Vad man äter och dricker på en segelkryssning med Club Med 2

Även om det är frestande att berätta om varje minut ombord på fina segelfartyget Club Med 2, tänkte jag frångå mitt dagbokskoncept denna gång. Hytt och fartygsinredning med mera kan ni läsa om i mitt första inlägg. Nu tänkte jag att vi ska dyka djupare in i kryssningsupplevelsen och kika närmare på vad man äter och dricker ombord.

Lika nyfikna som ni kanske är nu, var vi vår första morgon ombord. Vad skulle serveras till frukost? Vi styrde stegen mot bufférestaurangen Le Saint Tropez där vi faktiskt åt nästan alla måltider under hela kryssningen. Här nedan kan ni se hur denna restaurang ser ut, det går även att sitta utomhus.

Le Saint Tropez.

Två middagar bokade vi in oss på à la carte-restaurangen Le Monte Carlo (som bara var öppen till middag). Det kostar inget extra att äta där men man bör boka. Att vi inte åt där oftare berodde främst på att jag reste med familjen och våra två barn. Långsittningar är inte barnens favorit om man säger så. 🙂

Le Monte Carlo.

Måltider under dagen

Le Saint Tropez var väldigt trevlig så jag hade verkligen inget emot att vi mest åt där. Det var praktiskt och sparade tid att slippa tänka, boka och så vidare – det var bara att gå dit när restaurangen öppnade. Frukost serverades mellan kl. 07.30 – 10.00, lunch mellan kl. 12.00-14.00 och middag mellan klockan 20-22.

Varje kväll före middagen ställde de dessutom upp flera bord på akterdäck med olika canapéer som också de varierades varje dag. Här fick man hålla i sig så man inte föråt sig, jag gick all in en dag på den grillade bläckfisken som var otroligt bra – och kom nästan mätt till middagen, haha!  

Dessutom tycker jag om att se vad jag ska äta så oavsett vad man tycker om buffé så har jag personligen inget emot det. Särskilt inte när maten ser så läcker ut och det finns mycket att välja på, avstånden är korta och utan köer. Alla äter ju inte heller samtidigt eller ens ombord de dagar då fartyget ligger i hamn.

Uppmärksam service

Redan de första dagarna blev jag positivt överraskad av servicen. Mina pekande frågor ”jag skulle vilja ha den där fisken men istället i kombination med det där tillbehöret” fick omedelbart gehör. Och när jag plötsligt stod med flera tallrikar än händer dök någon genast upp och erbjöd sig att bära dem till bordet. Så plus för uppmärksam personal som såg innan jag behövde leta upp någon och be om hjälp.

Detta med specialmat är kanske inte något jag borde skriva så mycket om, men oj vad vi uppskattade det. Medan det på oss vuxna vattnades i munnen över räkor, svärdfisk, biffgrytor och olika sallader, grekiska mezes med mera var barnen lite tveksamma.

Som tur var, var det inga problem utan kocken lagade egna nuggets med pommes frites vilket sedan var vad barnen mestadels åt hela kryssningen igenom! Med undantag för när fartygets goda pizza stod framdukad, de hade färsk pasta med parmesan eller något annat lite mer barnvänligt.

Varje dag kl. 16.30 serverades också en liten buffé med bakverk och smörgåsar som de kallade ”tea time”, på Le Portofino i aktern på däck F. Vi gick ofta dit och fyllde på energiförråden för att klara oss till den sydländskt sena middagen. 🙂

Buffé Le Saint Tropez

Buffématen varierades dagligen och utbudet var alltid brett. Till lunch kunde det finnas grekiska gyros eller färdiga mackor, salladbuffé där det gick att komponera själv och som alltid olika varma rätter att välja på med kött, fisk, kyckling eller grönsaker som huvudingrediens.

Om ni tycker metallgrytorna nedan ser lite tråkiga ut så kan jag hålla med om att de kändes rätt…rustika. Men, jag insåg snart att det nog var för att hålla maten varm så länge som möjligt och med det syftet i åtanke tyckte jag det var rätt smart.

Exklusiva sötsaker

Bortsett från hur det ser ut är ju den stora frågan förstås hur det smakade. Att vi åt väldigt bra är ingen överdrift. Det fanns verkligen allt från färsk frukt och färskpressad juice på morgonen till dekadenta desserter och en glassdisk med olika fruktsorbeter och glassar (märkena varierade men Mövenpick var ett av dem så det var inte direkt Big Pack heller om man säger så utan gourmet rakt igenom). Min favorit var kokosglassen som jag strödde rostade kokosflarn över, mmm…sååå gott!

Förutom glass kunde desserterna bestå av mille feuille med mandelkrokantkräm, fylld eclair med glasyr, cheesecake på getost (den vågade jag inte smaka!), citronkrämpaj (en favorit), med mera med mera…!

Ja just det, det glömde jag nämna – varje kväll väntade också en bit mörk Valrhona-choklad på kudden i hytten. Valrhona är ett franskt chokladmärke av hög kvalitet som ofta används professionellt av bagare och konditorier till exklusiva praliner och bakverk.

Vad du bör känna till

Är man van att kryssa amerikanskt kan det vara bra att vara beredd på att maten skiljer sig. Jag har bott i Frankrike i omgångar så jag kände igen en hel del av smaker, stilar och rätter.

Nu tror jag inte att man har svårt att tycka om det som serverades även om det skiljer sig mot vad man är van vid, men det kan som sagt bara vara bra att känna till att det är lite annorlunda mot den typ av rätter man får hos exempelvis amerikanska rederier.

En sak jag dock ska nämna är att vi inte alltid tyckte köttet var det bästa, ibland lite senigt. Även om det fanns kött dagligen fick vi aldrig tag på till exempel en rejält mör bit oxfilé. Fisk däremot var de bättre på, jag åt mycket fisk och var oftast nöjd.

Det fanns allt från havsaborre, svärdfisk till marulk och vissa dagar skaldjur. En dag hamnade vi på event med ostron och champagne till och med (tyvärr ägnade jag mig mer åt att fota så jag hann bara få tag i ett sedan var de slut…jag som älskar ostron – om de är bra, och det var de verkligen!).

Jag uppskattade enklare rätter också som när kocken stod och gjorde gyros eftersom vi var i Grekland, den goda pizzan och när de hade salladbuffé på temat ”poké bowl” med ponzusås och sjögräs.

Drycker som serveras ombord

Drycker då, hur fungerade det med det? På en kryssning med Club Med 2 ingår alltid rött, vitt och rosévin (av typen ”husets” eller rättare sagt fartygets, det finns inte flera att välja på om du inte är beredd att betala extra). Öl ingick också, Heinecken, och ibland beställde jag en ”shandy” vilket också gick fint. Vatten både med och utan bubblor serverades som standard till måltiderna och barnen kunde också få mjölk. Andra drycker som drinkar fick man beställa i baren, inte vid bordet.

Självklart går det att få finare viner. Club Med 2 har olika paket som man kan köpa till. Ett paket med 10 vouchers kostade till exempel 70 euro, jag gissar att varje voucher motsvarade ett glas. Ett mer exklusivt paket bestod av 5 vouchers för 200 euro.

En sak som var lite lustig var att det inte fanns någon barmeny, inte som vi såg i alla fall. Så här gällde det att antingen kunna sina drinkar till namnet man ville beställa, ELLER så överlät man det till en bartender. De hade lite olika stil, en och samma drink kunde smaka väldigt olika beroende på vem som gjorde den, men vi hittade snart den i vårt tycke mest kunniga: Sigit. Beställde vi av honom blev betyget 5 av 5 varje gång!

Dessutom var han skicklig på att ”läsa av” våra preferenser, även när vi inte ens själva visste vad vi ville ha. När både jag och barnen ville ha något fräscht men alkoholfritt uppfann han en bubblig och fräsch cocktail med lemonad- och gurksmak (han hade en gurksirap) och den blev snabbt vår favorit!

Men nog slank det ner ett och annat glas champagne för oss vuxna också…vem säger nej till det när den är kall, torr och gratis – ett passande uttryck som ju Sir Winston Churchill myntade!

Bra champagne – såklart!

Här måste jag faktiskt brodera ut lite för just champagnen finns det flera saker att säga om. Även om det inte är den mest exklusiva eller dyra, så är den riktigt god. Den som ingår heter Gruet och en flaska går på runt 260 kronor här hemma. Det är verkligen mycket ”bang for the buck”, vi har ett par pavor liggande i vinkällaren just nu faktiskt, sida vid sida vid andra mer exklusiva för olika tillfällen. 😉

Det jag vill poängtera är hur förvånad jag ofta blivit på det som brukar klassas som lyxrederier och där champagne ingår. Antingen är de snåla eller så är deras inköpare okunniga för jag har flera gånger besviket dissat champagnen och dömt ut den som odrickbar! Så var det INTE hos Club Med och jag blev mycket glad att de hade en champagne som var trevlig att dricka (dock kunde de byta ut sina champagneglas, de är alldeles för tjocka och klumpiga för att drycken ska komma till sin rätt…).

Som jag redan nämnt serveras inte champagne fritt hela dagen utan från klockan 18. Jag kan ju också nämna att klockan 18.01 hade de flesta som lapade sol eller njöt i skuggan på akterdäck ett glas champagne i handen, haha…! Club Med 2 är ju som ett stycke flytande Frankrike så något annat var ju knappast att förvänta sig. 😉

Kaffe & juice som lyfte humöret

Ett par korta ord om kaffe måste vi ju få in, för är det något som är viktigt för oss svenskar så är det ju kaffe! På Club Med behöver ingen oroa sig, Frankrike är ju också ett kaffeland av rang även om de kanske inte gör bryggkaffe som smakar som vårt.

Här ingår alla former så ingen anledning att köpa klippkort på kaffe (som det hänt att vi gjort hos Royal Caribbean). Espresso, dubbel espresso, latte, cappucchino, iskaffe…allt fanns, och det var perfekt varje gång! Lycka, för ja – livet fungerar inte utan bra kaffe. 🙂

Men om vi nu tar och går tillbaka till den där första morgonen (och andra) – vad kunde då hamna på min frukosttallrik? Ibland lite äggröra, stekta champinjoner och rökt lax. En annan morgon lite ost, grönsaker och en krispig bit baguette. En tredje tog jag yoghurt med müsli…och så vidare. De hade också dagligen någon varmrätt typ Egg Benedict.

Varje dag gick jag också till deras juicestation och försåg mig med ett glas av deras detoxjuice som var gjord på både grönsaker och juicer. Jag uppskattar detta enormt, jag fullkomligt älskar sådan juice som inte är för söt eller skarp för magen (som jag tycker ren apelsinjuice är, även om det också fanns).

Nu sätter jag punkt men har ni någon fråga om maten eller annat, bara fråga på! Jag hoppas ni är nyfikna på fortsättningen för jag har mer att säga om denna fina kryssning i grekiska övärlden och Turkiet. Mer kommer alltså, à bientôt!

Följ gärna SeaFun på Instagram, Facebook, YouTube, Threads och TikTok så du inte missar något när vi delar med oss av alla kryssningsupplevelser i text, bild och video. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier