vår skotertur.

Ombytta och klara var det bara att hoppa in i en buss som körde oss den korta sträckan till vår utgångspunkt där skotrarna väntade. Vi blev uppdelade i grupper och fick en 5-minuters kurs i hur man kör snöskoter innan det var dags att köra iväg!

Med en blandning av lätt nervositet och förväntan var det dags att åka. Snart for jag fram över de snötäckta vidderna under den mörka polarhimlen! Man fick inte gasa på riktigt hur snabbt man ville. Alla skulle hålla sig på ett visst avstånd från varandra men man fick heller inte komma efter. Det gällde att hålla ihop.

Vi får uppleva norrsken

Ibland kom guiden körande bakåt i ledet om någon hade frågor eller problem så de hade väldigt bra koll. Allt kändes både spännande och säkert, och det var vansinnigt kul!

På halva sträckan ungefär stannade vi alla på rad. ”Titta” pekade guiden upp på himlen. Vi befann oss mitt under norrskenet! Det var svårfotat (tills jag kom att ställa in mobilen på nattläge) och filma glömde jag helt, så exalterade var vi alla. Jag fick några suddiga bilder i alla fall som ger en känsla av hur det var. 🙂  

Sträckan vi körde var drygt 3 mil, och för att parera skotern på det ojämna underlaget gällde det att vara flexibel. Förutom att styra fick jag luta mig åt sidorna för att få skotern att gå dit jag ville. Jättekul och häftigt, men man var också rätt slut efteråt!

Skräddarsytt och effektivt

Väl framme i Mehamn fick vi kliva in i en liknande byggnad som den där vi startat. Väskan med våra saker väntade och efter att vi bytt om igen fick vi raskt styra stegen mot fartyget. En väldigt effektiv och skräddarsydd utflykt som jag varmt rekommenderar!

Foto: Tonje Alvestad Ytrebö.

För denna utflykt med snöskoter måste man ha körkort (om man vill köra själv). Säsongen är mellan 15 december och 30 april och priset är 3645 kronor. Saftigt, men så är det också lite av en once-in-a-lifetime-upplevelse.   

Signaturmeny i Hildring

Kvällen avslutades med en fantastisk middag i fartygets fine dining-restaurang Hildring. Namnet betyder en slags hägring som ibland kan ske till havs mellan varm och kall luft där föremål (öar, fartyg…) plötsligt verkar flyta ovanpå havet borta i horisonten. Precis så är det Havila vill att gästen ska känna sig när man äter maten här, som om man flyter iväg, svävar fritt i luften.

En middag i Restaurang Hildring innebär att du inte behöver tänka särskilt mycket på annat än att njuta. Här servers en femrätters signaturmeny tillagad av det bästa Norge har att erbjuda.

Det kalla, rena vattnet i Nordnorge garanterar den bästa möjliga kvaliteten på skaldjur och här fick jag njuta av så väl skaldjur, som fisk, kött och sött. Alla rätter är skapade av Gunnar Hvarnes, olympisk guldmedaljör i matlagning, och det smakade helt ljuvligt!  

Kökschefen Arne, Havila Capella.

Måltiden blev en minnesrik avslutning på en händelserik dag full av häftiga upplevelser jag sent ska glömma! Kanske den allra bästa dagen på kryssningen… Men, lite mer finns ännu att berätta! Missa inte fortsättningen om vad jag gjorde i Kirkenäs, den sista hamnen och destinationen på sträckan som Havila Kystruten trafikerar.

Tack för att du läst och följer Seafun! Om du tycker om innehållet så missa inte att följa mina andra kanaler också; Instagram, Facebook och YouTube. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier