Celebrity Edge riktar blicken utåt

Så här kommer Celebrity Edge att se ut, med den rörliga utanpådelen the Magic Carpet.

För att tag sedan var jag inbjuden på ett event på nyöppnade hotellet At Six i Stockholm. Det var Royal Caribbean Cruises (moderbolag till bland annat Royal Caribbean International och Celebrity Cruises) som ville presentera deras nybyggnadsprojekt inom Celebrity Cruises, kallat Celebrity Edge.

3D-teknik och innovativ design

Jag har redan skrivit ett inlägg om Celebrity Edge men nu var alltså en hel delegation från företaget på plats för att inspirera press och resesäljare och bygga upp vår förväntan inför lanseringen hösten 2018. Och det lyckades de verkligen med!

Om man är kryssningstokig som jag, extra nördig när det gäller nya fartyg och har en förkärlek för snygg och innovativ design, ja då är Celebrity Edge ett drömprojekt att gotta ner sig i!

Fartyget byggs i Frankrike. Inför detta projekt har man använt sig av 3D-teknik för att kunna simulera miljöerna innan de byggs. På med 3D-brillorna och designers och projektledare har kunnat stå i en så kallad 3D-grotta för att få ett intryck av hur det kommer att bli (och ändra på det ifall det inte känts rätt). Modernt och smart!

Nytt sätt att bygga balkonghytt

Inför planeringen av Edge frågade rederiet sina tidigare gäster vad de skulle önska av det nya fartyget. Större badrum, större vardagsrum, mer förvaring eller bredare säng? Eller kanske en mer nära känsla till havet…?

Faktum är att passagerarna kommer att få allt detta. Det mest märkbara är balkonghytternas (Veranda Stateroom) stora glasfönster som går att öppna upp på ett nytt sätt. Längst ut kommer det gå att dra upp eller ner ett fönster så att” balkongen” kan bli ett stängt uterum eller kännas som en balkong. Egentligen är det en förlängning av själva hytten vilket är supersmart, men att bygga på det här sättet var inte självklart konstruktionsmässigt. Celebrity Edge ska för övrigt bli det fartyg som har flest balkonghytter i världen.

Balkongen är som en förlängd inglasad del av själva hytten.

Patrik Dahlgren, Vice President för Marine Operations (med en bakgrund som kapten bland annat för fartyget Oasis of the Seas i Royal Caribbeans flotta) berättar:

– En stor skillnad med Edge är att fartyget har fått ryggrad istället för en stark ram runt sin utsida. Det är inte första gången man bygger ett fartyg så men det har inte varit standard för kryssningsfartyg.

Läcker poolclub för svitgäster

Den som bara nöjer sig med det bästa bokar The Iconic Suite. Det finns två stycken som är placerade ovanför bryggan på fartyget, här har man alltså bättre utsikt än kaptenen! Edge Villa i två våningar lär inte heller göra någon missnöjd.

Snygga, sobra färgval med stiliga designdetaljer. Typiskt för Celebrity Cruises!

Bakom fartygets snygga inredning och design finns namn som Nate Berkus, Tom Wright och Kelly Hoppen, världskändisar inom sina respektive områden och dem som skapat de fantastiska miljöerna ombord på Edge.

The Retreat pool och cabanas, för svitgäster only.

Kolla in The Retreat Club till exempel, exklusivt bara för svitgäster. Sköna stolar, pool butlers, pooler med mera. Det vanliga poolområdet dit alla kan gå har jacuzzis upphöjda som i martiniglasliknande bägare och det står cabanas vända utåt havet istället för inåt fartyget.

Det går ingen nöd direkt på gästerna vid the Main Pool Area heller…observera de upphöjda jacuzzi-poolerna!

På The Rooftop Garden kommer man att mötas av levande musik, en grill och sköna ytor att umgås på. Utrymmet ändrar karaktär för att ge upplevelsen en ny atmosfär beroende på tid på dagen.

Coola The Rooftop Garden.

Den magiska mattan, en stor nyhet

Häftigast är The Magic Carpet. Detta är en rörlig del som kan gå upp och ner som en hiss, och som hänger på utsidan av fartyget. Syfte och miljö kan ändras. Det kan vara en ombordstigningsponton när man kommer med livbåtarna från en dag iland, och det kan vara en bar då denna del ligger i linje med pooldäck. En stor fördel att ha den som accesslänk till fartygets tenders (fast på Edge kallas de ”launchers”) är att man slipper vingla i smala trappor och liknande. Namnet är lite missvisande för man får inte åka med då den rör sig, men idén är fiffig och annorlunda – en garanterad ”snackis”!

The Magic Carpet kan transformeras till havsnära bar…

Gymmet blir inte så stort men kommer att finnas, spakonceptet är ännu inte satt. Överlag kan sägas att det mesta på Celebrity Edge blir mycket mer utåtriktat och vänt mot havet än på tidigare fartyg. Vi har redan sett trenden hos NCL och MSC Cruises med promenadstråk och restauranger med bord både utomhus och inne, nu förstärks den ytterligare med Celebrity Edge.

Sunset bar är en annan bar på Celebrity Edge med schysst utsikt.

Prislappen på det här nätta lilla projektet ligger på 5 miljarder US Dollar, men då ingår fyra fartyg i klassen. Målgruppen ligger runt medelåldern. Antalet bäddar är 2900. Fartyget kommer att kryssa i både västra och östra Karibien (med start i Port Everglades), så att den som vill kryssa två veckor på raken slipper göra samma rutt två gånger.

Några prisexempel

En insideshytt för två personer inklusive dricks ligger strax under 20 000 kronor, en utsideshytt får man för cirka 26 000 kronor och en balkonghytt för cirka 36 000 kronor. Iconic suite kommer att kosta 400 000 kronor, men den har också åtta bäddar. Prisexemplen är tagna från kryssningar som avgår i februari 2019.

Totalt ska alltså fyra fartyg i denna klass byggas. De kommer levereras med ungefär 1,5 års mellan varje. Vi på SeaFun ser fram emot att följa varenda en av dem, och hoppas förstås på en förstahandsupplevelse också vad det lider!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier