Ilskan mot de nya restriktionerna; så gör Viking Line

Vad kommer att gälla för att få komma ombord framöver? (pressbild)

Kommentarerna gick varma igår om de nya restriktionerna från Tallink Silja som kommer att införas och gälla från och med den 1 december. För att få komma ombord måste man kunna uppvisa giltigt vaccinationsbevis på att man är fullvaccinerad (två doser), eller ett negativt testintyg för covid-19 eller ett intyg över att man tillfrisknat från covid-19 under de senaste 6 månaderna.

Anledningen är förstås att bidra till att stoppa smittspridningen av covid-19 som nu ökar igen i många länder. Men reaktionerna lät inte vänta på sig, och många var upprörda. Vissa applåderade beslutet, andra förkastade det; ”då är det slutkryssat” medan någon och en del drog till och med paralleller till nazityskland. Flera läsare missade också detta ”eller”, att det alltså finns flera vägar att gå för att få komma ombord.

Men om vi vidgar vyerna blir man ju genast nyfiken på hur den fortsatta utvecklingen kommer att se ut. Vilka hänger på? Inte minst; hur kommer Östersjöns andra stora kryssningsaktör Viking Line att agera? Kommer de vänta och se? Låta Tallink Silja gå i bräschen och agera försökskanin och först sedan haka på? Eller kommer de inom kort införa liknande restriktioner?

Viking Line om de nya restriktionerna

Seafun tog kontakt med Viking Lines marknadsavdelning och ställde frågan. Är frågan om att införa covid-intyg som krav något som ledningen diskuterar internt?

– Ja det är under diskussion, bekräftade Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien.

Kenneth Gustavsson om de nya restriktionerna
Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien

Nu återstår alltså bara att invänta vad de kommer fram till. För något tydligt beslut lär väl komma. Men det blir inte just nu.
– Ingenting är bestämt, svarar Kenneth Gustavsson, vi följer utvecklingen.     

Och det är de inte ensamma om. Vi är många som är nyfikna på, och uppmärksamt kommer att följa utvecklingen i frågan. Seafun inte minst.  

11 kommentarer på “Ilskan mot de nya restriktionerna; så gör Viking Line

 1. Då skiter man i att åka med dem något de borde fundera över dessutom fungerar vaccinet lite dåligt folk som är full vaccinerade sprider smittan och den vaccinerade blir sjuk och märker nästan omgående att något är fel jag har haft covid och jag vet hur det blev för mig

 2. Hej! Jag tycker det är jättebra med de nya restriktionerna! Att uppvisa vaccin pass (har ett sådant själv) är för mig en självklarhet.

 3. Med tanke på att smittan ökar igen och att inte nöjen ska stängas ner, är det vettigt att möta olle i grind.
  Dvs alla som åker måste uppvisa ett negativt pcr resultat tex.
  Enkelt å för allas säkerhet.
  För ett covid pass säger inte att du inte bär på smittan.
  Alla vill vi ju kunna åka med båtarna…Så vad är problemet.
  Om man kan betala för en resa, festa om bord mm.
  Ja då kan man bekosta sig ett pcr självtest som görs innan man kliver ombord.
  För allas säkerhet
  Tack för ordet

  1. Du skriver möta Olle vid grind, vad menar du med det egentligen? Bara för du har vaccinerat dig så är det okej? Eller att de som inte vaccinerat sig som är sjuka och stannar hemma är okej? Jag är inte riktigt med på vad du menar.

  1. Så du som vaccinerad sprider inte sjukdomen?
   För du märker när du inte blir sjuk när du har den?
   Eller att du har den och stannar då hemma för du är sjuk?

 4. Viking line skriver att de har minskat antal passagerare på sina båtar och inte har stora uppträdanden på sin hemsida. Vilket skitsnack! Jag vet att Viking Line har partykryssningar med djs som fyller dansgolv. Där det inte är tal om vare sig avstånd eller mindre passagerare på båten. Merparten på dessa kryssningar är yngre publik . Har frågat Viking hur de resonerar nu men får bara svar att de följer rekommendationer från FoHm. Men stämmer det? De följer ju inte ens sina egna angivna rutiner som står på deras hemsida. Jag vill också kunna åka säkrare på dessa kryssningar men nu vågar jag inte då jag av egen erfarenhet vet exakt hur pass trångt det kan bli på dansgolv. På båten etc. Det bästa vore om ALLA tog pcr test innan man åker på en kryssning jag som vaccinerad kan ju också smitta. I vissa länder krävs både vaccin och PCR test på events. Man vill invänta säger Viking Line. Invänta vad?! Att flera hundra på en kvälls party på båten får covid?

 5. Låter klokt att införa antikropps-test innan resa och större evenemang, för alla, oavsett vaccinationsstatus.
  PCR-test ser bara om du har virus, inte om du har aktiv pågående, potentiellt smittsam sjukdom.

  1. Från FoHm hemsida
   Både antigentester och PCR-tester påvisar pågående infektion. Antigentester kan användas som ett komplement till PCR-testning när det finns behov av ökad testkapacitet eller snabbt provsvar, men ersätter inte den storskaliga PCR-testningen
   (Dvs om man bär på viruset. Har man inget virus kan man inte heller smitta och inget virus ingen sjukdom. Har man aktivt pågående sjukdom bär man också virus som går att mäta med PCR.. Men man kan bära virus utan att bli sjuk även om man har antikroppar.

   Ett antikroppstest visar om en person har bildat antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar efter genomgången covid-19-infektion eller vaccination. FoHm hemsida

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier