5 saker att vara beredd på om du ska kryssa i sommar

Ombord hos MSC Cruises är till exempel antalet gäster i poolen begränsat. Foto: Riccardo Fani.

Förvänta dig att kryssningsresandet 2021 i coronapandemins kölvatten lär gå till på ett nytt sätt. Ska du kryssa i sommar är det därför bäst att vänja sig – eller stanna hemma. För är du inte flexibel lär du inte kunna njuta, och att gnälla kommer inte ändra på något.

För att bättre förbereda dig som vill kryssa i sommar, har vi satt ihop en lista med exempel på förändringar mot hur kryssandet såg ut före coronapandemins framfart. Du lär upptäcka fler saker ombord. Säkert kommer det också skilja sig lite från rederi till rederi hur man genomför sina hälsoåtgärder.

Klart är i alla fall att alla har satt en ny standard för hur man upprätthåller maximal hygien och hälsosäkerhet ombord. Och det är ju bra för alla, såväl gäster, personal som de som bor på de destinationer fartyget besöker. Men obs! Det är snabba kast just nu och det som gäller idag kanske ser ut på ett annat sätt imorgon. För korrekt fakta och uppdaterad information, hör alltid med det rederi du tänkt kryssa med.

5 förändringar på grund av coronapandemin

 1. Intyg att du inte har covid-19
  Du som vill kryssa med exempelvis MSC Cruises i sommar kommer behöva visa upp ett negativt PCR-test, max 72 timmar gammalt. Var också beredd på att låta personal ta tempen på dig (i pannan) i hamnen före ombordstigning. Skulle du inte vara helt frisk kan rederiet neka dig att gå ombord. Ibland kan du även behöva ta ett test under kryssningen. Vissa rederier, som Royal Caribbean, kräver att du är fullt vaccinerad för att få kryssa.
 2. Bära mask
  Du kommer att behöva bära mask, både ombord och iland. Exempel är när du rör dig i alla allmänna utrymmen, även i gymmet (spautrymmen som bastur och pooler kommer troligen vara stängda). Om du sitter ner och äter eller sippar på en drink behöver du inte ha mask på dig. Inte heller om du solar eller badar. Reser du dig för att gå på toaletten ska dock masken på liksom på utflykt.
 3. Utökad hygien
  Detta kan visa sig på flera sätt. Ditt bagage kommer kanske att bli desinficerat före ombordstigning. Städrutiner för att rengöra handtag, ledstänger och liknande ytor sker oftare. Ventilationssystemen har setts över så inte luften cirkulerar mellan hytterna. Har du tyckt det varit tjatigt om ”washy washy” (handtvätt/handsprit) tidigare så lär det inte vara något mot nu. Troligen blir matbeställningen menylös, förpackad mat är en annan variant och antalet middagssittningar kanske blir fler för att glesa ut gästerna.
 4. Utflyktskrav
  Du kommer inte kunna gå iland om du inte bokat en utflykt. Så ser det ut i de flesta länder, men det är de lokala myndigheterna som avgör. Anledningen är att hålla passagerarna i sin ”sociala bubbla” så mycket som möjligt och minimera kontakt med boende på destinationen. Utflykterna är utformade för att öka säkerheten åt båda håll; både för bosatta och passagerare.
 5. Mer service
  Ja på ett sätt! Till exempel kommer du inte få plocka från buffén själv utan beställer det du vill ha och blir serverad vid bordet. Menyer, antingen fysiska eller digitala med QR-koder som man kan scanna med mobilen, kommer att finnas utplacerade vid alla bord. I huvudrestaurangen kanske det blir ännu mer strikt att samma person serverar dig hela kryssningen för att minimera antalet sociala kontakter.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier