Starta Gotlandssemestern med mindre miljöavtryck

Efter en gråmulen morgon sprack himlen upp och bjöd på solsken för M/S Visborg att glänsa i. Foto: Heidi Rovén.

I lördags visades M/S Visborg, den nya Gotlandsfärjan från Destination Gotland upp i Stockholm. Fartyget låg inne vid Stadsgårdskajen och glänste. Seafun var förstås på plats för att titta på det nya fartyget.

Modernt bränsle för mer hållbar färd

Redan i fören skvallrade en stor märkning på skrovet om vad som är nytt och hett med fartyget: det drivs med LNG. LNG står för Liquid Natural Gas, det vill säga flytande naturgas, vilket minskar CO2-utsläppet med cirka 20 procent och utsläpp av svavel med cirka 99 procent.

M/S Visborg drivs på LNG, flytande naturgas. Foto: Heidi Rovén.

Allmänheten välkomnades ombord från klockan 10, en timme innan var det pressvisning då jag fick en privat visning av Adam Jacobsson, Marknads- och försäljningschef på Destination Gotland.

Fartyget är mycket öppnare och luftigare än våra tidigare fartyg, belyste Adam Jacobsson. Vi har även satsat på bättre logistik i våra serveringar och har nu fyra kassor istället för två. Nu ligger butiker och matserveringar separat från varandra för att minska på köerna.

Restaurangdelen har totalt fyra kassor för att minska på köerna. Foto: Heidi Rovén.
Shop med Gotlandsspecialiteter. Foto: Heidi Rovén.

Ljust med Gotlandspalett

Att det är ljust stämmer, i Restaurangtorget på däck 7 som det kallas är färgvalen lugna och ljusinsläppet stort. Adam förklarar att varje färg är inspirerad av Gotlandspaletten; de röda tegeltaken, de gula husfasaderna vid inloppet till Visby, den grå kalkstenen, det blå havet.

Pressbild Destination Gotland.
Pressbild Destination Gotland.

Även rent planeringsmässigt ser det nya fartyget M/S Visborg lite annorlunda ut än de tidigare fartygen. Bland annat har hon två salonger föröver och en avskild barnsalong för de allra yngsta passagerarna och dess familjer. Den största förändringen märks i fartygets mittsalong.

På första parkett i försalongen, pressbild Destination Gotland.
Barnsalongen, pressbild Destination Gotland.

Till skillnad från de andra stora fartygen har M/S Visborg två mindre sektioner med numrerade vilstolar i direkt närhet till restaurangdelen. De stolar och bord som finns i restaurangen kommer inte vara möjliga att boka eller köpa biljett till.

Pressbild Destination Gotland.

Rökfritt och inkluderad vilstol

Ytterligare en nyhet i samband med att nya turlistan släpps, är att en sittplats i en vilstol ingår i biljetten. Tidigare var man tvungen att köpa till detta separat. Det finns även ett särskilt område för djurägare, Djursalongen, med tillgång till en liten ”koj” framför sittplatsen för husse/matte som vattenkran och diskbänk.

Djursalongen, foto: Heidi Rovén.

Utedäck har 150 platser och bar. Varken här eller någon annanstans ombord är det tillåtet att röka. På däck 8 finns ännu fler sittplatser och en enklare servering. M/S Visborg har även 98 hytter, eller kupéer som de kallas ombord.

Utedäck har 150 platser. Överallt är det rökförbud. Foto: Heidi Rovén.
Såhär ser ”hyttkupéerna” ut. Foto: Heidi Rovén.

Förutom att man i lördags kunde få ta en rundtur på fartyget hölls en Gotlandsmässa på bildäck. Av de cirka 50 utställarna som medverkade fanns bland annat lokala producenter som gör honung, glass, knäckebröd, smycken och olika lammprodukter. Ett mobilt musteri fanns också på plats samt flera hotell och andra aktörer från Gotland.

Christer Bruzelius, VD på Destination Gotland, var glad och stolt att få visa upp det nya fartyget. Foto: Heidi Rovén.

Intresset var stort och det var trångt på bildäck när jag lämnade M/S Visborg. Ute hade solen börjat skina och kön för att få komma ombord ringlade sig lång runt fartygets akter längs kajsidan. Det ser ljust ut för alla som tänker sig en Gotlandssemester i sommar!

Kön ringlade sig lång utanför aktern på M/S Visborg, många ville se den nya Gotlandsfärjan. Foto: Heidi Rovén.

Fakta

M/S Visborg kan ta 1650 passagerare och 500 bilar. Det är en ökning med 150 personer. Rederi AB Gotland har totalt fem fartyg. Resan över mellan Nynäshamn och Visby tar cirka 3,15-3,30 timmar. För att göra färden så behaglig som möjligt är fartyget utrustat med två stabilisatorer, en på varje sida.

Pressbild på M/S Visborg, Segerberg Media.

Bokningen för sommarens resor till och från Gotland är öppen. Tre stora fartyg kommer att vara i drift samtidigt, varav två på den norra linjen mellan Visby och Nynäshamn. Hela sommaren kommer det finnas tusentals biljetter för 95 kronor varje vecka på utvalda avgångar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier