Ta en havspaus – på Östersjön eller på land

Att blicka ut mot horisonten har en avstressande effekt. Foto: Heidi Rovén.

Septembersolen ler mot oss, och de flesta njuter av de sista solstrålarna som fortfarande värmer. Även om det är svalare till havs så går det fortfarande att ta en skön havspaus ute på däck vilket jag gjort på alla mina tre (!) kryssningar som jag betade av förra veckan.

Jag har inte gjort någon ”vetenskaplig undersökning” av de tre fartygens utomhusdäck, men eftersom vädret var fint så passade jag på att upptäcka även lite av utomhusområdena på Viking Cinderella, Birka Stockholm och Siljas Galaxy. Och det tänkte jag berätta om nu!

Cinderella

Här var vi ute på soldäcket längst bak på fartyget där det är hyfsat luftigt och där de ännu har soffgrupper med lite färgglada bord och Bottega-kuddar (Bottega är vinhuset som sponsrat deras prosecco-bar bredvid Restaurang Seaview också).

Cinderellas soldäck var ganska tomt trots fint väder. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Det var fräscht när vi var där och det fanns även bord och stolar. Tyvärr var jag inte uppe på avgångskvällen så jag vet inte om det då kanske också fanns en öppen bar eller liknande, det är möjligt.

Eftersom jag lyxkryssade på mina fartygstest i förra veckan hade jag som oftast ett glas champagne i handen…! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Birka Stockholm

Ett stort plus hos Birka är att deras promenaddäck på däck 10 är väldigt fräscht, men så menar de ju också att de är det enda riktiga kryssningsfartyget (övriga är bilfärjor). Allt är välmålat, välputsat och fint.

Birkas utomhusytor är väldigt fina och välskötta. Foto: Marlene Rindå Jikita.

Längst bak i aktern på däck 10 har de det största utrymmet av de tre fartygen och här finns också möjlighet för rederiet att ordna bufféer, artister och uppträdanden. Det finns gott om bord och stolar för den som vill sitta ute och ha det skönt. Ofta är det dekorerat med flaggor och det brukar se trevligt och städat ut.

Bilden är från sommaren 2016 då vi kryssade med Birka till Höga Kusten. Foto: Heidi Rovén.

Även längst fram i aktern på däck 5 har de ett fint område där det brukar stå fåtöljer som gästerna kan koppla av i. Utanför Panorama Spa finns också soffor (här sitter man bakom glas så det är oftast lä) och på däck 11 finns ytterligare solstolar när det är varmt och skönt.

Galaxy

Längst bak i aktern på ”sundeck” finns en yta där man kan stå under bar himmel. Här har de också ställt ut några gröna växter. Det fanns visserligen många soffgrupper men de var tyvärr så smutsiga när vi var där att vi inte ville slå oss ned.

Fördelen på Galaxy är att det går att söka lä om det blåser, men ändå få känslan av att sitta ute på däck. Foto: Eva Kjeller.

Till slut satte vi oss på ett par gula träbänkar på fartygets ena långsida istället men det gröna plastgolvet ger ingen vidare mysig känsla. Det gick ett rykte bland personalen att fartyget kommer få teakdäck framöver, men efter lite efterforskningar visade det sig mest vara just – ett rykte…

Galaxys roliga skrov är blått med vita moln, pingviner och giraffer! Foto: Eva Kjeller.

Ny app ger stund till havs

Jag brukar ju skriva, att havet och att få vila blicken ut mot horisonten är avstressande. Helt i linje med den tanken (som faktiskt inte bara är en tanke utan är vetenskapligt bevisat) lanserar Viking Line nu en app till datorn; Havspausen.

Appen ska fungera som en mikropaus och låtar användaren få en stund till havs, exempelvis under en stressig arbetsdag. Under denna havspaus visas vyer som skärgårdskobbar, öppet hav och solnedgång över horisonten.

Låter helt perfekt att ta till när man inte har tid att kryssa om ni frågar mig! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier