Test av Viking Lines nya, nordiska höstmeny

Igår var jag ombord på Viking Lines fartyg Mariella för att provsmaka delar av deras nya höstmeny, Pure Nordic Tastes. Temat lanserades redan hösten 2014 och blev mäkta populärt. Gästerna uppskattade det faktiskt så mycket att Viking Line beslöt att förlänga menyn från slutet av november till slutet av januari – aldrig hade de fått så mycket positiv feedback på en meny!

Jag kan förstå varför. Även då den lanserades för första gången provåt jag rätterna. Det smakade mycket bra och jag gav högt betyg till Pure Nordic Tastes-menyn 2014. Självklart tackade jag därför ja även denna gång, då konceptet följs upp med nya rätter på temat.

personer på lunchen
Från vänster: VD Tapani Kauhanen välkomnade, José Rallo från vinhuset Donnafugata underhöll, jag åt och njöt!

De nya rätterna på menyn har tagits fram med hjälp av en intern tävling som utlystes bland rederiets kockar och kallskänkor. Av de insända 76 bidragen valdes 17 rätter ut som gick vidare till semifinalen som anordnades på Viking Grace den 6 maj. De tävlande kockarna fick i uppdrag att både laga sina rätter samt presentera dem för juryn som bestod av fem köksmästare. Bland de vinnande rätterna märks typiskt nordiska råvaror såsom vilt, fisk, rotfrukter och bär.

– Juryn har inte haft ett lätt arbete med att välja ut de vinnande bidragen, men vi är otroligt stolta över slutresultatet, säger Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line.

Redan igår publicerade jag hela menyn här på SeaFun. Vi fick inte välja utan en fast trerätters lunch serverades ombord på Mariella igår med tillhörande viner från det sicilianska vinhuset Donnafugata. En av delägarna i vinhuset, José Rallo, visade sig inte bara vara vinkunnig utan sjöng stämningsfullt och jazzigt till varje nytt vin som presenterades – ett roligt och annorlunda inslag!

Till förrätt serverades lågtempererad lax med palsternackspuré, rödbeta, laxrom och dillmajonnäs. Denna rätt föll mig verkligen i smaken! Laxen var ljuvlig och lyftes elegant av tillbehören, särskilt dillmajonnäsen var en fullträff.

_MG_1895_low

Till varmrätt fick vi älginnanlår med sky, kroppkaka, brynt smör och rostade morötter. Det var förvånansvärt lätt och fräscht vilket jag gillade men tyvärr fick både jag och mitt sällskap köttbitar som inte alls smakade bra och som vi fick peta åt sidan. Resten smakade som det skulle även om vi tyckte ”kroppkakorna” snarare påminde om en potatisbulle, men kanske är det så de görs i Finland?

_MG_1901_low

Efterrätten bestod av rårörda blåbär med blåbärssorbet och Skyr smaksatt med vitchoklad samt marängcrisp. En fräsch dessert med höstanknytning som både levererade sötma och var en lagom avrundning på måltiden.

_MG_1903_low

Pure Nordic Tastes-veckorna pågår ombord på alla Viking Lines fartyg (i lite mindre omfattning på Rosella) mellan 1 oktober 2015 till den 29 februari 2016, så det finns gott om tid att passa på att prova den!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier