Upptäcktsfärd i Tallinns nya och gamla kvarter

Tallinks fartyg kommer in till D-terminalen. Foto: Heidi Rovén.

Direkt när vi kom av fartyget Victoria i Tallinn väntade en sightseeingtur förbokad genom Tallink. Bussen väntade direkt utanför terminalen så det var väldigt smidigt och guiden, som pratade jättebra svenska, berättade en massa spännande om såväl staden Tallinn som 100-års jubilerande Estland.

Den guidade bussturen väntade precis utanför terminalen. Foto: Heidi Rovén.

Från city till Pirita och gamla stan

Vår upptäcktsfärd tog oss genom både nya och gamla kvarter i innerstan, till området Pirita en bit utanför där det är nära till Kadriorg-parken, fina sanddyner och stränder, där Tallink har ett spahotell (Pirita Spa Hotel) men där också Sångarfältet ligger, stora grönområden med en scen där ”alla” stora artister uppträtt och där det finns plats för cirka 30 000 körsångare!

Den 4-6 juli hålls den 25:e upplagan av Õllesummer Festival på Tallinns sångarfält. Foto: Lisa M. Green Weijmar

Tillbaka till citykärnan där de moderna fasaderna glänser av stål och glas, samtidigt som det inte är långt till de UNESCO-klassade medeltida kvarteren. Turen slutade till fots i gamla stan som ja, är full av turister, men som ja, också är så fin och mysig att man absolut ska strosa runt här både länge och väl och insupa atmosfären!

I förgrunden till vänster syns Tallink City Hotel, längst bort i bild anas Rotermann-kvarteret. Foto: H. Rovén.
Guidad stadstur i Tallinns gamla stadskvarter. Foto: Heidi Rovén.

Lunch på prisbelönta Cru

När vi lämnade gruppen och guiden lagom till lunch gick vi ner till Viru-gatan och Restaurang Cru där vi hade ett bokat bord på gården som väntade på oss. Klart vi ville sitta ute i det fina vädret!

Restaurang Cru i Tallinn har trivsam miljö inne men en sommardag…
…sitter man förstås helst ute! 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Restaurangen har fått silverplats av Estlands gastronomiska sällskap i kategorin ”bästa internationella kök” och köksmästaren representerade landet i Bocuse d’Or 2015 (den tävling som många räknar som VM i matlagning).

Typiskt estniskt bröd med ”blomsmör” och varsin lokal öl fick starta lunchen.

Här njöt vi två förrätter vardera, då det var det som lockade oss mest; vi började båda med en fluffig kantarellsoppa med potatispuffar och ost (den godaste svampsoppa vi ätit), och sedan åt jag räkor med riven kokosnöt och sås och min väninna tog bifftartar i potatistaco med rökig majonnäs.

Heidi njuter av den fantastiska kantarellsoppan. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.
Räkor med riven färsk kokos. Foto: Heidi Rovén.

Shoppingfynd och massage

Efter lunchen hann vi också titta in på marknaden Balti Jaam där vi tokfastnade alldeles för länge bland konstiga prylar, en klädoutlet, matsouvenirer mm. Åk dit, ett nyrenoverat, roligt ställe som är som en mix av saluhall, hipsterbutiker, loppis och jag vet inte vad!

Marknaden Balti Jaam rymmer tre våningar med mat, kläder, souvenirer och hantverk. Avsätt tid är mitt råd!
Små caféer och butiker vid marknaden Balti Jaam. En soppa kostar ca 35-40 kronor.

Plötsligt såg vi att klockan var mycket mer än vi hade koll på och fick slänga oss in i en taxi för att hinna till vårt hotell, Tallink City Hotel, där vi hade inbokade spabehandlingar som väntade på oss! Vi hann på håret och avslutade därmed sightseeing- och shoppingdagen med lite avkopplande och välbehövliga massager.

En fotmassage för trötta ”sightseeing-fötter” rekommenderas för att orka ut igen. 🙂 Foto: Lisa M. G. Weijmar

Själv njöt jag av en fot- och benmassage med zonterapi; det var otroligt välgörande för mina ömma fötter och stela benmuskler, man blir verkligen som en ny människa efteråt.

Tallink City Hotel – bra och centralt

Innan det var dags att göra oss iordning inför kvällen slappade vi bara på våra rum. Hotellet är av mellanklass skulle jag säga, fräscht och väldigt överkomligt i pris. Här finns bar, restaurang, hårsalong och möjlighet att ta spabehandlingar plus att det finns ett disco i källaren och bastu.

Dessutom ligger det mitt emot stans stora shoppingcenter, det moderna Viru Keskus. Här har jag spenderat många timmar, haha, tyvärr blev det ingen shopping där denna gång. 😉

Entrén till Tallink City Hotel är av det moderna slaget. Foto: Heidi Rovén.
Lobbybaren var välbesökt men ändå lugn och trivsam.

Våra rum var också bra, perfekt för en övernattning, och jag uppskattade verkligen läget, att det var gångavstånd till det mesta, som exempelvis vår restaurang för kvällen; Restaurang Pull i Rotermann-kvarteret.

Mitt dubbelrum på Tallink city Hotel som jag var mycket nöjd med. Jag sov som en stock!

Rotermann; coolt industrial chic-kvarter

Rotermann visade sig ligga bara en kort promenad bort från Tallink City Hotel där vi bodde. Detta tidigare industriområde var enormt coolt och bestod av en mix av gamla stenbyggnader som varit kvarn, saltmagasin, brädgård, bageri, lager etc. och mellan dem, hypermoderna hus med spännande arkitektur.

Vi gillade kontrasterna i Rotermann-kvarteret. Hit vill jag tillbaka! Foto: Lisa Marie Green Weijmar.
Gammalt och nytt, sida vid sida eller ovanpå varandra.
Öppna ytor samsades med restauranger och klädbutiker i Rotermann-kvarteret. Foto: Heidi Rovén.
Den som gillar arkitektur hade mycket att titta på.
På väg till kvällens middag på Restaurang Pull. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Bästa middagen på Restaurang Pull

I Rotermann-kvarteret ligger det många restauranger på rad och vi var som sagt på Restaurang Pull, som i Bull (alltså tjur) men som jag senare fick veta också är slang för kul/ att ha kul. Det var i alla fall vad någon sa till mig…

Restaurang Pulls entré pryddes av en svart tjur. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

När vi kom in var lokalen halvfull men det blev i princip fullt under kvällens gång; gästerna var en blandning av kompisgäng och par, mellan 20-40 år kanske sådär. Restaurangen ägs och drivs av de erkända grillmästarna Enn Tobreluts, Hanno Kuul och Andres Tuule. Kvällen skulle bevisa att de kan sin sak…

Servicen var tillmötesgående och korrekt. Foto: Heidi Rovén.

Vi åt väldigt gott, inte direkt fine dining utan smarrigt och mycket vällagat. Vi gillade också servicen, vår servitris var tillmötesgående, vänlig och glad. Stället är perfekt för en avslappnad kväll med skönt socialt umgänge där man ändå vill äta riktigt bra! Det blev en mycket lyckad kväll. 🙂

Timmarna fylldes av snack, skratt och mycket god mat!
Getostsalladen var en fullträff! Så god!

Till förrätt tog vi och delade på denna sallad med getost, granatäpple och rödbetor – mums så god den var! Lite oliver beställde vi också in, väldigt fin kvalitet på dem med…(min väninna frågade och tydligt var det ”Grannys” som fanns att köpa på Balti Jaam där vi ju varit tidigare på dagen (tänk om vi vetat då! Next time… ;-)).

En dessert värd varenda kalori…

Till varmrätt var vi båda nyfikna på samma rätter så vi beställde in dem och delade :-). Hamburgaren och Pulled pork; båda rätterna var suveräna de med.

Hamburgaren vann också vårt tycke; den smakmättade majonnäsen var perfekt till. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.
Det var knappt att jag ville ge ifrån mig min ”pulled pork” men vi hade ju lovat att dela… 😉
Pulled pork-virgin, det var faktiskt min första, men garanterat inte min sista! Foto: Heidi Rovén.

Till efterrätt åt jag denna chokladstinna bomb som var värd varenda kalori – mäktig och tillfredsställande även om jag var lite frågande till inslaget av rosmarin till en början…

Efter en tugga kunde jag glömma det där med att ”bara smaka”…allt gick åt! 🙂

Tillbaka på hotellet stupade vi i säng och jag sov som en stock hela natten, lite ovanligt för mig att sova gott i ny säng första natten men så var det denna gång. Mycket skönt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier