VIP-visning av ”nya Birka” och mina intryck

Birka i vintrigt grådis vid sin terminal nära Slussen. Foto: Heidi Rovén.

Heeej, hur många kollade in min instastories idag då?! Ganska många såg det ut som! Härligt! Jag var ju på Birka som några av er i alla fall nog snappat upp. Där fick jag en privat VIP-visning av fartyget. Ja! Lyxigt värre! Visst var där lite personal, byggarbetare och tekniker men i övrigt bara jag och mina två guider från marknadsavdelningen. Kul!

Det första vi pratade om var förseningen av arbetet, att renoveringen dragit ut på tiden. Dels hade visst material blivit försenad i stormen, sedan hade de stött på oförutsedda problem med stålkonstruktionen som behövde ändras. Det var svårare än de trott tydligen.

I alla fall. Nu är det bara finslipning kvar. Det mesta är på plats. Jag fick utpekat för mig var det skulle till lite ”accessoarer” på den ansiktlyfta damen; lite vaser, fler växter och lite annat piggt och hemtrevligt.

Oron: skulle jag gilla det?

Jag var lite orolig nästan att jag inte skulle gilla vad de gjort, tänk om det blivit kallt och opersonligt? När jag klev ombord kände jag istället bara ”wow, vilket lyft”! Man möts av en väldigt luftig känsla, de har öppnat upp betydligt och färgerna är ljusare vilket också gör att det känns rymligare. Riktigt fint!

Lervik Design står återigen för uppfräschningen av Birka. Foto: Heidi Rovén.

För att förtydliga för dem som inte känner till det så är det framförallt däck 5 som renoverats även om det hänt saker både hos kaptenen på bryggan (all teknik har byts ut) liksom på Terrassen (mer om det strax).

Mer hotellkänsla längs den långa, nya receptionsdisken på Birka. Foto: Heidi Rovén.

Gamla cafét är nu en stor fin reception som böjer sig hela vägen runt i samma utseende till gamla puben som nu fungerar som café istället. Här ska man kunna äta caféfrukost, ta en fika eller en lättare lunch. De kommer också utöka samarbetet med konditorn Magnus Johansson som de haft sedan 2014.

Här kommer cafédisken fyllas av godsaker inom kort. Foto: Heidi Rovén.

Ny, fräsch shoppingyta

Runt om finns gott om sittmöbler och även ett slags DJ-bås även om underhållningen ska bli av det stillsammare slaget (som jag förstod det i alla fall); en trubadur, en musik quiz…”som en bättre variant av en hemma-fest”, fick jag förklarat för mig.

Lite vid sidan om eller mitt i? Alla kan hitta sin vrå. Foto: Heidi Rovén.

Här kan man nu också gå in i en nya Details som bytt plats och fått betydligt fler kvadratmeter att bre ut sig på. Här finns kläder, väskor, bijouterier och lite annat fint – här är det meningen att man ska kunna hitta presenter både till sig själv och sina nära och kära.

Nytt och fräscht även inne på nya Details. Foto: Heidi Rovén.

Eftersom det kommer finns en dörr mellan Details och ingången vid den gamla taxfreen, så blir det mer som ett enhetligt shoppingstråk vilket ju inte fanns tidigare. En bra tanke!

Mina ciceroner på visningen, marknadschef Marcus Hammarström och kommunikatör Therese Lindström. Foto: Heidi Rovén.

Nytt uppe på Terrassen

Ungefär hälften av alla märken i Details är nya, nu hittar man här också Leilas grejer, Himla, Gentlemens Hardware, Rains, Eton, Betty Barclay, Casall och Under Armour. Tommy Hilfiger som ju fanns redan på däck 6 som en Pop up om ni minns har nu flyttat hit och blivit permanent i utbudet.

Himla är ett av alla nya märken inne på Details. Foto: Heidi Rovén.

Nästa stopp på rundvisningen var däck 10 och Terrassen by Birka. Här har de bytt ut golvet runt poolen till ett ljust i materialet Bolit.

Alla nyheter är inte iögonfallande; på Terrassen har nytt golv runt poolen lagts, jacuzzin är ny och inredningen i dambastun har bytts ut. Foto: Heidi Rovén.

I dambastun har de också rivit ut allt gammalt trä och satt in nya paneler och lavar. Jättefint (även om jag – som är bra på att se detaljer när det kommer till spafaciliteter – genast började peka på den spruckna listen till bastudörren som man inte ens kan stänga pga slitage/fukt…).

Dambastun har fått nytt fräscht trä. Kan det vara ask? Foto: Heidi Rovén.

Jaccuzzin är också ny och sedan har de bytt massvis med saker som man kanske inte tänker på som 30 fönster i taket på Terrassen, 100 hyttfönster och fönstret högst upp i Etagesviten. Alla 715 hyttdörrar har också fått nya moderna lås.

Inte utan att jag blev lite badsugen idag. 😉 Foto: Heidi Rovén.

Nya nattklubben Backstage

Så var det till sist dags att kika in i nya nattklubben Backstage (visst hette den Club Maritim ni som kryssat oftare med Birka än mig??). Modernt i svart och vitt, lite rockigare känsla, med tanken att man kommer in just ”backstage”.

Nattklubben har fått svart-gråa toner och tuffare stil. Foto: Heidi Rovén.

Detaljer som ännu inte var på plats var belysning som ska påminna om den runt sminkborden i en artistloge, samt stora glaspjäser av Åsa Jungnelius; läppstiften och nagellacken om ni känner till dem? (Jag kunde direkt namnge formgivaren när jag hörde beskrivningen eftersom jag både träffat henne och själv har dessa två objekt fast i lite mindre size på mitt eget sminkbord hemma. 😉 )

Jag gillar att stolarna har flera nyanser av grått och inte bara en…

Dansgolvet är helt nytt och större, ny disco-belysning har tillkommit, scenen har bytt plats och också blivit större och runtom vid sittplatserna har en ny matta lagts.

Jag måste tillbaka och se om ljuset är så bra som de säger… Foto: Heidi Rovén.
Det jobbades för fullt med de sista detaljerna i nattklubben. På torsdag ska Alexandra Charles inviga!

Jag ville förstås provsitta möblerna och siktade in mig på de små fåtöljerna som jag först tyckte såg roliga och lättflyttade ut med sina ”handtagsryggar” baktill. Jag hade knappt satt mig dock innan jag höll på att rasa baklänges (utan minsta lilla drink i blodet…tänk då hur det kommer bli MED), de är otroligt ostadiga! Dessa kommer de – eller rättare sagt gästerna – få problem med. Frågar ni mig så har de bytt ut allihop inom ett halvår.

Akta er för stolarna, de är inte lika stadiga som de ser ut. Foto: Heidi Rovén.

Lervik Design bakom nya looken

Japp! Det var vad jag/vi hann med på rundturen som tog cirka en timme. Otroligt spännande att få se och jag kan avslöja att det nog blir så att jag inom en inte alltför avlägsen framtid kommer få prova och se alltihop ”in action”! Det ska bli kul, riktigt kul. Ge mig vad du tål Birka så får vi se vad denna Grand Old Lady nu i ung fräsch skrud har att ge!

Ps.1. Okej, så jättegammalt är inte fartyget. Det byggdes 2004 och jag minns premiären. Jag var inbjuden att se allt det nya, det tropiska, de artificiella solarna…det var nytt och märkvärdigt!

Ps.2. Designfirman bakom Birkas renovering är åter Lervik Design, samma firma som tog sig an Sjösalen och Cabin Design.

Ps.3. Har du sett Birka efter renoveringen och vad tyckte du i så fall? Lämna gärna en kommentar här nedan!

5 kommentarer på “VIP-visning av ”nya Birka” och mina intryck

 1. Hejsan. Tyckte det blev jätte fint, men inga bra ”små” stolar i backstage. Besviken på att det inte var färdigt när vi åkte tre kryss förra veckan.

  1. Hej Kerstin,
   Och tack för din kommentar! Ja visst blev det fint men du verkar också ha lagt märke till de där stolarna…var ni någon i sällskapet som råkade ”vippa bakåt” eller hur gick det?

 2. Jag åkte clubkryssningen och då var man bara någorlunda i bruk med receptionen,varken café eller scenen vid cafét var i bruk.
  Cafégäster hänvisades till Terassen.

 3. Hej! Jag var på medlemskryssen 23 jan. Hade beställt massage på kvällen och efter det middag. Såååå ljust och fint vid receptionen och hella den sidan.Härligt med nytt. Behövdes verkligen. Bra med nya shoppen. Glatt överraskad. Fick en underbar massage. Sedan en kanongod mat. Jag åt fisken. Var inne en vända i danssalongen men var ej där så länge. Stolarna såg ej ut att stå där de skulle men vet ej säkert. I mitt tycke såg dom ej sköna ut

  1. Hej Ninni,
   Kul att läsa hur du känner! Ser själv fram emot en ny kryssning snart. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier