Tjejkryssning på Östersjön med Birka

_MG_8940_1

I slutet av september kryssade jag med Birka. Hela sällskapet bestod av fem utslitna småbarnsmammor som alla såg fram emot lite vila och glamour. Det blev en intensiv verklighetsflykt, där jag tycker kryssningar är den perfekta resformen. Till havs känner man sig avskärmad från alla måsten och kan koppla av fullkomligt, om så bara för ett dygn…

På klev alltså fem askungar och av klev fem prinsessor, eller överdriver jag nu? Invändigt kändes det så i alla fall. Mina medkryssare var ovana vid konceptet och jag var glad att guida dem. Hur tog man sig bäst till fartyget? Vad skulle man packa? Var det något särskilt att tänka på? Frågorna var fler än förväntat och även om jag själv både var sisten på busshållplatsen och hade glömt våra kryssningskuponger löste sig allt som tur var!

Strax före sextiden i lördags var vi väl ombord och installerade i våra hytter, en kvalitetshytt och en lyxhytt. Jag delade hytt med Anna som bara hade erfarenhet av en mindre lyckad Finlandskryss. Hon var imponerad av Birkas lyxhytt och upprepade gång på gång hur fin den var – tänk att man kunde kryssa så här på Östersjön!

_MG_8965_2

Resan började med en champagneskål samtidigt som vi lämnade Stockholms hamn. Sedan gick vi från bubbel till bubbel – nästa punkt på programmet var besök i Birkas Aqua Spa-avdelning. Spat är skiljt från deras pool- och solavdelning och består av olika bad och ångbastu – som tyvärr inte var igång och trots påpekande om detta först kom igång när vi var tvungna att gå…(gulliga som de var i receptionen bjöd de dock på fräscha bärsmoothies som kompensation).

Kvällsfixet grejade vi med i hytterna; locktänger gick varma, sminket kom på plats och lite mer bubbel (prat och i glasen) hann vi med innan det var dags att bege sig till middagen. Det är alltid bra att förboka maten, det blir både billigare och så är man garanterad ett bord. Vi hade dessutom fått ett av de bästa borden – de runda i fören med utsikt mot havet med röda sammetsstolar och vita dukar.

_MG_8990_1

Trots att kryssningsmenyn (3 rätter för 295 kr) såg lockande ut valde till slut alla av oss skaldjursbuffén. Den pågår mellan 30/8 – 26/10 och kostar 495 kr. Det var mycket folk och köer till allt men som tur var uppförde sig folk bra och Birka hade sett till att ge service där de kunde; till exempel stod en vänlig man och skopade upp av den himmelska kräftsoppan så att det gick snabbt och smidigt för alla som ville smaka (och det ska man absolut, den var som sagt himmelskt god).

Utöver soppan fanns ostron, hummer, havskräftor, vanliga kräftor, räkor både rökta och vanliga, vongole, musslor i olika varianter, massor av såser, sallad, bröd och en rad goda ostar. Som avslut fanns små browniebitar att förse sig av.

Vi satt och filosoferade om hur mycket hummer som kunde gå åt egentligen, man kunde verkligen fylla tallriken gång på gång om man ville, de bara fyllde på mer och mer på uppläggningsfaten! Med tanke på vad det kostar i land att äta skaldjur är det bara att säga passa på till alla skaldjursälskare…!

_MG_9002_1

Mätta och nöjda gick vi sedan runt och kikade på de olika barerna och dansgolven. Folk roade sig och hade kul men själva blev vi dock plötsligt eniga om att vi befann oss i en mellanålder på Birka; samtidigt som vi kände oss lite för unga för dansbaren där det mest dansades ”mogendans”, blev vi plågsamt medvetna om att vi också kände oss lite för gamla för discot (dansgolvet läggs på poolen kvällstid och så dansar man under palmerna). Vi tyckte aldrig de där låtarna kom som var medryckande eller som vi kände igen…

Vi dansade ändå en stund och hade kul innan vi drog oss tillbaka till en av hytterna och småpratade en stund innan vi gick och la oss.

Nästa morgon uppgraderade de i kvalitetshytten sig till lyxfrukost, ja man kan göra det. Har man lyxhytt ingår den lyxigare frukosten som serveras lite avskilt och lugnt i en del av à la carte-restaurangen. Normalt kostar den 159 kr. Det var skönt att sitta lugnt och att någon kom och tog beställningar på omeletter och bacon, och serverade kaffe vid bordet.

Nästa punkt blev förstås; shopping! Först en sväng i Birkas Quality Market (där nästan alla köpte något och nästan alla köpte en flerfunktionell spaghettislev :-)), innan vi gick loss i stora taxfreen. Jag tyckte jag hade gått där länge när jag inte hittade någon av de andra tjejerna och gick ut; jag måste varit sist? Det var precis tvärtom. Alla var kvar och tokshoppade så att de kom upp i både en och två kryssningskuponger (köper man för 800 kr för man en fri ny kryss)!

shopping

Jag blev lite putt på en missvisande reaskylt som jag tyckte utlovade 25% extra rabatt på redan nedsatta Guess-väskor (och alla i sällskapet tolkade den lika; fast fel) men vid påpekande ändrade de faktiskt skylten – om än muttrandes – och det är ju bra att de är lyhörda för sina kunders synpunkter :-).

Efter en fika i Café Brazil (vissa namn ombord är fortfarande exotiska trots konceptbytet till det svenska, lokala och skärgården – fartyget heter ju till exempel inte längre Birka Paradise utan bara Birka, eller Birka Stockholm) var det dags att bege sig till nästa aktivitet. Eftersom det var en överraskning fick tjejerna först bara veta att de skulle ha med badkläder och att vi sedan skulle mötas på däck 10. När jag avslöjade vad som stod på programmet; hudvårdsskola, jublade de! För är det något man inte unnar sig när tid och ork inte räcker till så är det väl egenlyx? Kanske just det man i sådana stunder skulle behöva mer av…

hudvårdssskola birka

Sagt och gjort, upp till Aqua Spa igen där jag först lottade ut en kort massage bland alla tjejerna innan vi blev visade in till den privata bastuavdelningen. Där hade jag faktiskt aldrig varit vad jag kan minnas så det blev något nytt även för mig. Medan den lyckliga vinnaren Carina njöt av massagen bastade vi andra oss lika mjuka och avslappnade. Den privata relaxavdelningen har även skåp, duschar, wc förstås samt korgstolar vid en hel glasvägg varifrån man har vacker vy över kobbar och skär som glider förbi.

Terapeuten Monika var vår ledsagare och guide när det gällde hudvårdsskolan (en tvåtimmars-aktivitet som kostar 450 kr per person inklusive ett glas mousserande vin samt tillgång till den här privata avdelningen). Vi fick alla förtroende för henne direkt. Hon hade ett lugnt och trevligt sätt, besatt en god dos kunskap och delade gärna med sig av tips. När det var dags för ansiktsmasken fick vi måla på den på varandra med penslar vilket förstås blev lite fnissigt. Sedan bestämde vi oss för att låta den verka medan vi satt ute i utomhusjacuzzin med vårt mousserande vin. Väl därute sprack himlen upp och solen gassade som om det hade varit mitt i juli – en underbar stund som helt klart plussade på flera steg på måbra-kontot!

_MG_9153_1

Sammanfattningsvis var vi alla väldigt nöjda med vår dygnskryss med Birka. Själv kände jag mig både lite trött och avslappnad av ett intensivt dygn till havs samtidigt som jag hade fått en god dos lyx och ny inspiration att orka med vardagen ett tag till.

Här följer också ett par kommentarer från mina kära medkryssare om hur de tyckte att det var:

”En härligt lyxig kryssning!!”

”Skaldjursbuffen var uppskattad, synd bara att det var så många som uppskattade den ombord. Köerna var för långa…”

”Trevlig och hjälpsam personal, ett perfekt fartyg för mammor som vill komma iväg på en lyxig weekend”.

”Jag var verkligen positivt överraskad, och har definitivt fått mersmak.”

”Spa, champagne, skaldjur, shopping, när åker vi nästa gång?”

”Uppskattad hudvårdskurs med fantastisk utsikt, lugn och ro, ingen stress och flexibelt upplägg.”

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier